- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Η Ύδρα είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από τον Πειραιά, η ιστορική Ύδρα, προστατευμένη εξ’ ολοκλήρου από την Αρχαιολογική υπηρεσία και διατηρώντας το μοναδικό προνόμιο της μη ύπαρξης τροχοφόρων, δημιουργεί μια ανεπανάληπτη αίσθηση όταν περπατάς ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά της.
Όχι που είναι εύκολο νησί. Η Ύδρα, δεν «ανοίγεται» εύκολα. Είναι ένας τόπος δύσκολος, εσωστρεφής και δεν σηκώνει εύκολα ελαφρότητες κι ίσως αυτό να της προσδίδει την ιδιαίτερη γοητεία της και να την κάνει τόσο ελκυστική.
Σ’ αυτήν λοιπόν την Ύδρα είχαμε φέτος το καλοκαίρι (2016) μια νέα εντυπωσιακή γαστρονομική παρουσία. Η Αντιγόνη Βαμβακά, μια Πειραιώτισσα επιχειρηματίας και επί τριανταπέντε χρόνια φίλη της Ύδρας, άνοιξε το gourmet εστιατόριο «Η Ωραία Ύδρα», στο κέντρο της προκυμαίας (στη θέση της παλιάς Ψαροπούλας, όπου από το 1911 η οικογένεια Τηλιακού διατηρούσε ταβέρνα και από το 1993 εστιατόριο).
Το κτίσμα που φιλοξενούσε την ταβέρνα είχε πάθει μεγάλες ζημιές, τις οποίες επιδιόρθωσε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η Μονή του Προφήτη Ηλία, και στον διαγωνισμό η Αντιγόνη αποφάσισε να κάνει την κίνηση. Δημιούργησε μια ομάδα νέων με επικεφαλής τον ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο σεφ Κοσμά Σαβριάδη, με την παιδική της φίλη Μαμίνα Ψωμαρά και τον ζαχαροπλάστη σεφ Τέλη Ράπτη στο παρακείμενο – επίσης δικό της – ζαχαροπλαστείο Καραμέλα, και με την Πηνελόπη Λαμπροπούλου να υποδέχεται τον κόσμο με ευγένεια και χάρη, έφτιαξε μια νέα πρόταση εστιατορίου gourmet στην Ύδρα.
Η Αντιγόνη ονειροπόλα αλλά και αποτελεσματική, θέλει μαζί με την ομάδα της, αλλά και σε συνεργασία με τα άλλα ποιοτικά καταστήματα της εστίασης, να κάνει την Ύδρα γαστρονομικό προορισμό. Και δεν έχει άδικο. Καλές ταβέρνες και αξιοπρεπή εστιατόρια υπάρχουν, χρειάζεται όμως ένα έναυσμα για την άνθηση της δημιουργικής κουζίνας σ’ αυτό το μοναδικό νησί. Νομίζω ότι το εγχείρημα της Αντιγόνης ίσως αποτελέσει την απαρχή για αυτή τη προσπάθεια…
Ο σεφ της Ωραίας Ύδρας Κοσμάς Σαβριάδης γεννημένος στην Πάτρα, με προϋπηρεσία χρόνων στην ξενοδοχειακή αλυσίδα της Grecotel, είναι σεμνός και προσγειωμένος. Αγαπά της καθαρές γεύσεις, τις φρέσκες πρώτες ύλες κι έχει άκρες σ’ όλη την Ελλάδα για να προμηθεύει την κουζίνα του με του πουλιού το γάλα, όπως π.χ. δροσουλίτες, αλμύρα, τσιτσίραβλα αλλά και μπαρμπούνια και γαρίδες από την απέναντι Κοιλάδα. Στην «Ωραία Ύδρα» τα πιάτα ημέρας είναι συχνά πιο πολλά από αυτά του καταλόγου.
Καλαμάρια υδραίικα ή γεμιστές σαρδέλες συνοδευμένες με το καλοκαιριάτικο χορταρικό της αλμύρας, μπαρμπούνια σαβόρο, βιολογική φάβα με κρίταμο, τονάκι Αλοννήσου, γαρίδες κριθαρώτο.
Είτε θελήσεις να κάτσεις στα τραπέζια της προκυμαίας, για να νιώσεις την κίνηση και τον ρυθμό της, είτε έχεις την τύχη να κλείσεις ένα από τα τρία προνομιούχα τραπέζια στο μπαλκονάκι της με θέα το λιμάνι, θα ξέρεις ότι θα φας ιδιαίτερες γεύσεις από ένα εστιατόριο που έχει τις προθέσεις να παίξει σημαντικό ρόλο στη γαστρονομία της Ύδρας. Καλοτάξιδο.
Λιμάνι Ύδρας, 22980 5255
*Για το Cine Paris διαβάστε εδώ.
**Για το Electra Roof Garden διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.