Θεματα

Το αγρόκτημα Βιόπορος είναι τρόπος ζωής

Το 1982 ο Κώστας και η Αγαθή αποφάσισαν να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο στη Νότια Κέρκυρα

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130145-294718.jpg

Στη νότια Κέρκυρα, στο δρόμο προς τη Λευκίμη, μετά τα Βραγκανιώτικα, εάν στρίψεις σε ένα σημείο δεξιά, στην πινακίδα που γράφει BIOPOROS – Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα, θα βρεθείς σε ένα μέρος μαγικό. Μπροστά σου, η πανέμορφη λίμνη Κορισσίων, μια θέα μαγευτική, γύρω σου ο λόφος γεμάτος δέντρα, περιποιημένους λαχανόκηπους, μελίσσια και γάτες να λιάζονται νωχελικά στον ήλιο. Εκεί βρίσκεται το αγρόκτημα Βιόπορος, της Αγαθής και του Κώστα Βλάσση, που αποφάσισαν το 1982 να αγοράσουν μια έκταση 70 στρεμμάτων με την προοπτική να φτιάξουν τον δικό τους παράδεισο.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αφού ως τότε ζούσαν στην Αθήνα, είχαν εκεί τις δουλειές τους και το σπιτικό τους. Έλα όμως που η Αγαθή και ο Κώστας ήταν δύο άνθρωποι βαθιά συνειδητοποιημένοι και οικολόγοι από πεποίθηση. Το 1987, με το που γεννιέται ο πρώτος τους γιος, ο Κρίτωνας, τα μαζεύουν, έρχονται στην Κέρκυρα και δημιουργούν αυτό το κτήμα, θέλοντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εκεί, στη φύση και στην ελευθερία.

image

Ένα ήρεμο περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς, με ανοικτούς ορίζοντες, κοντά στον υδροβιότοπο με τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς, τους τσιχνιάδες και τις αγριόπαπιες (ένα ζευγάρι κιάλια είναι ακουμπισμένο στο τραπέζι για όποιον επιθυμεί να παρατηρήσει την πανίδα της λίμνης), ενώ το βράδυ με τηλεσκόπιο μπορεί να θαυμάσει τον έναστρο ουρανό της Κέρκυρας.

image

Ο Βιόπορος έχει ένα εστιατόριο, στο οποίο η Αγαθή ετοιμάζει τις καταπληκτικές μαγειρικές της – με πρώτες ύλες βιολογικά πιστοποιημένες, οι περισσότερες παραγωγής του αγροκτήματος – αλλά και δύο βίλες προς ενοικίαση. Εκείνοι που θα μείνουν εδώ, μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις ζωής του αγροκτήματος, να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια της Αγαθής, να κάνουν περιπάτους σε μονοπάτια, βαρκάδα στον υδροβιότοπο, αλλά και να κολυμπήσουν στην κοντινή παραλία του Ίσσου με τις μοναδικές αμμοθίνες.

image

Στη μαγειρική η Αγαθή «σκίζει». Tο πρωινό της είναι πλούσιο, με βιολογικά προϊόντα, ελιές, χυμούς, μαρμελάδες, αυγουλάκια από τις 50 κότες της, μέλι από τις κυψέλες του γιου της Γενναίου, ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια της ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και με πίτες, παστέλια και ανάλογα την εποχή φρούτα και λαχανικά. Η κουζίνα της είναι Κερκυραϊκή με τα μπουρδέτα και τα σοφρίτα, αλλά φτιάχνει και φαγητό για χορτοφάγους, για vegan και για αλλεργικούς στη λακτόζη και τη γλουτένη, με αποκορύφωμα τον vegan μουσακά της! Γιατί, όπως λέει η ίδια, «ο Βιόπορος δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι αγρόκτημα, είναι τρόπος ζωής!».

Θέση Αλευροπάρι, Κέρκυρα, 26610 76224, www.bioporos.gr

image

*Για τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας διαβάστε εδώ.

**Για το Κουμκουάτ διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.