- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Ύδρα είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από τον Πειραιά, η ιστορική Ύδρα, προστατευμένη εξ’ ολοκλήρου από την Αρχαιολογική υπηρεσία και διατηρώντας το μοναδικό προνόμιο της μη ύπαρξης τροχοφόρων, δημιουργεί μια ανεπανάληπτη αίσθηση όταν περπατάς ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά της.
Όχι που είναι εύκολο νησί. Η Ύδρα, δεν «ανοίγεται» εύκολα. Είναι ένας τόπος δύσκολος, εσωστρεφής και δεν σηκώνει εύκολα ελαφρότητες κι ίσως αυτό να της προσδίδει την ιδιαίτερη γοητεία της και να την κάνει τόσο ελκυστική.
Σ’ αυτήν λοιπόν την Ύδρα είχαμε φέτος το καλοκαίρι (2016) μια νέα εντυπωσιακή γαστρονομική παρουσία. Η Αντιγόνη Βαμβακά, μια Πειραιώτισσα επιχειρηματίας και επί τριανταπέντε χρόνια φίλη της Ύδρας, άνοιξε το gourmet εστιατόριο «Η Ωραία Ύδρα», στο κέντρο της προκυμαίας (στη θέση της παλιάς Ψαροπούλας, όπου από το 1911 η οικογένεια Τηλιακού διατηρούσε ταβέρνα και από το 1993 εστιατόριο).
Το κτίσμα που φιλοξενούσε την ταβέρνα είχε πάθει μεγάλες ζημιές, τις οποίες επιδιόρθωσε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η Μονή του Προφήτη Ηλία, και στον διαγωνισμό η Αντιγόνη αποφάσισε να κάνει την κίνηση. Δημιούργησε μια ομάδα νέων με επικεφαλής τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο σεφ Κοσμά Σαβριάδη, με την παιδική της φίλη Μαμίνα Ψωμαρά και τον ζαχαροπλάστη σεφ Τέλη Ράπτη στο παρακείμενο – επίσης δικό της – ζαχαροπλαστείο Καραμέλα, και με την Πηνελόπη Λαμπροπούλου να υποδέχεται τον κόσμο με ευγένεια και χάρη, έφτιαξε μια νέα πρόταση εστιατορίου gourmet στην Ύδρα.
Η Αντιγόνη ονειροπόλα αλλά και αποτελεσματική, θέλει μαζί με την ομάδα της, αλλά και σε συνεργασία με τα άλλα ποιοτικά καταστήματα της εστίασης, να κάνει την Ύδρα γαστρονομικό προορισμό. Και δεν έχει άδικο. Καλές ταβέρνες και αξιοπρεπή εστιατόρια υπάρχουν, χρειάζεται όμως ένα έναυσμα για την άνθηση της δημιουργικής κουζίνας σ’ αυτό το μοναδικό νησί. Νομίζω ότι το εγχείρημα της Αντιγόνης ίσως αποτελέσει την απαρχή για αυτή τη προσπάθεια…
Ο σεφ της Ωραίας Ύδρας Κοσμάς Σαβριάδης γεννημένος στην Πάτρα, με προϋπηρεσία χρόνων στην ξενοδοχειακή αλυσίδα της Grecotel, είναι σεμνός και προσγειωμένος. Αγαπά της καθαρές γεύσεις, τις φρέσκες πρώτες ύλες κι έχει άκρες σ’ όλη την Ελλάδα για να προμηθεύει την κουζίνα του με του πουλιού το γάλα, όπως π.χ. δροσουλίτες, αλμύρα, τσιτσίραβλα αλλά και μπαρμπούνια και γαρίδες από την απέναντι Κοιλάδα. Στην «Ωραία Ύδρα» τα πιάτα ημέρας είναι συχνά πιο πολλά από αυτά του καταλόγου.
Καλαμάρια υδραίικα ή γεμιστές σαρδέλες συνοδευμένες με το καλοκαιριάτικο χορταρικό της αλμύρας, μπαρμπούνια σαβόρο, βιολογική φάβα με κρίταμο, τονάκι Αλοννήσου, γαρίδες κριθαρώτο.
Είτε θελήσεις να κάτσεις στα τραπέζια της προκυμαίας, για να νιώσεις την κίνηση και τον ρυθμό της, είτε έχεις την τύχη να κλείσεις ένα από τα τρία προνομιούχα τραπέζια στο μπαλκονάκι της με θέα το λιμάνι, θα ξέρεις ότι θα φας ιδιαίτερες γεύσεις από ένα εστιατόριο που έχει τις προθέσεις να παίξει σημαντικό ρόλο στη γαστρονομία της Ύδρας. Καλοτάξιδο.
Λιμάνι Ύδρας, 22980 5255
*Για το Cine Paris διαβάστε εδώ.
**Για το Electra Roof Garden διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.