- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Γκάζι μπορεί σε όσους είμαστε πάνω από 30 να μοιάζει… διασκεδασούπολη, είναι όμως και μια περιοχή όπου συστηματικά τα τελευταία χρόνια ανοίγουν όλα τα καινούργια, όλα όσα έχουν κάτι φρέσκο να πουν. Σαν το ολοκαίνουργιο Άστυ 68 (τώρα κλείνει δύο μήνες ζωής), που θέλει να θυμίζει παλιό αστικό καφενείο, είναι απλό και καθημερινό και έχει κάτι για όλους, όλες τις ώρες της ημέρας. Ο χώρος του έχει έργα τέχνης στους τοίχους, φωτιστικά ρετρό, μπάρα για αυτούς που θέλουν κάτι γρήγορο, τραπέζια πιο πολλά μέσα και λίγα έξω στο πεζοδρόμιο.
Ξεκινάει κάθε μέρα από τις 10 το πρωί με καφέδες, γλυκά, ρακές, μεζεδάκια. Η κουζίνα σερβίρει 1 το μεσημέρι με 1 το βράδυ, ενώ οι μουσικές και οι παρέες το κρατάνε ανοιχτό μέχρι αργά. Το καλό είναι ότι όλες οι δραστηριότητες μέσα στο χώρο κυλούν αβίαστα κι ο κόσμος μπερδεύεται γλυκά. Κάποιος ήρθε βόλτα και πίνει καφέ, οι φοιτητές από τη Γεωπονική δίπλα ξεκίνησαν ήδη τις ρακές, τα γραφεία (πολλά στην περιοχή) έφτασε μεσημέρι κι ήρθαν κάτι να τσιμπήσουν, αργότερα τελειώνουν τα θέατρα κι έρχονται νέες φουρνιές. Η κουζίνα στο Άστυ είναι ευχάριστη έκπληξη. Κατά βάση ελληνική, αποφεύγει το εξεζητημένο, και προσθέτει σε κάθε πιάτο και μια «σπιρτάδα». Μας καλωσόρισαν προχτές με ένα φλιτζάνι σούπας λαχανικών μυρωδάτης και πεντανόστιμης. Σ’ αυτό το welcome πρόσθεσαν και μπολ με ντιπ παντζαριού με καρύδι, το περιποιηθήκαμε, ζητήσαμε και δεύτερο. Συνεχίσαμε με σαλάτα με φρέσκιες πρασινάδες και ξύγαλο (ωραίο μαλακό τυρί), με καρπάτσιο ψαριού που εκτιμήθηκε πολύ από τους ωμοφάγους της παρέας, με στραπατσάδα πειραγμένη, δηλαδή αυγό ποσέ με σύγκλινο, ντομάτα και θυμάρι. Εγώ πήρα συκώτι σχάρας εξαιρετικής ποιότητας που ήρθε με πατατούλες φούρνου συν ένα μπολάκι με κρεμμύδια καραμελωμένα (η σπιρτάδα, που λέγαμε), οι φίλες πήρανε σαρδέλες σχάρας, αλλά και τις πιο «σπιρτόζες» με φιστίκι Αιγίνης, καθώς και χοιρινά φιλετάκια με πέστο ρόκας. Υπάρχουν και πολλά ακόμη, όπως τάρτα λαχανικών με σαλάμι Λευκάδος και μοτσαρέλα, μιλφέιγ φάβας με χταπόδι, αλμυρό κέικ με ρατατούιγ λαχανικών, φέτα και γραβιέρα. Όλα μπορούν άνετα να παίξουν το ρόλο του μεζέ ή και να σταθούν σαν κυρίως ατομικά για τον καθένα. Μαθαίνω πως οι ιδιοκτήτες, ο Παναγιώτης και ο Σπύρος, δύο νεαρά παιδιά φίλοι από το σχολείο, προσέχουν το μαγαζί τους, αγοράζουν καθημερινά τα ψώνια τους φρέσκα από την Αγορά, φτάνουν όμως και μέχρι τη Σητεία για να βρουν τη καλή ρακή, στα Γρεβενά για μανιτάρια, στην Αμοργό για ψημένη ρακή, ενώ τα λάδια τους είναι βιολογικά από το κτήμα του Μανουσάκη στη Σελασία Λακωνίας. Ένα μικρό «καφενεδάκι» που λες, με διάθεση για πολλά παραπάνω, ένα από τα openings της νέας εποχής που θέλουν να τα έχουν όλα καλά κι όλα προσιτά – οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από καλές, περίπου 15-20 ευρώ το άτομο με πλήρη κατανάλωση. Συχνά διοργανώνουν και live με μουσικές χαλαρές, jazz, swing, έντεχνο, instrumental και fusion παραδοσιακούς ρυθμούς.
Άστυ 68, Κωνσταντινουπόλεως 68, 210 3466.896
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.