Θεματα

Το ουζερί του Μενέλαου στο Διαπόρι της Λήμνου

Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σας περιμένει

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128957-291425.jpg

Το Διαπόρι αποτελεί το επίνειο των Τσιμανδρίων και είναι ο ισθμός των 300 μέτρων γης που ενώνει τη χερσόνησο του Φακού με την υπόλοιπη Λήμνο. Εικάζεται ότι το πλάτος του ισθμού δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλο και ότι ο Φακός ήταν κάποτε νησί. Σήμερα, στο γραφικό και ήσυχο αυτό λιμανάκι θα βρει κανείς όμορφες ψαρόβαρκες, μικρά καρνάγια, κάποια κουφάρια εγκαταλελειμμένων καϊκιών που θυμίζουν στους περαστικούς την παλιά δόξα τους. Στην παρακείμενη αβαθή λιμνοθάλασσα που αποξηραίνεται το καλοκαίρι, μπορεί κανείς τον χειμώνα να δει να ξεχειμάζουν φοινικόπτερα, ερωδιοί και πάπιες.

image

image

Εδώ βρίσκεται, σε λίγα μέτρα από την παραλία, και το πασίγνωστο ουζερί του Μενέλαου. Αν δοκίμαζε κανείς να το περιγράψει με μια κουβέντα, θα έλεγε: Eλλάδα, δεκαετία του ’60. Πράγματι, τίποτε δεν θυμίζει Ελλάδα του 2015 (την ευχάριστη αυτή αίσθηση τη νοιώθεις αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο γενικά σ’ όλη τη Λήμνο).

Το ουζερί είναι στεγασμένο σ’ ένα χαμηλό και ταπεινό μακρόστενο κτίσμα παράλληλο με τη θάλασσα. Η αυλή του ορίζεται από δυο σειρές δέντρων, η πρώτη από ακακίες και η δεύτερη από μουριές. Όλα τα δέντρα, με ασβεστωμένους κορμούς δημιουργούν μια παχιά φιλόξενη σκιά με θέα την ήρεμη θάλασσα του κολπίσκου. Τραπεζάκια ξύλινα με ψάθινες καρέκλες και κάνα-δυο παρέες ψαράδων που πίνουν το ουζάκι τους μάς προετοιμάζουν για τα καλά πράγματα που έρχονται.

image

image

Κι αυτά είναι ο Σταύρος και η Τζίνα, οι υπέροχοι οικοδεσπότες. Μακριά από τις τυπικές ευγένειες η εξυπηρέτησή τους είναι ζεστή και φιλόξενη. Ο Σταύρος, κοινωνικότατος, μάς περιγράφει τα πιάτα ημέρας: φασολάκια μαυρομάτικα, σαρδέλες ψητές, φάβα παντρεμένη, σαγανάκι με το δικό τους μελίχλωρο τυρί, φλωμάρια με τριμμένο τυρί, κολοκυθάκια από το μποστάνι, σουπιές μαγειρευτές και ψαράκι ό,τι μάς φέρνουν οι βάρκες κάθε μέρα.

image

Τα κρασιά ντόπια, κόκκινο και λευκό χύμα, ευωδιαστά εξαίρετα στην κατηγορία τους. Η Ελλάδα του ’60, η Ελλάδα της ανοικτής καρδιάς και της αληθινής φιλοξενίας, σάς περιμένει στον Μενέλαο.

Διαπόρι, Λήμνος, 22540 51209

image

*Για την αρτοποιία Λήμνου διαβάστε εδώ.

**Για τα φλωμάρια Λήμνου διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.