- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![Συμβαίνει στο Παγκράτι Συμβαίνει στο Παγκράτι](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/02/22/12589-28602.jpg)
Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει για το Παγκράτι: «Γειτονιά μεγάλη και παλιά, έχει καταφέρει να αντισταθεί στη λαίλαπα των σύγχρονων δεδομένων της πόλης».
Τα τελευταία 20 χρόνια ζω στο Παγκράτι. Γειτονιά μεγάλη και παλιά, έχει καταφέρει να αντισταθεί στη λαίλαπα των σύγχρονων δεδομένων της πόλης. Όπου μπόρεσε διατήρησε γωνιές με ατμόσφαιρα και χαρακτήρα “old Athens”, ενώ κατάφερε να ενσωματώσει και τα καλύτερα απ’ τα «καινούργια».
Κατ’ αρχήν, κι αν το δούμε… γευσιγνωστικώς, το Παγκράτι υπήρξε πάντα «ταβερνομάνα». Ο Βυρίνης, ο Καραβίτης, ο Ηλίας, ο Μαύρος Γάτος (και νυν Γιώργος) είναι ιστορικά ονόματα, χρόνια εδώ οι Παγκρατιώτες έπιναν και εξακολουθούν να πίνουνε το κρασάκι τους με συνοδεία μπεκρή μεζέ, κεφτέδες, παιδάκια και άλλους κλασικούς μεζέδες της ταβέρνας. Πάω σ’ όλες τους συχνά και ακόμη πετυχαίνω τροβαδούρους (Έλληνες κι όχι μόνο, τη Ρουμάνα με το βιολί), γεράκους συμπαθέστατους που στο ρεπερτόριο περιλαμβάνουν το «Πιες καλό κρασί, δεν είναι ντροπή» και το «Δύο πράσινα μάτια». Δύο βήματα από το grande στολίδι της περιοχής, το Καλλιμάρμαρο, θα συναντήσεις την πλατεία Προσκόπων (σαν κωδικό στο ταξί λες «πίσω από το άγαλμα του Τρούμαν), ένα σημείο που τα έχει όλα. Τον Μαγεμένο Αυλό με αξέχαστο θαμώνα τον Μάνο Χατζηδάκι στους… τίτλους ευγενείας του, τον Θεόφιλο δίπλα –ταβέρνα κι αυτή παλιά αθηναϊκή της Πλάκας που έχει αρκετά χρόνια μεταφερθεί εδώ–, την Αφροδίτη πιο πέρα που το καλοκαίρι γεμίζει την πλατεία με τα τραπεζάκια της, τον Κατσούρμπο με την κρητική του κουζίνα και τους «καλλιτεχνίζοντες» πελάτες του, το Αερόστατο μπαρ-snack-καφέ που είναι ένα σταθερό ραντεβού για όσους κινούνται στα πέριξ. Στα σύνορα της πλατείας Προσκόπων βρίσκεται και η περίφημη και πολυαγαπημένη μου οδός Αρχελάου, μία από μόνη της μικρή «γειτονιά» μέσα στο Παγκράτι. Έχει δίπλα της την «κυριλέ» Βασιλέως Γεωργίου με τις ωραίες προσόψεις των πολυκατοικιών, έχει ψαράδικο με συμπαθέστατη κοπέλα-ιδιοκτήτρια και φρέσκα ψάρια, έχει το Ηαlleloujah με πολύ ωραία ρούχα και αξεσουάρ, το Κορνίζες και άλλα τινά, δυστυχώς πριν ένα περίπου μήνα και λόγω συνταξιοδότησης έκλεισε και το κουκλίστικο αντικάδικο του Γάλλου Ολιβιέ, και γενικά να μη στα πολυλέω είναι ένας δρόμος εντελώς ξεχασμένος στα 60s – ένας φίλος λέει πως αν περιμένεις μπορεί να δεις και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα να ξεπροβάλλει! Πάνω από τη κεντρική Σπύρου Μερκούρη, στην πλατεία Μεσολογγίου βρίσκεται το Μεζεδ…άδικο, σχετικά καινούργιο, με ατμόσφαιρα παλιού μπακάλικου και καλούς μεζέδες σε μεγάλη ποικιλία.
Πιο μέσα, στα ενδότερα του Παγκρατίου βρίσκεται η Σπονδή, το πιο gourmet και πολυβραβευμένο εστιατόριο της Αθήνας, στη μικρή και ταπεινή πλατεΐτσα Βαρνάβα πολύ συχνά θα δεις να συνωστίζονται οι κούρσες. Στην ίδια πλατεία άνοιξε στην Αθήνα το πρώτο Sushi Bar και έμαθε στους Παγκρατιώτες τα σούσι, τα σασίμι και τα τεριγιάκι, τα «καινούργια» που λέγαμε.
