- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Υδροβάτης στη Σκύρο σε πάει την τέλεια κρουαζιέρα
Βουτιές σε παρθένες παραλίες και αστακομακαρονάδα εν πλω!
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές και γαστρονομικές εμπειρίες στη Σκύρο είναι η ημερήσια κρουαζιέρα στο Σαρακήνικο. Από το λιμάνι αναχωρεί το πρωί ο Υδροβάτης -ένα διώροφο μεταλλικό σκάφος- για μια εκδρομή που κάνει η Skyros Sea Tours στα νοτιοδυτικά παράλια της Σκύρου. Τελικός προορισμός το νησάκι Σαρακήνικο, μπροστά από τον όρμο Τρεις Μπούκες.
Ο όρμος αυτός προφυλαγμένος από τους ανέμους, αλλά και το βλέμμα των περαστικών στόλων, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια των πειρατών στο Αιγαίο, κατά τον Μεσαίωνα. Εκεί έκρυβαν τα καράβια τους και χρησιμοποιούσαν το γλυφό νερό από τις πηγές που υπήρχαν.
Στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν ναύσταθμος για τον Βρετανικό στόλο και σήμερα είναι μία βάση τορπιλάκατων για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το ταξίδι μέχρι το Σαρακήνικο βαστά γύρω στη μιάμιση ώρα και οι ταξιδιώτες κατά τη διαδρομή έχουν την ευτυχία να δουν ένα παρθένο τοπίο –η νοτιοανατολική Σκύρος δεν κατοικείται και είναι βοσκότοπος αιγοπροβάτων αλλά και ο τόπος διαχείμανσης των άγριων αλόγων της Σκύρου- και πανέμορφα ψηλά βράχια κατά μήκος της παραλίας.
Μόλις το σκάφος φθάσει στον προορισμό του, το πλήρωμα του σκάφους αποβιβάζει τους επιβάτες σε μια ερημική αμμουδιά, ανοίγονται ομπρέλες και προσφέρονται στην παραλία οι πρώτοι ελαφριοί μεζέδες – οι παραδοσιακές λαδόπιτες – με τα ουζάκια για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τις βουτιές στα καταγάλανα νερά. Μετά το μπάνιο και τις βόλτες στην τριγύρω ακτή, που είναι κατάφυτη από μυρωδικά σχίνα, έρχεται η ώρα του γεύματος στο πάνω κατάστρωμα του σκάφους. Φυσικά πρωταγωνιστής του πληθωρικού τσιμπουσιού – που περιλαμβάνει τοματοσαλάτες με το ντόπιο ξυνοτύρι, λαδόπιτες κλπ- είναι η σκυριανή αστακομακαρονάδα, που την ετοιμάζει το πλήρωμα «παρουσία του πελάτη». Ένα παραδοσιακό έδεσμα – ο αστακός είναι ταυτισμένος με τη Σκύρο – που απέχει από τις γκλαμουράτες αστακομακαρονάδες της lifestyle εποχής.
Skyros Sea Tours - σκάφος Υδροβάτης, Σκύρος, 22220 93100, skyros-sea-tours.webs.com
*Για το αλογάκι της Σκύρου διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα Άγιος Πέτρος διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.