Θεματα

Η μάσκα που φοράς

Αυτό είναι το τελευταίο μου οχυρό. Το σώμα σου.

320074-629230.jpg
Ιωάννα Μαραγκουδάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131991-299858.jpg

1 αβοκάντο

Μισό λεμόνι

2 κουταλιές μέλι

Ανθόνερο

Μα τι ωραία που είναι στον βυθό. Εδώ, ο χρόνος κυλάει αργά. Η ζωή μένει πάντα κολλημένη κάπου εκεί ανάμεσα στα πορτοκαλί κοράλλια. Εδώ δεν χρειάζεται να πάρω αποφάσεις καθοριστικές, να βιώσω δραματικές αλλαγές, να το ζήσω το έργο μας μέχρι το τέλος του.

Πόσο ωραίο είναι το νερό εδώ στα βαθιά. Οι ενοχές μου γίνονται μπουρμπουλήθρες και τρομάζουν τα ψάρια. Τα λάθη μου θάβονται μέσα στην άμμο σαν θησαυροί. Και εγώ, καταπολεμώ τη συναισθηματική μου αφυδάτωση με γοργονίσια μακροβούτια. Δεν βγαίνω έξω να πάρω ανάσα καθόλου. Αν βγω, θα πρέπει να το δεχτώ. Αν κάτι με πνίγει εδώ μέσα στα βάθη του νερού, είναι η μνήμη του σώματος. Το σώμα με ταλαιπωρεί και όχι τα συναισθηματικά συνήθη μιάου μιάου.

Δεν θέλω να σε δω, δεν θέλω να σε ακούσω, δεν θέλω να σου μιλήσω, όμως μπορείς καθώς θα φεύγεις να μένεις μέσα μου; Γίνεται καθώς χανόμαστε να χύνουμε συγχρόνως; Αυτό είναι το τελευταίο μου οχυρό. Το σώμα σου. Και πριν το δώσεις αλλού – αν ήδη δεν το έχεις δώσει- θα το κρατάω σαν άγκυρα μου, εδώ στα υγρά τα βάθη.

Αν φύγεις, θα χάσω όλο τον προσανατολισμό της ζωής μου. Πολύ πιθανό να με παρασύρουν τα ρεύματα και να βγω στους ανοιχτούς ωκεανούς. Αν μείνεις, δεν ξέρω. Πολύ πιθανό να τα χάσω όλα. Πολύ πιθανό να μην επιζήσει κανείς από αυτό το ναυάγιο. Θα μείνω στον βυθό, όσο πρέπει. Όσο χρειάζομαι. Ένα καλοκαίρι, δύο καλοκαίρια. Όλα τα καλοκαίρια.

Κάποτε όμως αρχίζω να κρυώνω. Δεν υπάρχεις πουθενά, ούτε εσύ, ούτε η άγκυρα, ούτε το υδάτινο σώμα που αγαπώ. Βγάζω το κεφάλι διστακτικά από το νερό. Κοιτάζω απέξω και ο ξαφνικός ήλιος μου καίει το πρόσωπο, δεν έχω συνηθίσει τόσο φως, τόσο καιρό μέσα στο μυστικό μου βυθό. Αν ήσουν εδώ, θα μου έλεγες «όλο δραματουργίες γράφεις. Ψέματα στα ψέματα. Βγάλε τη μάσκα να σε δούμε ποια είσαι, που μονίμως το παίζεις πόνος και οδυρμός. Βγάλε τη μάσκα να δούμε, που φοβάσαι μη φανείς». Δεν είναι αλήθεια αυτές οι ιστορίες, επέμενα πάντα. Μυθοπλασίες είναι. Άντε και μερικές υποψίες. Ή μήπως όχι;

Αφήνω τα λέπια μου έξω από την πόρτα. Τα πράγματα σου τα πήρες από το σπίτι το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Τινάζω τις μνήμες του βυθού. Δεν τελείωσα μαζί του. Πάντα θα τον επισκέπτομαι για να σε βρίσκω. Αγάπη μου. Ξαπλώνω στο διπλό κρεβάτι και βάζω τη μάσκα μου. Ένα αβοκάντο χτυπημένο (και να΄ταν μόνο αυτό) στο μπλέντερ, χυμός από μισό λεμόνι, 2 κουταλιές μέλι, θυμαρίσιο κατά προτίμηση και ανθόνερο. Μπόλικο ανθόνερο. Για τη μόνιμη αφυδάτωση. Κρύβω όσα δεν θέλω να φανούν όπως λες, πίσω από βιταμίνες A, B, C και E για να γίνω ξανά γκόμενα. Να μην είμαι άλλο ψάρι. Αυτή είναι η μάσκα μου αγόρι μου για σήμερα. Βαθιά ενυδάτωση. Βαθιά ανάπλαση. Βαθιά αναδόμηση. Και ναι. Είχες και σε αυτό δίκιο. Τώρα για σένα γράφω. Σε σένα αναφέρομαι με τη γνωστότατη μου υπερβολή. Σε σένα απευθύνομαι. Με ακούς; Το ξέρω ότι με ακούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.