Θεματα

Η ξακουστή μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά

«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130733-296506.jpg

Το πλοίο έφτασε χαράματα στο λιμάνι της Σούδας. Το ξεκίνημα της περιήγησης μου στην Κρήτη θα ξεκινούσε από τα Χανιά, και από πού αλλού για να γλυκαθεί η καρδιά; Από το μπουγατσάδικο του Ιορδάνη. Παρ’ όλο που μόλις είχε φέξει, ο κόσμος, (άνθρωποι της πόλης, πρωινές αφίξεις από τα χωριά) έτρωγαν καθιστοί στα τσίγκινα πιατάκια τους μπουγάτσα Ιορδάνης.

image

image

Οι ταμπέλες στους τοίχους με εμπνευσμένα στιχάκια (ως μαντινάδες) περιέγραφαν γλαφυρά την αγάπη του κόσμου:

«Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη, (μα δυστυχώς δε φτάνει)»

«Αν έρχονταν και στα Χανιά, αντί για παντεσπάνι κ΄ η Αντουανέττα θα ‘τρωγε, μπουγάτσα Ιορδάνη»

«Τα πράγματα δυσκόλεψαν, η σύνταξη δεν φτάνει, μια μου ΄μεινε παρηγοριά, η μπουγάτσα του Ιορδάνη»

«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»

image

Την μπουγάτσα, ένα είδος πίτας αλμυρής ή γλυκιάς, με καταγωγή από το Βυζάντιο, τη φέραν από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Από εκεί κατέκτησε όλη την Ελλάδα και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων – μαζί με την τυρόπιτα -, ως πρόχειρη τροφή του δρόμου (street food) και κολατσιό.

Η μπουγάτσα (pogaça= ζύμη στα τούρκικα), είναι πίτα από λεπτό φύλλο, με γέμιση συνήθως από κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι. Παραδόξως, πολύ πριν φτάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη έτρωγε μπουγάτσα, όταν ο πεθερός του Ιορδάνη στα Χανιά, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το 1924 από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας. Ο Ιορδάνης Ακασιάδης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Σήμερα η πιο φημισμένη μπουγάτσα της Κρήτης παρασκευάζεται από την τέταρτη γενιά απογόνων του Ιορδάνη.

image

image

Σε αντίθεση με την «ηρακλειώτικη» μπουγάτσα που γίνεται με κρέμα γλυκιά και τρώγεται με ζάχαρη και κανέλα, η χανιώτικη είναι ελαφρά υπόξινη γιατί φτιάχνεται από χανιώτικη μυζήθρα (χανιώτικο πηχτόγαλο), και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.

Τι κι αν στις μέρες μας δεκάδες ταχυφαγεία έχουν κατακλύσει τα Χανιά; Ντόπιοι και ξένοι, νέοι και παλιοί, έρχονται στον Ιορδάνη για να φάνε την ολόφρεσκια χανιώτικη μπουγάτσα, ένα γλυκό σύμβολο μιας εποχής, ένα γλυκό που ανασύρει γλυκές μνήμες!

Αποκορώνου 24, Χανιά 73134, 28210 88855, www.iordanis.gr, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30, Κυριακή 6:00-13:30

image

*Για το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στα Σφακιά διαβάστε εδώ.

**Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.