- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Το ουζερί του Μενέλαου στο Διαπόρι της Λήμνου
Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σας περιμένει
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![128957-291425.jpg 128957-291425.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/05/21/128957-291425.jpg)
Το Διαπόρι αποτελεί το επίνειο των Τσιμανδρίων και είναι ο ισθμός των 300 μέτρων γης που ενώνει τη χερσόνησο του Φακού με την υπόλοιπη Λήμνο. Εικάζεται ότι το πλάτος του ισθμού δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλο και ότι ο Φακός ήταν κάποτε νησί. Σήμερα, στο γραφικό και ήσυχο αυτό λιμανάκι θα βρει κανείς όμορφες ψαρόβαρκες, μικρά καρνάγια, κάποια κουφάρια εγκαταλελειμμένων καϊκιών που θυμίζουν στους περαστικούς την παλιά δόξα τους. Στην παρακείμενη αβαθή λιμνοθάλασσα που αποξηραίνεται το καλοκαίρι, μπορεί κανείς τον χειμώνα να δει να ξεχειμάζουν φοινικόπτερα, ερωδιοί και πάπιες.
Εδώ βρίσκεται, σε λίγα μέτρα από την παραλία, και το πασίγνωστο ουζερί του Μενέλαου. Αν δοκίμαζε κανείς να το περιγράψει με μια κουβέντα, θα έλεγε: Eλλάδα, δεκαετία του ’60. Πράγματι, τίποτε δεν θυμίζει Ελλάδα του 2015 (την ευχάριστη αυτή αίσθηση τη νοιώθεις αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο γενικά σ’ όλη τη Λήμνο).
Το ουζερί είναι στεγασμένο σ’ ένα χαμηλό και ταπεινό μακρόστενο κτίσμα παράλληλο με τη θάλασσα. Η αυλή του ορίζεται από δυο σειρές δέντρων, η πρώτη από ακακίες και η δεύτερη από μουριές. Όλα τα δέντρα, με ασβεστωμένους κορμούς δημιουργούν μια παχιά φιλόξενη σκιά με θέα την ήρεμη θάλασσα του κολπίσκου. Τραπεζάκια ξύλινα με ψάθινες καρέκλες και κάνα-δυο παρέες ψαράδων που πίνουν το ουζάκι τους μάς προετοιμάζουν για τα καλά πράγματα που έρχονται.
Κι αυτά είναι ο Σταύρος και η Τζίνα, οι υπέροχοι οικοδεσπότες. Μακριά από τις τυπικές ευγένειες η εξυπηρέτησή τους είναι ζεστή και φιλόξενη. Ο Σταύρος, κοινωνικότατος, μάς περιγράφει τα πιάτα ημέρας: φασολάκια μαυρομάτικα, σαρδέλες ψητές, φάβα παντρεμένη, σαγανάκι με το δικό τους μελίχλωρο τυρί, φλωμάρια με τριμμένο τυρί, κολοκυθάκια από το μποστάνι, σουπιές μαγειρευτές και ψαράκι ό,τι μάς φέρνουν οι βάρκες κάθε μέρα.
Τα κρασιά ντόπια, κόκκινο και λευκό χύμα, ευωδιαστά εξαίρετα στην κατηγορία τους. Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σάς περιμένει στον Μενέλαο.
Διαπόρι, Λήμνος, 22540 51209
*Για την αρτοποιία Λήμνου διαβάστε εδώ.
**Για τα φλωμάρια Λήμνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.