- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![129896-293897.jpg 129896-293897.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/06/02/129896-293897_0.jpg)
Δύο σημεία της Αθήνας, πάνω και κάτω, στα οποία δεν άλλαξε τίποτα από τα 90s. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα, θα τα βρούμε λάου-λάου. Επίσης, πού θα φάτε σούπερ κοκορέτσι σε τιμή-σοκ.
Βρέθηκα σε καφέ μπαρ της Φιλοθέης για φωτογράφιση περιοδικού: ήδη η φράση είναι 90s εντελώς, φαντάζεσαι φανταιζί περίπτερα φορτωμένα περιοδικά με τη Σάρον Στόουν στα εξώφυλλα, τα «Φιλαράκια» στην τηλεόραση και το παιδί σου/αδερφάκι σου/εσένα το ίδιο με ένα game boy στο κούτελο – και πολύ σωστά τα φαντάζεσαι, μέσα είσαι... Το καφέ λοιπόν λέγεται «Παλιά Αγορά» και παλιά είχε μαγαζάκια τριγύρω, μανάβικο, μπακάλικο κ.λπ., αφήστε που κάποτε εδώ ήταν ο «Αϊδίνης», θρυλικός για τους απόφοιτους Κολεγίου, Αρσακείου, Μωραΐτη και άλλων σχολών της περιοχής. Σίγουρα θα είχα πάει κι εγώ στα 90s αλλά δεν τον θυμάμαι δυστυχώς τον «Αϊδίνη», πράγμα που εκνευρίζει τους Αθηναίους φίλους μου («μα είναι δυνατόν να μη θυμάσαι τον Αϊδίνη;;;;!!!») αλλά, πρώτον, μεγάλωσα στην επαρχία και, δεύτερον, δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους.
Τέλος πάντων η «Παλιά Αγορά» έχει μια ωραία φαρδιά αυλή, άπλα, τραπεζάκια μακριά το ένα από το άλλο, λοξές αχτίδες ηλίου που σε χαϊδεύουν ανάμεσα στις πρασινάδες. Περιποιημένα φυτά, διακριτικά έπιπλα 90s μέσα, ευγενικό σέρβις, μια εστέτ ατμόσφαιρα ιδιωτικού σχολείου και μουσική όσο χρειάζεται χαμηλά, μια ακινησία αξιών/καταστάσεων που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι εδώ ακριβώς δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από το 1996 ως το 2016. Ούτε Κρίση ούτε παράκρουση, ο αέρας μυρίζει φρέσκια τσάντα (Vuitton, Gucci, Hermes, Lancel, ό,τι θυμάσαι από μάρκες) που μόλις βγήκε από την τσόχινη θήκη της.
Δεν είναι ότι το μαγαζί μυρίζει τσαντίλα δηλαδή, απλώς… 1990-1999: περιμένεις ότι κάποιος πίσω σου παίζει Super Mario ακούγοντας Nirvana με τα ακουστικάκια του. Που μόλις έχει βγάλει από την τσάντα Celine του. Κι άμα ξεχαστείς νομίζεις ότι φοράς Prada. Βοηθάει ίσως που η κρύα σοκολάτα (5,70 ευ…) είναι κάποια ιταλική μάρκα.
Επίσης 90s –και πάντα με την καλή έννοια– είναι το «Malabar» του ξενοδοχείου «Margi» στη Βουλιαγμένη: θεαματικό, εκλεπτυσμένο, με την τεράστια γαλάζια πισίνα του στη μέση και ό,τι πιο καλόγουστο σε έπιπλο-πισίνας τριγύρω, το εστιατόριο από τη μία και το μπαρ από την άλλη, με πανέμορφες ευγενέστατες γκαρσόνες και γκαρσόνους και μια αίσθηση «τίποτε δεν έχει αλλάξει» ανάμεικτη με την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της περιοχής… Τι να σας λέω; Ηλιο-αρπαγμένες καλλονές με ζαχαρί μίνι, καλλονοί που παίζουν μπάσκετ/πόλο/ρακέτες (όχι εκείνη τη στιγμή αλλά γενικά), κεριά, λάμπες, μπεζ μεταξωτά υφάσματα, το Αιγαίο ολόκληρο χρωματικά σε ένα καφέ-μπαρ-lounge-restaurant. Ο chef Παναγιώτης Γιακαλής είναι, λέει, καταπληκτικός και το μενού ασυναγώνιστο – δεν το δοκίμασα αλλά εντυπωσιάστηκα εντελώς από το μαγαζί γι’ αυτό με ακούτε έτσι. Ίσως επειδή το πέτυχα σε opening, είδα εκεί ένα σωρό (ήδη) μαυρισμένους διάσημους που δεν τους θυμάμαι καθόλου, εκτός από τον Πάρι Κασιδόκωστα και τον Τέρρυ Ντούγκας, το δίδυμο Ελλήνων παραγωγών που στήνουν ταινίες στην Αμερική με πολλή επιτυχία. Το «Malabar» είναι υπέροχο μέρος, καθόλου φθηνό, για την ακρίβεια σίγουρα ακριβό, αλλά τόσο ιδιαίτερο, τόσο θεαματικό, καλοκαιρινό και 90s που θέλεις να το απολαύσεις σε όλο του το μεγαλείο...
Ωραία, και άλλη μέρα στο άσχετο βρίσκεσαι στους Αμπελόκηπους (στην άλλη άκρη της κλίμακας «όλα εδώ αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»), και τρως κοκορέτσι ξαφνικά στο «Αγρίνιο»: πρόχειρη ψησταριά χωρίς καμία διακόσμηση, τίποτα μιλάμε, ένα μικρό μαγαζί σαν παράπηγμα που σερβίρει νόστιμα κρεατικά ψημένα τέλεια, ζουμερά και τραγανά μαζί. Τρως υπέροχα με 10-15 ευρώ, άντε 17 ευρώ το άτομο – όλα τα κρέατα είναι εξαιρετικά. Το μενού είναι μικρό, ή μάλλον απλό – ψητά, κοκορέτσι, καμιά πατατούλα χειροποίητη. Βασικά πηγαίνεις πεινασμένος και φεύγεις χορτάτος κι ευχαριστημένος έχοντας πληρώσει ελάχιστα χρήματα.... πράγμα που επίσης συνέβαινε σε άλλες εποχές. Απλώς συνέβαινε σε περισσότερα μέρη ή σε μεγαλύτερα κομμάτια της πόλης. Τώρα είναι μικρά αυτά τα κομμάτια αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα… κι αν σκεφτώ πιο κοινότυπο τρόπο να τελειώσω ένα κείμενο θα τον κάνω κάντρο…
Ιnfo
• Παλιά Αγορά, Κεχαγιά 26 & Μ.Ρενιέρη, Φιλοθέη
• Malabar, Hotel Margi, Λητούς 11. Βουλιαγμένη, 2108929160
• Αγρίνιο Ψησταριά, Σινώπης 18, 2107718384
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.