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό θα φτάσεις στην Υμηττού με τις καφετέριες στη σειρά, γεμάτες με νεολαία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το Caprice εδώ είναι ιστορικό meeting point της περιοχής, ενώ το Transit έχει κι αυτό φανατικούς που αράζουν με τις ώρες στους lounge καναπέδες για ποτό, φλερτ και κλεφτές (τα αγόρια) ματιές στις οθόνες με το ποδόσφαιρο. Το τελευταίο μεγάλο opening της Υμηττού είναι το Mokai, υπερπαραγωγή ανοιχτή από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Κοντά στην Υμηττού, στον πεζόδρομο της Τιμοθέου, θα βρεις και το ατμοσφαιρικό καλλιτεχνικό στέκι Συλλαβή Bookstore Café και δίπλα το Jazzamor bar-café με τις ωραίες jazz, funky, lounge μουσικές.
Πιο κάτω, σε κεντρικότατο σημείο στην Ευτυχίδου βρίσκεται το Ciao. Είναι ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, βγάζει τραπεζάκια σύρριζα στο Άλσος Παγκρατίου, στέλνει και πακέτο, και έχει κλέψει τον κόσμο από τον απέναντί του (και επίσης ιστορικό για την περιοχή) Λέντζο, που πια τον προτιμούν κυρίως οι παλιοί. Πιο πάνω στη Φρύνης, αν και μια σταλιά, κόσμο μαζεύει και το Μπρίκι, αδελφάκι του πολύ γνωστού και ομώνυμου της πλατείας Μαβίλη.
Πίσω στο Καλλιμάρμαρο (στο οποίο με χαρά διαπίστωσα ότι ξαναλειτουργεί και το μικρό καφενεδάκι που θυμόμουνα από μαθήτρια), θα βρεις το καφέ μπιστρό Αστροσελίδα με φιλικές τιμές και ωραία ατμόσφαιρα. Όχι μακριά από εκεί βρίσκεται η Cucina Povera με πάρα πολλά και καλά κρασιά, και δίπλα σ’ ένα σημείο που παλιότερα φιλοξενήθηκαν γνωστά εστιατόρια της Αθήνας τώρα έχει ανοίξει το ολοκαίνουριο (περίπου δύο μήνες) Cucina Fresca με ιταλικό ταμπεραμέντο και χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά. Στις παρυφές της περιοχής και με το «πίσω από το Χίλτον» να κυριολεκτεί, βρίσκεται το Αλάτσι, δυνατό χαρτί της κρητικής κουζίνας που ανήκει στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και που τώρα συρρέουν ξανά τα πλήθη για να δουν και να γευτούν τον τηλεοπτικό αστέρα και… master chef στην κουζίνα Δημήτρη Σκαρμούτσο.
Λίγο πιο πέρα, στην Αντήνορος, υπάρχει (πάντα) ένα Simply Burger σε περίπτωση που πεθύμησες ένα αυθεντικό αμερικάνικο μπέργκερ. Μέσα στα στενά του το Παγκράτι έχει κι άλλα κρυμμένα μυστικά. Νοστιμιές όπως το παγωτό-μουστάρδα της Τούλας πάνω στην Ευτυχίδου, τα μικρά γλυκάκια (φαρμάκια στην τιμή) του Pastry Family στη Ριζάρη, τα κρητικά τυριά του Μίνωα Τέρψη στην Εμπεδοκλέους, τα ψωμιά της Πνύκας στην Πρατίνου, τα φρέσκα ψάρια της Αιγινήτισσας στη Φιλολάου. Και μια και είπα ψάρια και τελειώνοντας, το πιο πρόσφατο απόκτημα στην περιοχή (εκεί που βρισκόταν το Small Talk) είναι η Fish…αλλίδα, ψαροεστιατόριο, μόλις προχτές μπήκα και είδα την πολύ ωραία του διακόσμηση σε γαλάζιο και πορτοκαλί, πήρα και τη κάρτα για να το έχω υπόψιν στα λίαν προσεχώς…
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
AΛATΣI Bρασίδα 13, όπισθεν Xίλτον, 2107210501, 6977210501
Εδώ μαγειρεύει ο Σκαρμούτσος, ο πιο αγαπημένος και… τατουαζάτος κριτής - σεφ της TV. Στο μοντέρνο εστιατόριο του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη καταφθάνουν καθημερινά από το νησί στάκες, τυριά, άγρια χόρτα, μέχρι και η περίφημη μπουγάτσα του Ιορδάνη. Δοκίμασε το γαμοπίλαφο. Κυρ. κλειστά. €€
BROWN’S Βασ. Αλεξάνδρου 2 (Divani Caravel Hotel), 2107207000
Ατμοσφαιρικός χώρος, ξενοδοχειακό service και πολυτέλεια, μεσογειακές γεύσεις επιπέδου. Κυριακή κλειστά. €€€
CUCINA POVERA Ευφορίωνος 13 & Ερατοσθένους, Παγκράτι, 2107566008
Καλό wine resto (ιδιοκτήτης, ο sommelier Γιάννης Καημενάκης). Θα ευχαριστηθείς πολλά καλά κρασιά και σε ποτήρι. Στο πιάτο απλές γεύσεις με εποχιακά προϊόντα. Κυριακή κλειστά. €€
* CUCINAFRESCA Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπυρίδωνος Καλλιμάρμαρο, 2107569317, 6956399406
Για χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, καζαρέτσε, λιγκουίνι, φεντουτσίνι και λαζάνια, φρέσκα γλυκά και πολλά άλλα καλούδια παραγωγή τους, σε ένα γραφικό πεζόδρομο στο Καλλιμάρμαρο. Ανοιχτό κάθε μέρα από το απόγευμα, Σάβ. έως 1.30, Κυρ. κλειστά.
