Θεματα

Κροκέτες μπακαλιάρου

Ο μπακαλιάρος θεωρείται ο ψαρομεζές των Βίκινγκς.

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 339
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13153-29616.jpg

Τι χρειαζόμαστε 500 γρ. παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο*, σε κομμάτια ● 1 φύλλο δάφνης ● 2 πατάτες σε λεπτές φέτες ● 60 γρ. αλεύρι ● 3 αυγά ● 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ● 2 κ.σ. μαϊντανό ● λάδι ● 300 ml νερό ● αλάτι ● πιπέρι 

Πώς το φτιάχνουμε Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και το δαφνόφυλλο και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν το σημείο βρασμού σβήνουμε και αφήνουμε για 10΄. Βγάζουμε τα κομμάτια και κρατάμε το νερό. Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε δέρμα και κόκαλα και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στο νερό του μπακαλιάρου βράζουμε τις πατάτες. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Πολτοποιούμε τις πατάτες, ανακατεύουμε με σκόρδο, μαϊντανό, το λιωμένο μπακαλιάρο, αλάτι (μετά από δοκιμή), πιπέρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το χυλό. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να πήξει. Ζεσταίνουμε το λάδι αρκετά. Με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στις κροκέτες και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές. 

*Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε ένα μπολ με νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαλμυρίσει. Ενδιάμεσα αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό, γιατί αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός. 

Μάθε ιστορία Ο μπακαλιάρος θεωρείται ο ψαρομεζές των Βίκινγκς. Οι Βάσκοι, όμως, κυριάρχησαν από τον14ο αι. στο μονοπώλιο της αλιείας του και τον έφεραν στη Μεσόγειο. Ο μπακαλιάρος ταξίδεψε στην Ελλάδα χάρη στους Άγγλους, που έστελναν μεγάλες ποσότητες παστού μπακαλιάρου, τις οποίες αντάλλαζαν με φορτία σταφίδας.

Σκονάκι

Όταν τον ξαλμυρίσετε, μουλιάστε τα κομμάτια σε σκεύος πάνω σε σχάρα. Έτσι θα υπάρχει κενό μεταξύ του πυθμένα του σκεύους και των κομματιών του μπακαλιάρου, το αλάτι θα κάτσει και δεν θα επηρρεάσει το ψάρι. 

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας➜ jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.