Θεματα

Taste Voice: Σουβλάκι

Το πιο καυτό trend της σεζόν

114825-643505.jpg
Ναταλία Δούκα
ΤΕΥΧΟΣ 346
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14222-31833.jpg

Όχι ότι χρειαζότανε να μας το πουν, ο Έλληνας έχει πάντα το σουβλάκι καρφωμένο κάπου μεταξύ συνείδησης και ουρανίσκου.  Η εποχή των gourmet υπερπαραγωγών και του σούσι έχει παρέλθει και οι καινούργιες σουβλασερί ανοίγουν παντού και κάνουν θραύση. Την αρχή έκανε το «Καλαμάκι Κολωνάκι» και μάζεψε celebrities και ξενύχτηδες, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό food street μπορεί να σταθεί οπουδήποτε. Σήμερα τα σουβλατζίδικα προσθέτουν απαραίτητα και τον όρο «grill», έχουν ντεκόρ από μοντέρνα λιτό μέχρι και κοσμοπολίτικο και προσφέρουν τα καλύτερα στις καλύτερες τιμές. Στις Σπέτσες ο Γιάννης Μωράκης (Guzel, Lalu κ.ά.) άνοιξε το Πάσχα το Souvlaki Spetses και μάζεψε, λένε, όλο το χαρτί. Στην Αθήνα τα καινούργια που ακούγονται είναι τα εξής: 

Πίτα της Κάππαρης Δημοφώντος 99 & Δωριέων, 210 3423.300 Το αδελφάκι της γνωστής ταβέρνας Κάππαρη, με κλασικό περιποιημένο σουβλάκι αλλά και «πειραγμένο», κρέατα σούβλας, κεμπάπ, κι όλα αυτά σε λευκό λιτό ντεκόρ «καφενείου».  

Souvlaki Bar Aδριανού & Θησείου 15, 210 5150.550 Πιο κέντρο δεν γίνεται, από το πρωί ως αργά το βράδυ, σερβιρισμένο με τους πιο πρωτότυπους τρόπους. Στα συν τα χοιρινά μπριζολάκια με καυτερή σάλτσα και οι χαμηλές τιμές! Ντεκόρ εντελώς ντιζάιν. 

Βοbo Souvlaki Λαζαράκη 15, Γλυφάδα, 210 8983.233 Το σλόγκαν τους είναι «κάτι ψήνεται» και ο κόσμος που μαζεύεται είναι όλη η Γλυφάδα, κοσμικοί και ποδοσφαιριστές. Σουβλάκι τυλιχτό ή καλαμάκι, κρέας στο grill και κάποια ιδιαίτερα πιάτα.

Meat & More Βύρωνος 2 & Ναούσης, Πεύκη, 210 8060.333 Τεράστιο σουβλάκι, όχι τυλιχτό, μικρές χειροποίητες πιτούλες και ψητά στη σχάρα. Ολοκαίνουργιο, μοντέρνο και πολύ πολύ νόστιμο.   

San Paolo Grill Περικλέους 11, Ν. Ψυχικό, 210 6773.339 Το παλιό San Paolo café-resto είναι το νέο γκουρμέ-ψητοπωλείο που μαζεύει όλα τα ΒΠ και σερβίρει το σουβλάκι αλλιώς. Μαζί και κεμπάπ με πιτούλες, ψαρονέφρι στη σχάρα, γύρος μερίδα από τριών ειδών διαφορετικά κρέατα και εξαιρετικό T-bone steak.   

Πάπρικα Σπύρου Λέκκα 5, Μαρούσι, 210 8024.590/ 25ης Μαρτίου 2, Νέα Ερυθραία, 210 8070.303 Τυλιχτό ή καλαμάκι με γερή δόση πάπρικας – αν θέλεις. Μικρό, οικονομικό, νόστιμο. Εδώ, το σερβίρουν με γιαούρτι και του πηγαίνει πολύ. -Ν.Δ.

image

Πεϊνιρλί 4 ever 

Λιχουδιά-βόμβα που θυμίζει οικογενειακές εκδρομές στις εξοχές της Δροσιάς γύρω στα 70s. Ο Χριστόφορος Πέσκιας στα Πbox του τα ξαναφέρνει στο προσκήνιο φτιάχνοντας το κλασικό με αυγό και σουτζούκι, τα απογειώνει στην «αμπιγιέ» τους εκδοχή ταιριάζοντάς τα με φουά γκρα. Κοσμοσυρροή παρατηρείται ξανά και στη Δροσιά, στου Ελευθεριάδη (Σολωμού 26), έχει τα πάντα, μπορείς να κάνεις και το δικό σου συνδυασμό, τις Κυριακές το αδιαχώρητο.

image

Αραπιάν με τ’ όνομα!

Η Κεντρική Αγορά ξανανιώνει και είναι κάθε μέρα γεμάτη όχι μόνο από παππούδες που εξασκούνται στη σύγκριση τιμών αλλά και από κάθε είδους «gourmet maniacs» που ψάχνουν εδώ (και βρίσκουν) όλου του κόσμου τα καλά. Μέσα στη βουή και την πολυχρωμία της Ευριπίδου στο νούμερο 41, θα βρεις το μικρό μαγαζάκι του Αραπιάν, εγκατεστημένο στην περιοχή από το 1935 και φημισμένο για τις ανατολίτικες λιχουδιές του. Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος (απόγονος και σημερινός ιδιοκτήτης) θα σε φιλέψει πρώτα τα καλούδια του κι εσύ θα αποφασίσεις. Εξαιρετικός παστουρμάς, σουτζούκι, κασέρι παλαιωμένο Ξάνθης που δεν έχεις φάει νοστιμότερο, λουκάνικο γίδινο ομοίως με το προηγούμενο, καβουρμά που μπορείς να βάλεις αντί για κιμά στα μακαρόνια, στα αυγά, στις σάλτσες – ο Φάνης έχει τρομερές γαστριμαργικές συμβουλές να σου δώσει και πολύ καλές τιμές. 


Έργο του Αχιλλέα Ραζή από τη συμμετοχή του στην ArtAthina 2011 (Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.