- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα μανταρίνια της Χίου
Από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, αυτή την εποχή ο Κάμπος σε μεθάει με τις ευωδιές του
Τα χιώτικα μανταρίνια είναι από τις πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο
Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος Χίου, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο παράγεται το «μανταρίνι της Χίου», το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.
Το χιώτικο μανταρίνι είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι δίκαια θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, για εμάς δε τους μεγαλύτερους θυμίζει την πληθωρική μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές χάρη στην έλλειψη κουκουτσιών.
Ένα άλλο στοιχείο που δίνει αξία στο μανταρίνι της Χίου είναι η εξαιρετική ομορφιά του αποκλειστικού τόπου καλλιέργειάς του. Ο Κάμπος Χίου είναι μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του Κάμπου βλέπει κανείς τους ψηλούς μαντρότοιχους από πελεκητή πολύχρωμη θυμιανούσικη πέτρα, που από τη μία προστατεύουν τις μανταρινιές από τους αέρηδες, αλλά και εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα στα πανέμορφα αρχοντικά.
Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού!
*Για την ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβάστε εδώ.
**Για τις ορχιδέες και τουλίπες Χίου διαβάστε εδώ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 22/04/2016