Σφουγγαρίστρα ή κιμάς;
«Great Minds Eat Alike». Η έκθεση που μπλέκει το φαγητό με αντικείμενα καθημερινής χρήσης
Το φαγητό είναι το πιο οικείο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια όμως παίζει και έναν άλλον, τελείως διαφορετικό ρόλο στην καθημερινή ζωή. Αμέτρητες οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, βιντεάκια στο facebook με εύκολες και γρήγορες συνταγές που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν, φωτογραφίες τόσο λιγουρευτικές που σχεδόν έχουν κάτι το αισθησιακό. Κάθε κοντινή φωτογραφία ρευστής σοκολάτας που ρέει πάνω σε αφράτα pancakes ή τυριού που λιώνει πάνω στο μπιφτέκι του burger, προκαλεί ένα είδος ηδονής. Πλέον ένας άτυπος κανόνας κυκλοφορεί στα τραπέζια των εστιατορίων: όταν έρχεται το φαγητό, πρώτα το φωτογραφίζουμε και μετά το τρώμε. Γιατί;
Soap in your mouth
Η φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ πιστεύει ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια. Κι αν αυτό είναι αλήθεια, η πρώτη προσωπική της έκθεση «Great Minds Eat alike» στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας θα μας κάνει να δούμε το φαγητό με άλλο μάτι. Η έκθεση, που αρχίζει από σήμερα 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τη 1η Αυγούστου, αποτελείται από εγκαταστάσεις και φωτογραφίες με επίκεντρο το φαγητό, πολύ διαφορετικές όμως από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
Fish and Chips
Η φωτογραφική ματιά της Σοφίας μπλέκει διάφορα υλικά φαγητού με άλλα αντικείμενα που συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Κάπως έτσι προέκυψαν μια σφουγγαρίστρα από κιμά, ένα κομμάτι φέτας που βρήκε τη θέση του στη σαπουνοθήκη, hot dogs με μαγιονέζα που έχει επικίνδυνη ομοιότητα με κρέμα ενυδάτωσης, και άλλα τόσα περίεργα και αστεία. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων επιφανειών, ποικιλίες διαφόρων μέσω παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μιας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής. Η Σοφία κατάφερε να φωτογραφίσει μια σχέση ψευδαίσθησης, αποτυπώνοντας τη φαντασία με μια μοναδική αίσθηση χιούμορ.
Marble Tomatoes
Info
Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, 210 3211311
Διάρκεια Έκθεσης: 12 Μαΐου – 1 Αυγούστου 2016
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 12.00 –20.00
Ελεύθερη είσοδος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.