Θεματα

Το Μελιτζάzz και η πιο χορευταρού μελιτζάνα!

Το μεγαλύτερο οπωροχορευτικό φεστιβάλ που έχεις δει ποτέ γίνεται στο Λεωνίδιο

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 2011 ήταν η πρώτη φορά που ανακάλυψε ότι εκτός από το ιμάμ, τρέφει μεγάλο πάθος και για τη μουσική. Από τότε η τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας διοργανώνει κάθε χρόνο στις μέρες της σοδειάς της, το πιο οπωροχορευτικό και μουσικοκηπευτικό φεστιβάλ, που ονομάζει Μελιτζάzz.

Το φετινό Μελιτζάzz (6-16 Ιουλίου 2016) εξερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο καταγωγής του αγαπημένου σε όλους λαχανικού. Μπαινοβγαίνει στα αρχοντικά και στα 200 ετών πυργόσπιτα του Λεωνιδίου, κάνει σεργιάνι στις γειτονιές, επισκέπτεται μερικά από τα πιο παλιά καταστήματα τις Ελλάδας, δοκιμάζει τοπικές γεύσεις τσακώνικης μελιτζάνας, παίζει παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια στα σοκάκια, μιλάει ζωντανά την τσακώνικη γλώσσα (που άκουσον-άκουσον είναι και περήφανη απόγονος της Δωρικής διαλέκτου), παρακολουθεί ταξιδιάρες ταινίες -γιατί είναι και πολύ σινεφίλ-, πηγαίνει σε εκθέσεις και μουσεία, χορεύει στους ρυθμούς της tarantella (ναι, ναι οι EnCardia θα είναι εδώ!) και αφήνει τους jazz, swing, παραδοσιακούς, έντεχνους, λαϊκούς, funk και soul ήχους να αγγίξουν την καρδιά μας.

image

Και δηλαδή όχι μόνο! Έχει κι άλλα…Το φετινό πρόγραμμα (μπορείς να το θαυμάσεις ολόκληρο εδώ) μοιάζει περισσότερο με ένα «τουρλού» μουσικής: τσακώνικα δημοτικά, flamenco, oriental, ρεμπέτικα, κυπριακά, belly dance, αμερικάνικα blues, βαλκανικά παραδοσιακά, gospel, σέρβικα χάλκινα, αργεντίνικα tango, οπερέτες, κουβανέζικη salsa, βραζιλιάνικη samba, capoeira, maculele, σμυρναίικα τραγούδια, ινδιάνικοι χοροί, latin, jazz, swing και gypsy jazz…Είναι να απορείς πώς τόσοι πολιτισμοί συναντήθηκαν σε ένα σταυροδρόμι ενός μικρού χωριού, αλλά τελικά η Π.Ο.Π τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου εκτός από το όνομα έχει και τη χάρη. Η αθεόφοβη, τόσους καλλιτέχνες και σεφ κάλεσε, που κατάφερε να μεταμορφώσει το φετινό Μελιτζάzz σε μια πολύχρωμη και πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών. Την ίδια στιγμή οι δρόμοι του γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου μετατρέπονται σε open air bar, συναυλιακές σκηνές στήνονται σε όλη την πόλη και οι μυρωδιές του street food κάνουν τα σάλια μας να τρέχουν. Αυτό δεν είναι φεστιβάλ…είναι ολόκληρο ταξίδι!

image

Info:

6-10 Ιουλίου 2016

Λεωνίδιο Αρκαδίας

Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.

www.melitzazz.gr