- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η ξακουστή μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά
«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»
Το πλοίο έφτασε χαράματα στο λιμάνι της Σούδας. Το ξεκίνημα της περιήγησης μου στην Κρήτη θα ξεκινούσε από τα Χανιά, και από πού αλλού για να γλυκαθεί η καρδιά; Από το μπουγατσάδικο του Ιορδάνη. Παρ’ όλο που μόλις είχε φέξει, ο κόσμος, (άνθρωποι της πόλης, πρωινές αφίξεις από τα χωριά) έτρωγαν καθιστοί στα τσίγκινα πιατάκια τους μπουγάτσα Ιορδάνης.


Οι ταμπέλες στους τοίχους με εμπνευσμένα στιχάκια (ως μαντινάδες) περιέγραφαν γλαφυρά την αγάπη του κόσμου:
«Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη, (μα δυστυχώς δε φτάνει)»
«Αν έρχονταν και στα Χανιά, αντί για παντεσπάνι κ΄ η Αντουανέττα θα ‘τρωγε, μπουγάτσα Ιορδάνη»
«Τα πράγματα δυσκόλεψαν, η σύνταξη δεν φτάνει, μια μου ΄μεινε παρηγοριά, η μπουγάτσα του Ιορδάνη»
«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»

Την μπουγάτσα, ένα είδος πίτας αλμυρής ή γλυκιάς, με καταγωγή από το Βυζάντιο, τη φέραν από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Από εκεί κατέκτησε όλη την Ελλάδα και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων – μαζί με την τυρόπιτα -, ως πρόχειρη τροφή του δρόμου (street food) και κολατσιό.
Η μπουγάτσα (pogaça= ζύμη στα τούρκικα), είναι πίτα από λεπτό φύλλο, με γέμιση συνήθως από κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι. Παραδόξως, πολύ πριν φτάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη έτρωγε μπουγάτσα, όταν ο πεθερός του Ιορδάνη στα Χανιά, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το 1924 από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας. Ο Ιορδάνης Ακασιάδης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Σήμερα η πιο φημισμένη μπουγάτσα της Κρήτης παρασκευάζεται από την τέταρτη γενιά απογόνων του Ιορδάνη.


Σε αντίθεση με την «ηρακλειώτικη» μπουγάτσα που γίνεται με κρέμα γλυκιά και τρώγεται με ζάχαρη και κανέλα, η χανιώτικη είναι ελαφρά υπόξινη γιατί φτιάχνεται από χανιώτικη μυζήθρα (χανιώτικο πηχτόγαλο), και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.
Τι κι αν στις μέρες μας δεκάδες ταχυφαγεία έχουν κατακλύσει τα Χανιά; Ντόπιοι και ξένοι, νέοι και παλιοί, έρχονται στον Ιορδάνη για να φάνε την ολόφρεσκια χανιώτικη μπουγάτσα, ένα γλυκό σύμβολο μιας εποχής, ένα γλυκό που ανασύρει γλυκές μνήμες!
Αποκορώνου 24, Χανιά 73134, 28210 88855, www.iordanis.gr, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30, Κυριακή 6:00-13:30
*Για το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στα Σφακιά διαβάστε εδώ.
**Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
