Θεματα

Ντολµαδάκια νηστίσιµα

Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου.

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 338
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13012-29410.jpg

Τι χρειαζόµαστε

● 500 γρ. φρέσκα κρεµµύδια
● 500 γρ. ξερά κρεµµύδια, όλα ψιλοκοµµένα στο µπλέντερ
● 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεµιστά
● 1 βάζο αµπελόφυλλα σε άλµη ή 30-40 τρυφερά αµπελόφυλλα καλά ζεµατισµένα
● 1½ φλ. τσαγιού λάδι
● 1 φλ. τσαγιού νερό
● 1 µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
● δυόσµο ψιλοκοµµένο
● αλάτι, πιπέρι, ½ κ.κ. ζάχαρη
● χυµό από 1 λεµόνι
● µισό λεµόνι κοµµένο σε λεπτά φετάκια για γαρνίρισµα

Πώς το φτιάχνουµε

Ανακατεύουµε καλά τα κρεµµύδια, το δυόσµο, τον άνηθο, το ρύζι, αλατοπιπερώνουµε και ρίχνουµε τη ζάχαρη. Ζεµατάµε για  1-2 λεπτά τα αµπελόφυλλα από το βάζο και στραγγίζουµε. Πάνω σε ένα πιάτο ή δίσκο τοποθετούµε ένα-ένα φύλλο µε τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του µίσχου προς το µέρος µας. Mε ένα κουτάλι βάζουµε στο κέντρο γέµιση. ∆ιπλώνουµε τις δύο άκρες προς τα µέσα και κλείνουµε ρολάροντας. Αν τα ντολµαδόφυλλα είναι µεγάλα, τα κόβουµε στη µέση. Σφίγγουµε καλά το κάθε ντολµαδάκι πάνω από το µπολ έτσι ώστε τα ζουµιά να τρέξουν µέσα. Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουµε µερικά φύλλα και τοποθετούµε τους ντολµάδες στη σειρά και σε επίπεδες στρώσεις. Ρίχνουµε το νερό, το λεµόνι, το λάδι και τους σκεπάζουµε µε ένα πιάτο. Κλείνουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και βράζουµε σε πολύ σιγανή φωτιά για µισή ώρα περίπου. ∆οκιµάζουµε, και αν το ρύζι έχει βράσει και το φύλλο είναι µαλακό κατεβάζουµε από τη φωτιά και τους αφήνουµε για λίγο στην κατσαρόλα. Σερβίρουµε σε πιατέλα µε τις φέτες λεµονιού.

Μάθε ιστορία

Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Τούρκοι εκτιµούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος φαγητού. Νονοί έγιναν όµως οι Τούρκοι και η ονοµασία του προήλθε από το τουρκικό ρήµα “dolmak” που σηµαίνει γεµίζω. Τις πρώτες συνταγές γεµιστών τις έκαναν όµως µε φύλλα συκιάς και ήταν αλµυρές και γλυκές. Γαστρονοµικές αναφορές στα αµπελόφυλλα εµφανίστηκαν τον 1ο αι. µ.Χ.

Βαθµολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας 

jenniestav@yahoo.com

Σκονάκι Στην κατσαρόλα µαζί µε το νερό και το λάδι ρίχνουµε και το ζουµί που έχει περισσέψει, αφού το σουρώσουµε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.