Τα αυθεντικά ανατολίτικα αλλαντικά του Σαρήμπογια
Η οικογένεια του Παρασκευά Σαρήμπογια ήρθε στην Ελλάδα το 1890 με παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια και σαλάμια
Τα αλλαντικά Sary είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας
Τον Παρασκευά Σαρήμπογια τον αντάμωσα το 2013 σε μια έκθεση τροφίμων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στο μεγάλο του περίπτερο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένα προϊόν του, η σαρδινέλλα, μια γιγάντια μορταδέλλα με φιστίκι Αιγίνης, διαμέτρου 25 πόντων και μήκους γύρω στους 70 πόντους. Οι φέτες λεπτές, κόβονταν επιτόπου από έναν μάστορα ο οποίος δεν σταματούσε λεπτό να προσφέρει το λαχταριστό αυτό αλλαντικό στον κόσμο. Εγώ εντυπωσιάστηκα από τη φινέτσα της γεύσης και κάθε τόσο πέρναγα από το περίπτερο για να πάρω τη δόση μου.
Εκεί πρωτογνώρισα και τον Παρασκευά, έναν έξω καρδιά άνθρωπο που κέρναγε και αυτός. Από τότε συναντιόμαστε σε πολλές εκθέσεις, αλλά η γνωριμία μου με τα προϊόντα του έγινε στην οδό Ευρυπίδου, όπου σε συνεργασία με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο (Αραπιάν), φτιάξαν το Στέκι του Φάνη, ένα μαγαζί μπακάλικο-ταβέρνα όπου αγοράζεις τα γκουρμεδιάρικα αλλαντικά του Σαρήμπογια «αλλαντικά Sary», αλλά και όπου μπορείς να φας εξαιρετικούς Μακεδονίτικους μεζέδες. Ήμουν από τους πρώτους και πιστούς πελάτες του, λόγω της γειτνίασης με το σπίτι μου, αλλά και της αγιάτρευτης αγάπης μου για τα αλλαντικά. Εκεί ανταλλάξαμε περισσότερες κουβέντες αλλά δοκίμασα και το σύνολο της γκάμας του.
Ο Παρασκευάς κουβαλά μια σπουδαία ιστορία που ξεκινάει από τα αλλαντικά των Καραμανλήδων της Καππαδοκίας, και από μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδάνων και φτάνει μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού στην Προσοτσάνη Δράμας όπου είναι εγκατεστημένη σήμερα η μονάδα του «Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε.».
Έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την τεχνική παραγωγής του παστουρμά, η οικογένεια Σαρήμπογια δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την «παράδοση» και να καθιερωθεί στον τομέα της αλλαντοποιίας. Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα το 1890, έχοντας στις αποσκευές της παραδοσιακές συνταγές για παστουρμάδες, σουτζούκια, σαλάμια και πολλές άλλες καραμανλίδικες και πολίτικες συνταγές. Από το 1938 εγκαθίστανται στη Δράμα όπου ξεκινούν με το πρώτο εργαστήριό τους. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει «ευλαβικά» το όραμα του παππού, ακολουθώντας και προσαρμόζοντας τις συνταγές στις απαιτήσεις του σήμερα μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις τους πιστοποιημένες κατά ISO και HACCP.
Ο Παρασκευάς, εκτός των παραδοσιακών σειρών, καινοτομεί συνεχώς δημιουργώντας αναρίθμητους κωδικούς από τους οποίους ξεχωρίζουμε τα σουτζούκια τα πολίτικα, των Αδάνων τα παρμάκ σουτζούκ, τους καβουρμάδες, παστράμια, το μούχτερον (κρασάτο και καπνιστό χοιρινό), διάφορους τύπους παστρουμάδων και μορταδέλλων, προσούτο Δράμας. Μάλιστα δημιούργησε και μια σειρά αλλαντικών light. Όσον αφορά τη διανομή των προϊόντων του «αλλαντικά Sary» προτιμά τα μικρά ντελικατέσεν που τον λατρεύουν όπως και εγώ, γιατί απενοχοποίησε τη δικιά μας Ανατολή και την ξαναέκανε μόδα!
Εργαστήρια Αλλαντοποιίας Sary Α.Ε., ΒΙΠΑ Προσοτσάνης, Δράμα, 25220 21031
*Για το σπήλαιο Αγγίτη διαβάστε εδώ.
**Για το πάρκο Αγίας Βαρβάρας διαβάστε εδώ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 19/06/2016
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.