- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Οι λαλάδες είναι κατακόκκινες τουλίπες που ανθίζουν κάθε άνοιξη στη Χίο ομορφαίνοντας το νησί. Τέσσερα είδη της θεωρούνται απειλούμενα και χρήζουν προστασίας, γεγονός που έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς βοτανολόγους.
Οι Λαλάδες στου Ψυρρή, πάλι, είναι ένα εναλλακτικό παντοπωλείο που άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Ανήκει στην Ιωάννα Φραγκίσκου που είναι και η ίδια από τη Χίο. «Πάντα ήθελα κάτι δικό μου. Ένα μικρό μαγαζάκι πόλης. Ένα μικρό café ή ένα μπιστρό ή ένα παντοπωλείο. Κατέληξα στο παντοπωλείο μετά από έρευνα πάνω στην κοιλιοκάκη, μια ασθένεια από την οποία πάσχει πολύς κόσμος και που αδυνατεί να φάει προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Αρκετοί νομίζουν ότι πρόκειται για μόδα αλλά είναι πολλά τα παιδιά που υποφέρουν ακόμα κι αν φάνε ένα ψίχουλο. Ένιωσα ότι θέλω να προσφέρω. Είναι πολύ συγκινητικό όταν έρχονται τουρίστες από τα γύρω Hostels και έκπληκτοι ανακαλύπτουν ότι μπορούν να βρουν τρόφιμα που χρειάζονται. Η αρχική ιδέα ήταν να ανοίξω ένα κατάστημα μόνο με τέτοια προϊόντα αλλά στην πορεία κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να στηθεί επιχειρηματικά, οπότε συμβιβάστηκα με διάφορα προϊόντα υγιεινής διατροφής αλλά και συμβατικά/βιολογικά – δίνοντας πάντα μεγάλη σημασία στους παραγωγούς», μας εξιστορεί. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι ενδιάμεσο. Παρόλο που είναι παντοπωλείο, στην αυλή υπάρχει τραπεζάκι αλλά και καρέκλες που συχνά φιλοξενούν φίλους, γείτονες και γνωστούς που κάθονται εκεί για τσάι ή άλλα σπάνια ροφήματα.
Το φιλόξενο παντοπωλείο της Ιωάννας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία. Αν και μικρό μπορείς να βρεις και του πουλιού το γάλα. Τα προϊόντα τα ψάχνει ένα-ένα. Βρήκαμε ταχίνι ψημένο σε ξυλόφουρνο, αβγά ελευθέρας βοσκής, ζυμωτό ψωμί, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, σπάνια βότανα και χίλια δυο καλούδια. Φυσικά, μπορεί κανείς να τα απολαύσει και στην ανοιξιάτικη αυλή του.
Info: Πλατεία Αγίων Αναργύρων 3, Ψυρρή, 2103255407 fb: https://www.facebook.com/lalades.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.