Θεματα

Τα μανταρίνια της Χίου

Από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, αυτή την εποχή ο Κάμπος σε μεθάει με τις ευωδιές του

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126719-284987.jpg

Τα χιώτικα μανταρίνια είναι από τις πιο αρωματικές ποικιλίες στον κόσμο

Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος Χίου, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο παράγεται το «μανταρίνι της Χίου», το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.

Το χιώτικο μανταρίνι είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι δίκαια θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, για εμάς δε τους μεγαλύτερους θυμίζει την πληθωρική μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές χάρη στην έλλειψη κουκουτσιών.

image

image

Ένα άλλο στοιχείο που δίνει αξία στο μανταρίνι της Χίου είναι η εξαιρετική ομορφιά του αποκλειστικού τόπου καλλιέργειάς του. Ο Κάμπος Χίου είναι μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του Κάμπου βλέπει κανείς τους ψηλούς μαντρότοιχους από πελεκητή πολύχρωμη θυμιανούσικη πέτρα, που από τη μία προστατεύουν τις μανταρινιές από τους αέρηδες, αλλά και εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα στα πανέμορφα αρχοντικά.

image

Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού!

image

*Για την ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβάστε εδώ.

**Για τις ορχιδέες και τουλίπες Χίου διαβάστε εδώ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 22/04/2016

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.