- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ντολµαδάκια νηστίσιµα
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου.
Τι χρειαζόµαστε
● 500 γρ. φρέσκα κρεµµύδια
● 500 γρ. ξερά κρεµµύδια, όλα ψιλοκοµµένα στο µπλέντερ
● 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεµιστά
● 1 βάζο αµπελόφυλλα σε άλµη ή 30-40 τρυφερά αµπελόφυλλα καλά ζεµατισµένα
● 1½ φλ. τσαγιού λάδι
● 1 φλ. τσαγιού νερό
● 1 µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
● δυόσµο ψιλοκοµµένο
● αλάτι, πιπέρι, ½ κ.κ. ζάχαρη
● χυµό από 1 λεµόνι
● µισό λεµόνι κοµµένο σε λεπτά φετάκια για γαρνίρισµα
Πώς το φτιάχνουµε
Ανακατεύουµε καλά τα κρεµµύδια, το δυόσµο, τον άνηθο, το ρύζι, αλατοπιπερώνουµε και ρίχνουµε τη ζάχαρη. Ζεµατάµε για 1-2 λεπτά τα αµπελόφυλλα από το βάζο και στραγγίζουµε. Πάνω σε ένα πιάτο ή δίσκο τοποθετούµε ένα-ένα φύλλο µε τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του µίσχου προς το µέρος µας. Mε ένα κουτάλι βάζουµε στο κέντρο γέµιση. ∆ιπλώνουµε τις δύο άκρες προς τα µέσα και κλείνουµε ρολάροντας. Αν τα ντολµαδόφυλλα είναι µεγάλα, τα κόβουµε στη µέση. Σφίγγουµε καλά το κάθε ντολµαδάκι πάνω από το µπολ έτσι ώστε τα ζουµιά να τρέξουν µέσα. Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουµε µερικά φύλλα και τοποθετούµε τους ντολµάδες στη σειρά και σε επίπεδες στρώσεις. Ρίχνουµε το νερό, το λεµόνι, το λάδι και τους σκεπάζουµε µε ένα πιάτο. Κλείνουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και βράζουµε σε πολύ σιγανή φωτιά για µισή ώρα περίπου. ∆οκιµάζουµε, και αν το ρύζι έχει βράσει και το φύλλο είναι µαλακό κατεβάζουµε από τη φωτιά και τους αφήνουµε για λίγο στην κατσαρόλα. Σερβίρουµε σε πιατέλα µε τις φέτες λεµονιού.
Μάθε ιστορία
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Τούρκοι εκτιµούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος φαγητού. Νονοί έγιναν όµως οι Τούρκοι και η ονοµασία του προήλθε από το τουρκικό ρήµα “dolmak” που σηµαίνει γεµίζω. Τις πρώτες συνταγές γεµιστών τις έκαναν όµως µε φύλλα συκιάς και ήταν αλµυρές και γλυκές. Γαστρονοµικές αναφορές στα αµπελόφυλλα εµφανίστηκαν τον 1ο αι. µ.Χ.
Βαθµολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
Σκονάκι Στην κατσαρόλα µαζί µε το νερό και το λάδι ρίχνουµε και το ζουµί που έχει περισσέψει, αφού το σουρώσουµε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.