- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Ντολµαδάκια νηστίσιµα
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου.
![13012-29410.jpg 13012-29410.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/03/16/13012-29410.jpg)
Τι χρειαζόµαστε
● 500 γρ. φρέσκα κρεµµύδια
● 500 γρ. ξερά κρεµµύδια, όλα ψιλοκοµµένα στο µπλέντερ
● 1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεµιστά
● 1 βάζο αµπελόφυλλα σε άλµη ή 30-40 τρυφερά αµπελόφυλλα καλά ζεµατισµένα
● 1½ φλ. τσαγιού λάδι
● 1 φλ. τσαγιού νερό
● 1 µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο
● δυόσµο ψιλοκοµµένο
● αλάτι, πιπέρι, ½ κ.κ. ζάχαρη
● χυµό από 1 λεµόνι
● µισό λεµόνι κοµµένο σε λεπτά φετάκια για γαρνίρισµα
Πώς το φτιάχνουµε
Ανακατεύουµε καλά τα κρεµµύδια, το δυόσµο, τον άνηθο, το ρύζι, αλατοπιπερώνουµε και ρίχνουµε τη ζάχαρη. Ζεµατάµε για 1-2 λεπτά τα αµπελόφυλλα από το βάζο και στραγγίζουµε. Πάνω σε ένα πιάτο ή δίσκο τοποθετούµε ένα-ένα φύλλο µε τη γυαλιστερή πλευρά του προς τα κάτω και τη ρίζα του µίσχου προς το µέρος µας. Mε ένα κουτάλι βάζουµε στο κέντρο γέµιση. ∆ιπλώνουµε τις δύο άκρες προς τα µέσα και κλείνουµε ρολάροντας. Αν τα ντολµαδόφυλλα είναι µεγάλα, τα κόβουµε στη µέση. Σφίγγουµε καλά το κάθε ντολµαδάκι πάνω από το µπολ έτσι ώστε τα ζουµιά να τρέξουν µέσα. Στη βάση της κατσαρόλας στρώνουµε µερικά φύλλα και τοποθετούµε τους ντολµάδες στη σειρά και σε επίπεδες στρώσεις. Ρίχνουµε το νερό, το λεµόνι, το λάδι και τους σκεπάζουµε µε ένα πιάτο. Κλείνουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι και βράζουµε σε πολύ σιγανή φωτιά για µισή ώρα περίπου. ∆οκιµάζουµε, και αν το ρύζι έχει βράσει και το φύλλο είναι µαλακό κατεβάζουµε από τη φωτιά και τους αφήνουµε για λίγο στην κατσαρόλα. Σερβίρουµε σε πιατέλα µε τις φέτες λεµονιού.
Μάθε ιστορία
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, οι σύγχρονες συνταγές µε αµπελόφυλλα είναι πατέντα των λαών της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Τούρκοι εκτιµούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος φαγητού. Νονοί έγιναν όµως οι Τούρκοι και η ονοµασία του προήλθε από το τουρκικό ρήµα “dolmak” που σηµαίνει γεµίζω. Τις πρώτες συνταγές γεµιστών τις έκαναν όµως µε φύλλα συκιάς και ήταν αλµυρές και γλυκές. Γαστρονοµικές αναφορές στα αµπελόφυλλα εµφανίστηκαν τον 1ο αι. µ.Χ.
Βαθµολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
Σκονάκι Στην κατσαρόλα µαζί µε το νερό και το λάδι ρίχνουµε και το ζουµί που έχει περισσέψει, αφού το σουρώσουµε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.