- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στον κόσμο του ούζου
Για πρώτη φορά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ανοίγει το αποστακτήριό του στο ευρύ κοινό
Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να φανταστεί το καλοκαίρι του χωρίς ούζο. Μια ταβέρνα δίπλα στο κύμα, καρό άσπρο-μπλε τραπεζομάντιλο, μεζέδες που μοσχοβολάνε ιώδιο, στα σκοινιά ολόγυρα να λιάζονται τα χταποδάκια και μια μεγάλη παρέα να τσουγκρίζει ποτήρια ξέχειλα με το πιο μυρωδάτο ελληνικό απόσταγμα. Αν δεν είναι αυτή η πεμπτουσία του ελληνικού καλοκαιριού, τότε ποια;
Όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας ετικέτες. Και το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι αναμφίβολα μία από αυτές. Ξεκίνησε την ιστορία του το 1894 όταν ο Ισίδωρος Αρβανίτης από το χωριό Πλωμάρι της Λέσβου (που δικαίως θεωρείται η πατρίδα του ούζου, μιας κι εδώ ξεκίνησε να παράγεται το δημοφιλές απόσταγμα ήδη από τον 19ο αιώνα) έβαλε στόχο να δημιουργήσει το καλύτερο ούζο στον κόσμο. Ταξίδεψε πολύ, δοκίμασε πολλές συνταγές, και κατέληξε σε μία. Είναι αυτή που αγαπάνε οι Έλληνες περισσότερα από 120 χρόνια τώρα.
Για πάνω από έναν αιώνα η μυστική αυτή συνταγή τηρείται κατά γράμμα. Χωρίζεται σε δύο μέρη και το κάθε της μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.
Δεν είναι το μόνο μυστικό που κρύβεται στο θρυλικό αυτό αποστακτήριο. Λίγη υπομονή και θα τα ανακαλύψεις όλα…Για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια, το αποστακτήριο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, για να μας γνωρίσει τον μαγικό του κόσμο. Στο χωριό Πλωμάρι, στη μέση ενός υπέροχου ελαιώνα που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ο καθένας που περνάει την πύλη του αποστακτηρίου αρχίζει ήδη να βιώνει μια μοναδική εμπειρία.
Στο μουσείο ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου» θα μάθεις τα πάντα για την ιστορία του εθνικού μας ποτού, θα ακολουθήσεις τα χνάρια του Ισιδώρου Αρβανίτη για την αναζήτηση των ιδανικών υλικών, θα αγγίξεις τις πρώτες ύλες, θα παρακολουθήσεις από κοντά και βήμα προς βήμα όλη τη διαδικασία της απόσταξης, που γίνεται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο τέλος θα έρθει η στιγμή που περίμενες. Η στιγμή που θα δοκιμάσεις το εκλεκτό, από 100% απόσταξη Oύζο Πλωμαρίου μέσα από μια αξέχαστη εμπειρία γευσιγνωσίας. Αυτός είναι ένας λόγος από μόνος του για να επισκεφθείς φέτος τη Λέσβο.
Όμως καλύτερα από εμάς, τα λέει ο ίδιος ο Ισίδωρος Αρβανίτης…
Info
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο: 10:00-15:00, Κυριακή 09.00-14.00. Έναρξη ξενάγησης κάθε ώρα.
Είσοδος: 2 € (περιλαμβάνεται οργανωμένη ξενάγηση και γευσιγνωσία)
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης. Ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση.
Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος, 2252031450, www.theworldofouzo.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.