- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το αγρόκτημα Βιόπορος είναι τρόπος ζωής
Το 1982 ο Κώστας και η Αγαθή αποφάσισαν να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο στη Νότια Κέρκυρα
Στη νότια Κέρκυρα, στο δρόμο προς τη Λευκίμη, μετά τα Βραγκανιώτικα, εάν στρίψεις σε ένα σημείο δεξιά, στην πινακίδα που γράφει BIOPOROS – Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα, θα βρεθείς σε ένα μέρος μαγικό. Μπροστά σου, η πανέμορφη λίμνη Κορισσίων, μια θέα μαγευτική, γύρω σου ο λόφος γεμάτος δέντρα, περιποιημένους λαχανόκηπους, μελίσσια και γάτες να λιάζονται νωχελικά στον ήλιο. Εκεί βρίσκεται το αγρόκτημα Βιόπορος, της Αγαθής και του Κώστα Βλάσση, που αποφάσισαν το 1982 να αγοράσουν μια έκταση 70 στρεμμάτων με την προοπτική να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αφού ως τότε ζούσαν στην Αθήνα, είχαν εκεί τις δουλειές τους και το σπιτικό τους. Έλα όμως που η Αγαθή και ο Κώστας ήταν δύο άνθρωποι βαθιά συνειδητοποιημένοι και οικολόγοι από πεποίθηση. Το 1987, με το που γεννιέται ο πρώτος τους γιος, ο Κρίτωνας, τα μαζεύουν, έρχονται στην Κέρκυρα και δημιουργούν αυτό το κτήμα, θέλοντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί, στη φύση και στην ελευθερία.

Ένα ήρεμο περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, με ανοικτούς ορίζοντες, κοντά στον υδροβιότοπο με τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς, τους τσιχνιάδες και τις αγριόπαπιες (ένα ζευγάρι κιάλια είναι ακουμπισμένο στο τραπέζι για όποιον επιθυμεί να παρατηρήσει την πανίδα της λίμνης), ενώ το βράδυ με τηλεσκόπιο μπορεί να θαυμάσει τον έναστρο ουρανό της Κέρκυρας.

Ο Βιόπορος έχει ένα εστιατόριο, στο οποίο η Αγαθή ετοιμάζει τις καταπληκτικές μαγειρικές της – με πρώτες ύλες βιολογικά πιστοποιημένες, οι περισσότερες παραγωγής του αγροκτήματος – αλλά και δύο βίλες προς ενοικίαση. Εκείνοι που θα μείνουν εδώ, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις ζωής του αγροκτήματος, να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της Αγαθής, να κάνουν περιπάτους σε μονοπάτια, βαρκάδα στον υδροβιότοπο, αλλά και να κολυμπήσουν στην κοντινή παραλία του Ίσσου με τις μοναδικές αμμοθίνες.

Στη μαγειρική η Αγαθή «σκίζει». Tο πρωινό της είναι πλούσιο, με βιολογικά προϊόντα, ελιές, χυμούς, μαρμελάδες, αυγουλάκια από τις 50 κότες της, μέλι από τις κυψέλες του γιου της Γενναίου, ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια της ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και με πίτες, παστέλια και ανάλογα την εποχή φρούτα και λαχανικά. Η κουζίνα της είναι Κερκυραϊκή με τα μπουρδέτα και τα σοφρίτα, αλλά φτιάχνει και φαγητό για χορτοφάγους, για vegan και για αλλεργικούς στη λακτόζη και τη γλουτένη, με αποκορύφωμα τον vegan μουσακά της! Γιατί, όπως λέει η ίδια, «ο Βιόπορος δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι αγρόκτημα, είναι τρόπος ζωής!».
Θέση Αλευροπάρι, Κέρκυρα, 26610 76224, www.bioporos.gr
*Για τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας διαβάστε εδώ.
**Για το Κουμκουάτ διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
