Θεματα

11 πρωινά από διαφορετικές γωνιές του κόσμου

Πολύ ρύζι, φακές κι ένα ινδικό χοιρίδιο

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί οι περισσότεροι να πίνουμε ένα καφέ στο πόδι, αλλά σε άλλες χώρες παραδοσιακά πρωινά περιλαμβάνουν πράγματα από αυτά που μας κυνηγούσε η μαμά μας με το κουτάλι και τα φτύναμε. Φαντάσου να τρως φακές για πρωινό…

Τέλος πάντων, τα περισσότερα από τα πιάτα που ακολουθούν περιλαμβάνουν ρύζι, ενώ το πιο κοντινό στις ελληνικές συνήθειες είναι μάλλον το γερμανικό. Στο τέλος, μια σούπερ αηδιαστική έκπληξη.

1. Μεξικό, Zacahuil

image

Ένα πιάτο που προέρχεται από το Νότιο Μεξικό. Χρειάζεται ώρες για να προετοιμαστεί και περιλαμβάνει καλαμπόκι με μπόλικα μπαχαρικά, τα οποία τοποθετούν πάνω σε φύλλα μπανάνας και μετά προσθέτουν κομμάτια κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή χοιρινό). Στη συνέχεια, ο μάγειρας δένει τα φύλλα μπανάνας και βάζει το μείγμα στο φούρνο μέχρι αυτά να μαυρίσουν. Το εσωτερικό τότε έχει γίνει λουκούμι!

2. Κίνα, Chang fen

image

Παραδοσιακό κινέζικο πρωινό που φτιάχνεται από πάστα ρυζιού, αυγά, κρέας και λαχανικά στον ατμό. Συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας (καθόλου πρωτότυπο για κινέζικο), λάδι και σκόρδο.

3. Φιλιππίνες, Champorado

image

Πουτίγκα ρυζιού με σοκολάτα και μια πρέζα συμπυκνωμένου γάλακτος.

4. Ιράν, Haleem

image

Σιτάρι, μαγειρεμένο στον ατμομάγειρα, με γαλοπούλα, λιωμένο βούτυρο και κανέλλα. Καμιά φορά προσθέτουν ρύζι ή φακές. Χμ. Γαλοπούλα και κανέλλα; Δε νομίζω.

5. Βιετνάμ, Broken Rice

image

Ρύζι κατασκευασμένο από σπασμένα δημητριακά. Αυτό το πιάτο είναι φτηνό, και «φιλικό προς το χρήστη» για πρωινή κατανάλωση. Προστίθεται ψητό χοιρινό και χοιρινή πέτσα, καθώς κι ένα αυγό στον ατμό. (Και μετά λένε ότι είναι εύπεπτο για πρωί).

6. Γερμανία, Brötchen, wurste

image

Απλά πράγματα: ψωμάκι, τυράκι, λουκανικάκια, βούτυρο και μαρμελαδίτσα. Α, και καφές βέβαια.

7.Ιαπωνία wafuu

image

Ρύζι, σούπα miso, λαχανικά τουρσί, ψάρι και κουκιά που έχουν υποστεί ζύμωση. Τι πιο απλό για τις 7 το πρωί.

8. Ινδία, Idli and Sambar

image

Τα πιάτα στην Ινδία μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά ανά περιοχή, και το συγκεκριμένο συνήθως το βρίσκουμε στο Νότο. Κατασκευάζεται από αλεύρι ρυζιού και φακής και συνήθως σερβίρεται με τσάτνει και sambar(ένα ζωμό με βάση τις φακές). Φακές, το αγαπημένο μου (μπιαχ).

9.Παλαιστίνη, Falafel

image

Που να φαντάζονταν οι Παλαιστίνιοι ότι θα σέρβιραν για πρωινό το πιο χίπστερ πιάτο στην Ελλάδα. Λιωμένα ρεβύδια με μαϊντανό και κόλιανδρο.

10. Νότια Κορέα

image

Σε όλα τα κορεάτικα πιάτα υπάρχουν δυο βασικοί πυλώνες: το κίμτσι, δηλαδή καυτερό λάχανο τουρσί, και ρύζι. Επίσης, συνήθως στο τραπέζι θα βρεις ψάρι, λαχανικά, σούπα και καμιά φορά και κρέας.

11. Περού, Cuy

image

Μπιαχ. Μπιαχ. Μπιαχ. Αυτό είναι ένα ινδικό χοιρίδιο και το μαγειρεύουν ολόκληρο, με τα δόντια και τα νύχια. Εντάξει, να σεβόμαστε το τι τρώνε οι άλλοι λαοί. Αλλά μπιαχ.

Πηγή