Θεματα

Μεσσηνία, όλα σου νόστιμα!

Η ντόπια κουζίνα συναντά τη σύγχρονη γαστρονομία στα σεμινάρια του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130620-296119.jpg

Ο Ταΰγετος με τη σπάνια φύση, τα ορεινά χωριά που κρύβονται μέσα στους φορτωμένους καρπό ελαιώνες, η Μάνη με τους βυζαντινούς οικισμούς, τους πύργους και τα μοναστήρια, οι μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις ταβερνούλες πάνω στο κύμα, η Πύλος, η Μεθώνη, η Κορώνη και τα κάστρα τους, η Καλαμάτα, πόλη λαμπερή και εύφορη με κατοίκους που ζουν ευτυχισμένοι μέσα σ’ ένα περιβάλλον που τα έχει όλα…μα όλα!!!

image

Την αγαπάω τη Μεσσηνία και την επισκέπτομαι συχνά. Ένας νομός που τα τελευταία χρόνια έχει βγει γερά προς τα «έξω» ζητώντας κι αυτός ανάπτυξη και το δικό του μερίδιο στον τουρισμό. Όταν κατεβαίνω κάτω γυρεύω ξανά και ξανά τα ταβερνάκια με την παραδοσιακή κουζίνα, τα φρέσκα ψάρια, τα ακαταμάχητα λαδερά, τα ντόπια προϊόντα. Τρώω σχεδόν παντού καλά γιατί… ξέρω που να πάω. Όχι ότι δεν έχω δει αλλά και γευτεί αυτό που λέμε «παράδειγμα προς αποφυγήν», ευτυχώς σε μικρό ποσοστό. Κι είναι μεγάλο το κοντράστ γιατί κάτι τέτοια ατυχή περιστατικά συμβαίνουν συνήθως στα πιο τουριστικά σημεία.

image

Φαντάσου εμάς, τους Έλληνες αλλά και κυρίως τους ξένους τουρίστες να βρίσκονται σ’ έναν ονειρεμένο τόπο, που για να φτάσουν έχουν περάσει χιλιόμετρα καρπισμένης ελιάς, στον δρόμο τους έχουν λιγωθεί από τις μυρωδιές της ρίγανης και της λεβάντας, έχουν κόψει ντομάτες που μοσχοβολούν από το μποστάνι μιας γιαγιάς και τώρα κάθονται στο ταβερνάκι που έχει για πλάτη μια φουντωμένη βουκαμβίλια και μπροστά του τη θάλασσα να λαμπυρίζει. Φαντάσου λέω τώρα, να τους ταΐσεις όλους αυτούς φαγητά με ταγγισμένα λάδια, προτηγανισμένες πατάτες, ελληνικές πατροπαράδοτες «αλοιφές» από 3κιλο κάδο που φτιάχνεται σε αθηναϊκή βιοτεχνία, ή ακόμη χειρότερα κακομαγειρεμένα και μπαγιάτικα.

Προχτές, περί τα μέσα του Μαΐου κατεβαίνω γεμάτη ενδιαφέρον στο Costa Navarino Dunes για να παρακολουθήσω τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» που διοργανώνει δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Απευθύνεται στους ντόπιους επιχειρηματίες της εστίασης και φέτος πραγματοποιείται για 4η συνεχή χρονιά.

image

image

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας αλλά και η προβολή και χρήση των τοπικών προϊόντων. Βρέθηκα μαζί με πάνω από 150 επαγγελματίες-αθρόα η συμμετοχή-, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης.

image

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ: ο Δημήτρης Μελεμενής από το ίδιο το Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας, ο Λευτέρης Λαζάρου, o …ξενιτεμένος στην Αφρική Δόξης Μπεκρής (σεφ σε όλα τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου Fairmont), o Δημήτρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Βενιέρης και o Αλέξανδρος Φουρούλης, αυτός και με δεσμούς «εντοπιότητας» μια και είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του καλού αθηναϊκού πλην όμως με μανιάτικες καταβολές εστιατορίου ΜΑΝΗΜΑΝΗ.

Οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι νέα παιδιά που τώρα παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους γονείς τους, παρακολούθησαν τον Λευτέρη Λαζάρου στην ενότητα «Στήνοντας το εστιατόριό μου», και είχαν πολλά να μάθουν για τη διαχείριση της επιχείρησής τους. Στη συνέχεια είδαν στην πράξη την παρασκευή μοναδικών πιάτων με μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμενή τους πλούσιους λαχανόκηπους του Costa Navarino για να δουν πόσο χρήσιμο, νόστιμο, ακόμα και «ηθικό» είναι να προμηθεύεσαι την πρώτη ύλη που χρειάζεσαι, αν όχι από το δικό σου μποστάνι τουλάχιστον από κάποιο ντόπιο παραγωγό.

image

Ο ίδιος ο Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε για τα σεμινάρια: «Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος, στην ουσία, της περιοχής συνολικά Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά αυτή την παρακαταθήκη.»

image

image

Όπως αντιλαμβάνεστε στις μαγειρικές που… έδωσαν και πήραν στα cooking classes σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν φυσικά οι ίδιοι οι σεφ, -που πήραν την ντόπια παράδοση και την απογείωσαν συνδυάζοντας ταλέντο, έμπνευση και τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας-, αλλά και τα μοναδικά ντόπια προϊόντα. Έτσι, μαθητευόμενοι εστιάτορες, μαζί και εμείς οι δημοσιογράφοι, δοκιμάσαμε θαλασσινές και βουνίσιες συνταγές όπως «Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο», «Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο», «Μπακαλιάρο Τσιλαδιά», «Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, παστό και ξύδι», «Πικάντικες γαρίδες», «Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος», «Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά», «Τσιλαδιά με τεμπούρα μπακαλιάρου» και «Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς».

image

image

Μιλώντας λίγο πριν φύγω από το επιτυχημένο τριήμερο με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», τον κύριο Ξενοφώντα Κάππα μας τονίζει: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε τη μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και συνέχεια αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών της περιοχής σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Η διοργάνωση χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας σημαντική ώθηση και προβολή στη μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».

image

Ο τόπος λοιπόν μυθικός και πανέμορφος, οι άνθρωποι κινητοποιημένοι, ορεξάτοι και με διάθεση να πάνε τα πράγματα μπροστά, τα προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές κάτι παραπάνω από εξαιρετικά… Πάντα μπροστά Μεσσηνία!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.