Θεματα

Η Λέσβος δεν είναι μόνο πατρίδα του ούζου

Μπακλαβάδες, χυλοπίτες, τυριά και οι πιο νόστιμες σαρδέλες της χώρας στο νησί που αγάπησε μέχρι και ο Λούκουλος

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127941-288168.jpg

Η Λέσβος, εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της, είναι ένα νησί που παράγει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και έχει να επιδείξει μοναδικά εδέσματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα κύρια διατροφικά αγαθά της.

Τα βασικά προϊόντα της Λέσβου, που τυποποιούνται και εξάγονται από το νησί, είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά με τρία ΠΟΠ τυριά (φέτα, κασέρι, λαδοτύρι), το κρασί, το μέλι, καθώς και μία ευρεία ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται με σπιτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού (την πλαντζέτα, ένα είδος μπακλαβά), ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες και παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, αλλά και τις περίφημες χάχλες (μορφοποιημένος τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας) που παράγονται από οικοτεχνίες και γυναικείους συνεταιρισμούς.

image

Βασικό διατροφικό στοιχείο της γαστρονομικής κουλτούρας της Λέσβου αποτελούν τα ψάρια και τα οστρακοειδή, που ψαρεύονται στις καθαρές θάλασσες του νησιού. Κάποια από αυτά αποτελούν διεθνώς σπάνια είδη, όπως τα χτένια, οι σαρδέλες Καλλονής (παπαλίνες, σαρδέλες ωμές τις στιγμής με αλάτι) και τα νοστιμότατα χταπόδια της Λέσβου.

Από το πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό τραπέζι του νησιού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το φημισμένο ούζο, που συνδυάζει τη διατροφή με την κουλτούρα και την παράδοση, δημιουργώντας μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

image

Η φήμη της κουζίνας της Λέσβου βαστά από παλιά. Ο Λούκουλος, ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στην Μυτιλήνη για να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού, ενώ το νησί είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς «Περιβόλι της Αυτοκρατορίας», γιατί παρήγαγε τα πάντα.

Οι κυριότερες παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου που μπορεί κανείς να βρει σε εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού είναι:

· γαρίδες ή μύδια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας, φέτα, πιπεριά και μπαχαρικά

· αντζούγιες παστές με λαδόξυδο

· λακέρδα παστή με λάδι και λεμόνι

· σαρδέλες Καλλονής παστές

· χταποδάκι Λέσβου

· γαύρο μαρινάτο με ξύδι, λάδι και σκόρδο

· κολιός παστός με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξύδι

· καλαμάρια γεμιστά

· φρέσκο γαλέο και άγρια χόρτα

· χτένια πιλάφι

· κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά

· κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά

· ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι και μυρωδικά

· σογάνια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι)

· γκιουζλεμέδες, τυροπιτάκια τηγανητά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι

· σφουγγάτο με κολοκύθι

· γεμιστό αρνί με συκωτάκια, σταφίδες και κουκουνάρι

· αρνάκι γιαουρτλού

· κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο

· μπιφτέκια ψημένα στα νεραντζόφυλλα

· συκωταριά λαδορίγανη

· σπλήνα κρασάτη

image

image

*Για τις χάχλες Λέσβου διαβάστε εδώ.

**Για τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.