- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μπίρα ΕΤΥΜ <ιταλ. Birreria<birra «μπίρα». Ο Μπαμπινιώτης λέει γιώτα, ο Τριανταφυλλίδης το ίδιο. Όπως και να τη γράψεις, καλύτερα να την πιεις.
Νόμος περί καθαρότητας: βύνη κριθαριού, λυκίσκος και νερό. Τα τρία συστατικά της «σωστής» μπίρας σύμφωνα με το διάταγμα του Βαυαρού δούκα Γουλιέλμου Δ΄. Σήμερα έχει προστεθεί η μαγιά. Άτυπα ο νόμος του Γουλιέλμου εφαρμόζεται σήμερα στις μπίρες τύπου lager και pilsner.
Do It Yourself: βάλε σε δύο δοχεία για τρόφιμα αεροστεγώς κλεισμένα μείγμα εκχυλίσματος βύνης και λυκίσκου. Το βράζεις, ρίχνεις τη μαγιά και το αφήνεις να ζυμώσει. Έτοιμη.
Έχει την ώρα της: για το πρωινό, μπίρα breakfast. Περιέχει φυσικό καφέ ή καβουρντισμένη βύνη και ταιριάζει με σοκολάτα, κατά προτίμηση σπασμένη κουβερτούρα. Για το δεκατιανό, η μπίρα brunch είναι ελαφριά και περιέχει βρώμη. Για το μεσημεριανό τραπέζι όλα εξαρτώνται από το φαγητό. Μία μπίρα με πολύ έντονο χαρακτήρα λυκίσκου μπορεί να συνοδεύσει ψάρι ή φαγητά με πιο ελαφριές γεύσεις. Οι μπίρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου δημιουργούν την κατάλληλη αντίθεση στα λιπαρά, φαγητά όπως σολομός, πίτσα. Οι γλυκές και αφρώδεις φρουτόμπιρες ταιριάζουν απόλυτα με ελαφρά και μέτρια τυριά. Οι βαριές μπίρες με την πολλή βύνη μοιάζουν με το κόκκινο κρασί. Η μεσογειακή διατροφή δένει με lager, pilsner και weiss. Για επιδόρπιο υπάρχουν γλυκές μπίρες.
Τι κάνει η μπιλίτσα στο κουτάκι της Guinness και της Murphy’s; Περιέχει άζωτο. Με το που ανοίγει το κουτάκι απελευθερώνεται το διοξείδιο, φεύγει το άζωτο και δημιουργεί το χαρακτηριστικό κρεμώδη αφρό.
Πιάσε μια μπίρα
Πειραϊκή Μικροζυθοποιία Είναι η πρώτη ελληνική, βιολογική φρέσκια μπίρα. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε 6 εβδομάδες, δεν έχει συντηρητικά και προσφέρεται σε 2 τύπους: Pils και Pale Ale. Τώρα πια με νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην BI. ΠΕ Λαμίας, με στόχο την ποιότητα και ανάπτυξη σε νέους κωδικούς.
Μικροζυθοποιία Septem Φρέσκες μπίρες, χωρίς θερμική κατεργασία παστερίωσης, σε 3 τύπους: Septem Monday’s pilsner, Septem Friday’s Pale Ale με έντονα αρώματα και Septem Sunday’s Honey Golden Ale – premium μπίρα διπλής ζύμωσης. Στο διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge 2010 στο Λονδίνο, ήταν η νικήτρια του μεγάλου τροπαίου της κατηγορίας Design & Packaging, ενώ φέτος οι μπίρες της βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην ίδια κατηγορία.
Craft Μια μεγάλη ελληνική ζυθοποιία που παράγει μπίρες με το μεράκι μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης. Όλοι έχουμε δοκιμάσει μια μπίρα Craft. Pilsner, Red Ale, Athens Lager, Weiss ή Smoked Lager είναι όλες ξεχωριστές!
Αθηναϊκή Ζυθοποιία Η μεγάλη ελληνική βιομηχανία μπίρας από το 1963! Οι γνωστές σου Amstel, Heineken, Chimay, Duvel, Mc Farland, Erdinger, Άλφα, Ζύθος και πολλές άλλες εισάγονται ή παράγονται στα 3 εργοστάσιά της.
ΟΚ Athens Η εταιρεία που φέρνει στην Ελλάδα 3 απ’ τις καλύτερες ιταλικές και ισπανικές μπίρες. Βλέπε, την Estrella Damm Barcelona, την καλύτερη μπίρα της Ισπανίας, το διαμάντι του διάσημου σεφ Ferran Adria Estrella Damm Inedit και την ιταλική Peroni Nastro Azzurro.
Do’s and dont’s
Το σουβέρ πρέπει να είναι χάρτινο ή από φελλό για να απορροφά την υγρασία.
Η μπίρα σερβίρεται με αφρό.
Το σωστό σερβίρισμα στο ποτήρι γίνεται με κλίση 45 μοιρών.
