- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το ντοματάκι της Σαντορίνης
Λέγεται ότι το έφεραν από την Αίγυπτο οι καπεταναίοι της Σαντορίνης
Το ντοματάκι Σαντορίνης είναι μια ξεχωριστή ποικιλία που προέρχεται από την Αίγυπτο και ο τρόπος που έφθασε στη Σαντορίνη, χάνεται στον θρύλο. Λέγεται ότι το ντοματάκι το έφεραν οι καπεταναίοι της Σαντορίνης, που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραϊκή γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ.
Το ντοματάκι βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για να αναπτυχθεί, και γρήγορα διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού. Αιχμαλωτίζοντας από το έδαφος και τα φύλλα των φυτών την απαραίτητη υγρασία από την ομίχλη που απλώνεται τα βράδια του καλοκαιριού σε όλο το νησί και αξιοποιώντας το μοναδικό ηφαιστειογενές έδαφος, με τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, το ντοματάκι Σαντορίνης διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της «κόκκινης βασίλισσας» με το ιδιαίτερο άρωμα και τη μοναδική γλυκιά γεύση.
Οι Σαντορινιοί το ντοματάκι αυτό το αποξήραιναν στον ήλιο κάνοντάς το «λιαστό», ή «μπελτέ» προκειμένου να το χρησιμοποιούν στην τροφή τους και τον χειμώνα, ενώ η επεξεργασία του γινόταν παραδοσιακά μόνο από τα νοικοκυριά.
Το 1926 κατασκευάζεται από τον Δημήτρη Νομικό το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας και το Σαντορινιό ντοματάκι γίνεται το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Σαντορίνης, τροφοδοτώντας 14 ντόπια εργοστάσια –εξαιρετικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής- που παρήγαν ντοματοπελτέ τύπου Θήρας. Ηταν η εποχή όπου 12.000 στρέμματα καλλιεργούντο με ντοματάκι και παρήγαν 7.000 τόνους ντομάτας.
Η καλλιέργεια της άνυδρης ντομάτας και η παραγωγή ντοματοπελτέ αποτελούσαν μαζί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία τις βάσεις της σαντορινιάς οικονομίας όλο το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Δείγματα εργοστασίων αυτής της περίοδου υπάρχουν ακόμα στη Βλυχάδα, στον Βόθωνα και στον Μονόλιθο. Αυτή τη μικρή βιομηχανία την κατέστρεψε ο σεισμός του 1956, αλλά και ο ανταγωνισμός που δεν τον άντεξε η χαμηλή στρεμματική απόδοση της Σαντορινιάς ντομάτας (το έδαφος και ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας της ντομάτας δίνουν περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα, όταν η βιομηχανική δίνει 3-15 τόνους ανά στρέμμα!).
Το ντοματάκι Σαντορίνης το 2013 εντάχθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των ΠΟΠ προϊόντων και έτσι έγινε το 101ο προϊόν ΠΟΠ της Ελλάδας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξή του.
*Για το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας διαβάστε εδώ.
**Για τους αμπελώνες Σαντορίνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.