- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![13652-30463.jpg 13652-30463.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/04/13/13652-30463.jpg)
Μόλις προχτές κατάφερα να πάω στο Il Buco, παρότι καιρό τώρα άκουγα από δεξιά-αριστερά ευχάριστες μουρμούρες. , δίπλα σε θέατρα, εργαστήρια, γκαλερί και παλαιοπωλεία. Για να μπεις, πρέπει να ανέβεις στον τρίτο όροφο ενός κομψού νεοκλασικού κτιρίου του 1900 κι όταν φτάσεις σε περιμένει η πρώτη έκπληξη, ο χώρος. Φτιαγμένος από τους αρχιτέκτονες Διονύση και Αναστάση Σοτοβίκη, έχει μίνιμαλ αισθητική, ποντάρει στο δυνατό κοντράστ του άσπρου με το μαύρο και συμπληρώνει με έπιπλα, φωτιστικά και αντικείμενα, όλα τους τελευταία λέξη στη μόδα του σύγχρονου ντιζάιν. Μαζί προσθέτει και υπέροχες, διαλεγμένες μία-μία καρέκλες-αντίκες από τα παλαιοπωλεία της διπλανής πλατείας Αβησσυνίας και συνολικά αποτελεί ένα δείγμα αισθητικής και σύγχρονης άποψης. Καλό το ντεκόρ, θερμή η ατμόσφαιρα –με ωραίες μουσικές και ζωντανό μπαρ–, καλύτερη απ’ όλα η κουζίνα του.
Το Il Buco έχει σεφ τον Gian Luca Medici, Ιταλό και μάλιστα Ρομάνο, και θέλει να προσφέρει στον κόσμο την πραγματική γεύση της Ιταλίας μέσα από την απλότητα αλλά και τον έντονο χαρακτήρα της. Έχει έναν κομψό κατάλογο με όχι πολλά πιάτα και ίσως και γι’ αυτό είναι όλα του εξαιρετικά. Φυσικά έχει διάφορα, στους περισσότερους από εμάς γνωστά, ορεκτικά, που όμως εδώ τα παραγγέλνουν από τη Ρώμη και από μια οικογενειακή επιχείρηση στην Τοσκάνη. Να συμπληρώσω ότι κάτω βρίσκεται και το επίσης δικό τους Il Buco delicatessen, ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας για καφέ, κρύα πιάτα, νοστιμιές και κάποιο κρασί, εξυπηρετώντας τους περαστικούς. Πάνω, στο restaurant, μπορεί κάποιος στο μπαρ να πιει κρασί (τα περισσότερα ιταλικά, αλλά και αρκετά ελληνικά) ή κάποιο κοκτέιλ και να τσιμπολογήσει, ή να καθίσει στα τραπέζια που απλώνονται στις τρεις αίθουσες-δωμάτια. Εμείς σε τραπέζι καθισμένοι και με συνεχείς επισκέψεις στο μπαρ, όπου είχαμε βρει φίλους, απολαύσαμε ωραία selezione di salumi, επιλογές δηλαδή αλλαντικών, μια σαλάτα Abruzzese με μαρούλι - παρμεζάνα - πορτοκάλι - ρόδι, καθώς και μια καλή μπρεζάολα με ρόκα - παρμεζάνα και λάδι τρούφας. Την πάστα στο Il Buco την αντιμετωπίζουν όπως στην Ιταλία, δηλαδή σαν πρώτο, να φανταστείς μαζί με τα ριζότι έχουν γύρω στις 6-7 διαφορετικές γεύσεις. Καρμπονάρα (την αυθεντική), πένες με σολομό, ραγού, ριζότο με μανιτάρια... Για μία και μοναδική φορά επέδειξα σθένος και, προσπερνώντας τα ζυμαρικά, παρήγγειλα από τα secondi μια Saltibocca alla Romana, φιλετάκια μοσχαρίσια με προσούτο και φασκόμηλο μαζί με κρεμμυδάκια φούρνου, επιλογή από 4 ειδών γαρνιτούρες. Ανταμείφθηκα και με το παραπάνω, το πιάτο ήταν και κομψό και εξαιρετικό, ακριβώς όπως Ιταλία, πράγμα δυσεύρετο για τα αθηναϊκά δεδομένα. Μ’ αυτές τις ευχάριστες σκέψεις, χορτασμένοι κομψά και πλήρεις ιταλικής εσάνς, αποχωρήσαμε πληρώνοντας περί τα € 30 το άτομο με κερασμένα τα γλυκά. Μαθαίνω πως μετά το Πάσχα θα ανανεωθεί το μενού προσθέτοντας αρκετές αυθεντικές ιταλικές συνταγές με πιο πολύ ψάρι και όστρακα – μιαμ... ευχαρίστως να τα δοκιμάσουμε κι αυτά.
IL BUCO Σαρρή 18 & Σαχτούρη 2, Ψυρρή, 210 3219.388, ανοιχτά βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, κλειστά Δευτέρα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.