- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι χρειαζόμαστε 500 γρ. παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο*, σε κομμάτια ● 1 φύλλο δάφνης ● 2 πατάτες σε λεπτές φέτες ● 60 γρ. αλεύρι ● 3 αυγά ● 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ● 2 κ.σ. μαϊντανό ● λάδι ● 300 ml νερό ● αλάτι ● πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό μέχρι να τα σκεπάσει ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και το δαφνόφυλλο και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν το σημείο βρασμού σβήνουμε και αφήνουμε για 10΄. Βγάζουμε τα κομμάτια και κρατάμε το νερό. Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε δέρμα και κόκαλα και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Στο νερό του μπακαλιάρου βράζουμε τις πατάτες. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με 2 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Πολτοποιούμε τις πατάτες, ανακατεύουμε με σκόρδο, μαϊντανό, το λιωμένο μπακαλιάρο, αλάτι (μετά από δοκιμή), πιπέρι και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το χυλό. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να πήξει. Ζεσταίνουμε το λάδι αρκετά. Με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στις κροκέτες και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
*Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε ένα μπολ με νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαλμυρίσει. Ενδιάμεσα αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό, γιατί αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός.
Μάθε ιστορία Ο μπακαλιάρος θεωρείται ο ψαρομεζές των Βίκινγκς. Οι Βάσκοι, όμως, κυριάρχησαν από τον14ο αι. στο μονοπώλιο της αλιείας του και τον έφεραν στη Μεσόγειο. Ο μπακαλιάρος ταξίδεψε στην Ελλάδα χάρη στους Άγγλους, που έστελναν μεγάλες ποσότητες παστού μπακαλιάρου, τις οποίες αντάλλαζαν με φορτία σταφίδας.
Σκονάκι
Όταν τον ξαλμυρίσετε, μουλιάστε τα κομμάτια σε σκεύος πάνω σε σχάρα. Έτσι θα υπάρχει κενό μεταξύ του πυθμένα του σκεύους και των κομματιών του μπακαλιάρου, το αλάτι θα κάτσει και δεν θα επηρρεάσει το ψάρι.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας➜ jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.