Θεματα

Il Buco

Το ιταλικό restaurant βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 342
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13652-30463.jpg

Μόλις προχτές κατάφερα να πάω στο Il Buco, παρότι καιρό τώρα άκουγα από δεξιά-αριστερά ευχάριστες μουρμούρες.  , δίπλα σε θέατρα, εργαστήρια, γκαλερί και παλαιοπωλεία. Για να μπεις, πρέπει να ανέβεις στον τρίτο όροφο ενός κομψού νεοκλασικού κτιρίου του 1900 κι όταν φτάσεις σε περιμένει η πρώτη έκπληξη, ο χώρος. Φτιαγμένος από τους αρχιτέκτονες Διονύση και Αναστάση Σοτοβίκη, έχει μίνιμαλ αισθητική, ποντάρει στο δυνατό κοντράστ του άσπρου με το μαύρο και συμπληρώνει με έπιπλα, φωτιστικά και αντικείμενα, όλα τους τελευταία λέξη στη μόδα του σύγχρονου ντιζάιν. Μαζί προσθέτει και υπέροχες, διαλεγμένες μία-μία καρέκλες-αντίκες από τα παλαιοπωλεία της διπλανής πλατείας Αβησσυνίας και συνολικά αποτελεί ένα δείγμα αισθητικής και σύγχρονης άποψης. Καλό το ντεκόρ, θερμή η ατμόσφαιρα –με ωραίες μουσικές και ζωντανό μπαρ–, καλύτερη απ’ όλα η κουζίνα του. 

Το Il Buco έχει σεφ τον Gian Luca Medici, Ιταλό και μάλιστα Ρομάνο, και θέλει να προσφέρει στον κόσμο την πραγματική γεύση της Ιταλίας μέσα από την απλότητα αλλά και τον έντονο χαρακτήρα της. Έχει έναν κομψό κατάλογο με όχι πολλά πιάτα και ίσως και γι’ αυτό είναι όλα του εξαιρετικά. Φυσικά έχει διάφορα, στους περισσότερους από εμάς γνωστά, ορεκτικά, που όμως εδώ τα παραγγέλνουν από τη Ρώμη και από μια οικογενειακή επιχείρηση στην Τοσκάνη. Να συμπληρώσω ότι κάτω βρίσκεται και το επίσης δικό τους Il Buco delicatessen, ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας για καφέ, κρύα πιάτα, νοστιμιές και κάποιο κρασί, εξυπηρετώντας τους περαστικούς. Πάνω, στο restaurant, μπορεί κάποιος στο μπαρ να πιει κρασί (τα περισσότερα ιταλικά, αλλά και αρκετά ελληνικά) ή κάποιο κοκτέιλ και να τσιμπολογήσει, ή να καθίσει στα τραπέζια που απλώνονται στις τρεις αίθουσες-δωμάτια. Εμείς σε τραπέζι καθισμένοι και με συνεχείς επισκέψεις στο μπαρ, όπου είχαμε βρει φίλους, απολαύσαμε ωραία selezione di salumi, επιλογές δηλαδή αλλαντικών, μια σαλάτα Abruzzese με μαρούλι - παρμεζάνα - πορτοκάλι - ρόδι, καθώς και μια καλή μπρεζάολα με ρόκα - παρμεζάνα και λάδι τρούφας. Την πάστα στο Il Buco την αντιμετωπίζουν όπως στην Ιταλία, δηλαδή σαν πρώτο, να φανταστείς μαζί με τα ριζότι έχουν γύρω στις 6-7 διαφορετικές γεύσεις. Καρμπονάρα (την αυθεντική), πένες με σολομό, ραγού, ριζότο με μανιτάρια... Για μία και μοναδική φορά επέδειξα σθένος και, προσπερνώντας τα ζυμαρικά, παρήγγειλα από τα secondi μια Saltibocca alla Romana, φιλετάκια μοσχαρίσια με προσούτο και φασκόμηλο μαζί με κρεμμυδάκια φούρνου, επιλογή από 4 ειδών γαρνιτούρες. Ανταμείφθηκα και με το παραπάνω, το πιάτο ήταν και κομψό και εξαιρετικό, ακριβώς όπως Ιταλία, πράγμα δυσεύρετο για τα αθηναϊκά δεδομένα. Μ’ αυτές τις ευχάριστες σκέψεις, χορτασμένοι κομψά και πλήρεις ιταλικής εσάνς, αποχωρήσαμε πληρώνοντας περί τα € 30 το άτομο με κερασμένα τα γλυκά. Μαθαίνω πως μετά το Πάσχα θα ανανεωθεί το μενού προσθέτοντας αρκετές αυθεντικές ιταλικές συνταγές με πιο πολύ ψάρι και όστρακα – μιαμ... ευχαρίστως να τα δοκιμάσουμε κι αυτά. 

IL BUCO Σαρρή 18 & Σαχτούρη 2, Ψυρρή, 210 3219.388, ανοιχτά βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, κλειστά Δευτέρα  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.