- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
![62222-137653.jpg 62222-137653.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/62222-137653.jpg)
![127193-286414.jpg 127193-286414.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/04/29/127193-286414.jpg)
Ένα αρνί γύρω στα 12-13 κιλά θέλει περίπου 5 ώρες ψήσιμο και χρειάζεται γύρω στα 10 κιλά κάρβουνα (φροντίστε να έχετε παραπάνω κάρβουνα, μπορεί να χρειαστούν). Αυτή η ποσότητα μαζί με σαλάτες, ορεκτικά, πίτες, μεζέδες χορταίνει και με το παραπάνω 20 άτομα.
Αρνί ή κατσίκι; Το αρνί σαν πιο παχύ κάνει καλή πετσούλα στη σούβλα και δεν στεγνώνει. Το πιο άπαχο κατσίκι γίνεται καλύτερο στον φούρνο. Μην πάρετε κάτω από 10 κιλά αρνί γιατί τα μικρά στεγνώνουν πιο εύκολα.
Το αγοράζουμε την προηγουμένη (Μ. Σάββατο). Το πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω, το στεγνώνουμε, το τυλίγουμε σε καθαρό σεντόνι ή άλλο βαμβακερό ύφασμα (για να αποφύγουμε μύγες και λοιπά έντομα) και το κρεμάμε σε μέρος σκιερό και δροσερό.
Ε, ναι…ο καλός ο ψήστης ξυπνάει από τα χαράματα. Υπολογίστε ίσως και πάνω από μισάωρο για να πάρουν καλά τα κάρβουνα και να γίνει η θράκα. Αν θέλετε να τρώτε γύρω στις 2 το μεσημέρι το ψήσιμο πρέπει να ξεκινήσει από τις 8.30.
Εργαλεία: Σύρμα (ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό) για να το στερεώσετε στη σούβλα. Πένσα για να κόψετε το σύρμα. Σπάγκο για να το ράψετε στη κοιλιά, χοντρή βελόνα (σακοράφα).
Στο στερέωμα στη σούβλα (τρυπάτε με τη σούβλα από τα πόδια προς το κεφάλι, ναι είναι δύσκολο να τρυπηθεί το κρανίο), προσέξτε να στερεώσετε καλά πάνω στη σούβλα τη μέση, δηλαδή την κοιλιά γιατί είναι συνήθως το σημείο που κρεμάει και αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Στην αρχή θέλει αργό γύρισμα (και εθελοντές για να μη γίνει ο ένας και μοναδικός ψήστης πιο κόκκινος κι από το αρνί που ψήνει), στη συνέχεια και προς το τέλος πιο γρήγορο για να μην αρπάξει.
Το αρνί πριν το βάλουμε για ψήσιμο θέλει πέρασμα μέσα έξω με χυμό λεμονιού και μετά μπόλικα αλάτια και πιπέρια (πραγματικά μπόλικα) επίσης μέσα έξω.
Κάποιοι δεν σ’ αφήνουν να τσιμπολογάς τις ξεροψημένες πετσούλες πάνω στη σούβλα για να μη χάσει –λένε– το αρνί τα υγρά του. Μην τους ακούς… αυτή ακριβώς η πέτσα και η απόλαυσή της με κρασιά και καλή παρέα είναι ίσως η μεγαλύτερη γευστική χαρά της ημέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.