Το καραμελένιο μπουκάλι είναι αυτό που προστατεύει περισσότερο την μπίρα από τη βλαβερή ακτινοβολία.
Το ποτήρι δεν πρέπει να είναι παγωμένο. Ο πάγος νερώνει την μπίρα και δεν καταλαβαίνεις ούτε γεύση ούτε άρωμα.
Το ποτήρι της μπίρας δεν πλένεται σε πλυντήριο πιάτων.
Δεν το σκουπίζεις με χαρτί ή πετσέτα. Αυτό θα αφήσει σωματίδια.
Για να διατηρηθεί δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο.
Προσοχή!...
Μπιράλ δεν είναι μπίρα. Αλλά αεριούχο ποτό με νερό από τις «Ιαματικές Πηγές Τεμενίων Κρήτης». Τζιτζιμπίρα η Κερκυραϊκή ή απλά μπίρα από πιπερόριζα (ginger beer). Φεστιβάλ Μπίρας κάθε Σεπτέμβριο στο Φάληρο. Λίγο πριν το Οκτόμπερφεστ του Μονάχου. «Μπι όπως Μπίρα». Παιδικό βιβλίο για την μπίρα από τον αντικομφορμιστή συγγραφέα Τομ Ρόμπινς.
Ο «αφρός» της μπίρας
Εν Αιθρία, Βρυούλων 4, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582.751. Έχεις 70 λόγους για να πας, δηλαδή 70 ετικέτες μπίρας απ’ όλο τον κόσμο συν 8 βαρέλια για να διαλέξεις. Είναι και ιδιαίτερος ο χώρος, ζωγραφισμένος στο χέρι, βάζει και funky, soul, ethnic και γαλλική hip hop μουσική.
Βeer Academy, N. Καρελά 45 & Λ. Κηφισίας, 336, Χαλάνδρι, 210 6817.170. Η ακαδημία της μπίρας! Με πολύ ωραίο καταπράσινο κήπο για να απολαύσεις την παγωμένη μπίρα σου και τις νοστιμιές τους. Ό,τι πρέπει για καλοκαίρι.
Οctoberfest, Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082.999. Θα μπορούσε να γίνεται εδώ το ομώνυμο διάσημο festival μπίρας. Μπίρες όλων των ειδών, απ’ όλο τον κόσμο, σε ποτήρι, μπουκάλι ή με το μέτρο. Και happy hour 19.00-20.00 κάθε μέρα.
Αλεξάνδρα μπιραρία, Αργεντινής ∆ηµοκρατίας 14, Λ. Αλεξάνδρας, 210 6450.345. Παλιά κλασική μπιραρία με μεγάλη λίστα, ωραίο φαγητό και πολύ καλές τιμές. Δευτ. με Πέμ. όλες οι βαρελίσιες μπίρες είναι σε μειωμένες τιμές. Δηλαδή 1lt € 6,50, 2lt κανάτα € 12,50 και 3lt σωλήνας µε το µέτρο € 19! Και χώρο για καπνίζοντες. Στις 17 Μαΐου με κάθε ποτήρι βαρελίσιας μπίρας, το ποτήρι δώρο!
Βeertuoso, Λ. Ποσειδώνος 38, Άλιμος, 210 9836.550. Καινούργια μπιραρία με περισσότερες από 70 επιλεγμένες ετικέτες μπίρας, καλή μεσογειακή κουζίνα και όλα τα classic γερμανικά – φοβερό κότσι. Αγαπάει την pop, rock, ethnic και jazz μουσική και έχει happy hour κάθε μέρα το απόγευμα.
Πιες την στο κουτί
Πλατεία Κλαυθμώνος και Συντάγματος στη Γιορτή της Μουσικής
Με σουβλάκι πριν το ραντεβού στην πλατεία Μοναστηρακίου
Πεζόδρομος Μεσολογγίου, Εξάρχεια, παρέα με sweet sixteens
Ολονύκτια καλοκαιρινά πάρτι στο λόφο του Στρέφη
Στα βραχάκια του Λυκαβηττού με τζάμπα συναυλία
Αργά το βράδυ με κιθάρες στα παγκάκια της πλατείας Μερκούρη, Πετράλωνα
Το μεσημέρι παίζοντας σκάκι και ντάμα στη multi-culti πλατεία της Αργεντινής Δημοκρατίας, στην Αλεξάνδρας
Βραδινό στέκι με δύσκολη κατάβαση στην Πνύκα
Θερμοκρασία
Οι ξανθιές ελαφριές μπίρες πίνονται κρύες στους 4 βαθμούς Κελσίου.
Κρύες μέχρι 7 βαθμούς πίνονται οι pilsner, οι weiss, οι πολύ ελαφριές μπίρες.
Οι ale πρέπει να είναι λίγο πιο ζεστές, στους 8 βαθμούς Κελσίου.
Οι αγγλικού τύπου bitter σερβίρονται σε θερμοκρασία κελαριού, γύρω στους 12.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.