Ένα αρνί γύρω στα 12-13 κιλά θέλει περίπου 5 ώρες ψήσιμο και χρειάζεται γύρω στα 10 κιλά κάρβουνα (φροντίστε να έχετε παραπάνω κάρβουνα, μπορεί να χρειαστούν). Αυτή η ποσότητα μαζί με σαλάτες, ορεκτικά, πίτες, μεζέδες χορταίνει και με το παραπάνω 20 άτομα.
Αρνί ή κατσίκι; Το αρνί σαν πιο παχύ κάνει καλή πετσούλα στη σούβλα και δεν στεγνώνει. Το πιο άπαχο κατσίκι γίνεται καλύτερο στον φούρνο. Μην πάρετε κάτω από 10 κιλά αρνί γιατί τα μικρά στεγνώνουν πιο εύκολα.
Το αγοράζουμε την προηγουμένη (Μ. Σάββατο). Το πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω, το στεγνώνουμε, το τυλίγουμε σε καθαρό σεντόνι ή άλλο βαμβακερό ύφασμα (για να αποφύγουμε μύγες και λοιπά έντομα) και το κρεμάμε σε μέρος σκιερό και δροσερό.
Ε, ναι…ο καλός ο ψήστης ξυπνάει από τα χαράματα. Υπολογίστε ίσως και πάνω από μισάωρο για να πάρουν καλά τα κάρβουνα και να γίνει η θράκα. Αν θέλετε να τρώτε γύρω στις 2 το μεσημέρι το ψήσιμο πρέπει να ξεκινήσει από τις 8.30.
Εργαλεία: Σύρμα (ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό) για να το στερεώσετε στη σούβλα. Πένσα για να κόψετε το σύρμα. Σπάγκο για να το ράψετε στη κοιλιά, χοντρή βελόνα (σακοράφα).
Στο στερέωμα στη σούβλα (τρυπάτε με τη σούβλα από τα πόδια προς το κεφάλι, ναι είναι δύσκολο να τρυπηθεί το κρανίο), προσέξτε να στερεώσετε καλά πάνω στη σούβλα τη μέση, δηλαδή την κοιλιά γιατί είναι συνήθως το σημείο που κρεμάει και αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Στην αρχή θέλει αργό γύρισμα (και εθελοντές για να μη γίνει ο ένας και μοναδικός ψήστης πιο κόκκινος κι από το αρνί που ψήνει), στη συνέχεια και προς το τέλος πιο γρήγορο για να μην αρπάξει.
Το αρνί πριν το βάλουμε για ψήσιμο θέλει πέρασμα μέσα έξω με χυμό λεμονιού και μετά μπόλικα αλάτια και πιπέρια (πραγματικά μπόλικα) επίσης μέσα έξω.
Κάποιοι δεν σ’ αφήνουν να τσιμπολογάς τις ξεροψημένες πετσούλες πάνω στη σούβλα για να μη χάσει –λένε– το αρνί τα υγρά του. Μην τους ακούς… αυτή ακριβώς η πέτσα και η απόλαυσή της με κρασιά και καλή παρέα είναι ίσως η μεγαλύτερη γευστική χαρά της ημέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.