GOODY’S Delivery service: 801 1000011, από κινητό 2102805120, 2111025700
Τα burgers που σε μεγάλωσαν, οι σαλάτες που κρατούν τη γραμμή σου, οι παραδοσιακές γεύσεις στη σύγχρονη version τους, η ελληνική αλυσίδα που ξέρεις και εμπιστεύεσαι.
ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΟΣ Αμύντα 2, πλ.Προσκόπων, Παγκράτι, 2107222167
Κρητική κουζίνα. Παξιμάδια, τυριά, ρακές και άλλα φερμένα από το νησί.
KFC Γλυφάδα, Village Ρέντη, The Mall, Ομόνοια, Παγκράτι, Πειραιάς
Ο ναός του κοτόπουλου κι εσύ θα προσκυνήσεις. Κοτόπουλα Αγγελάκης και μπαχαρικά KFC σε απίθανους συνδυασμούς. Φτερούγες, μπουτάκια και φιλέτα. Delivery όλα εκτός από The Mall και Ομόνοιας.
MAΓEMENOΣ AYΛOΣ Aμύντα 4, Παγκράτι, 2107223195
Kλασικό και ιστορικό. Διεθνής κουζίνα και αναμνήσεις από Mάνο Xατζιδάκι.
ΜΕΖΕΔ…ΑΔΙΚΟ Πλ. Μεσολογγίου 5, Παγκράτι, 2107250528
Χώρος απλός και οικείος που θα σου θυμίσει μπακάλικο, με πολλούς και νόστιμους μεζέδες. Δευτ. κλειστά.
MOSHI-MOSHI Eκφαντίδου 6, Παγκράτι, 2107018222
Mοντέρνος χώρος με ποπ-μίνιμαλ πινελιές και πολυασιατική κουζίνα.
ΠΑΛΗΑ ΑΘΗΝΑ Εμπεδοκλέους 75 & Φιλολάου, Παγκράτι, 2107518869
Γραφική μονοκατοικία του ’30 με «πονηρά» μεζεδάκια, ρακή, κρασάκι και ατμόσφαιρα παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς. 12-15€. Κυριακή κλειστά.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ Υμηττού 130, Παγκράτι, 2107568555-6
Μουσικό μεζεδοπωλείο με γεύσεις από όλη τη Μεσόγειο. Ελληνικές ετικέτες κρασιού σε μεγάλη ποικιλία. Από Τετάρτη ως και Κυριακή με ζωντανή ορχήστρα. Κυριακή μεσημέρι ανοιχτά. €
PULITZER Βεντήρη 5, Χίλτον, 2107222232
Ανοιχτό από το πρωί, στη θέση του ιστορικού Memphis Club, με πάρα πολλές μεσογειακές προτάσεις, αλλά και ποτά και κοκτέιλς στη μεγάλη μπάρα του. Εξαιρετικό σέρβις. €
ΣΠΟΝΔΗ Πύρρωνος 5, πλ. Bαρνάβα, Παγκράτι, 2107564021
Bραβευμένο με αστέρι Michelin. Προσελκύει μεγαλύτερης ηλικίας κόσμο, αληθινούς connaisseurs. Λίστα με 1.000 (!) ετικέτες κρασιού. €€€
TGI FRIDAY’S Υμηττού 110, Παγκράτι (Εμπ. Κέντρο Athens Millennium), 2107560544-5 (Κολοκοτρώνη 35, Κηφισιά, 2106233947-8/ Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 2107227721/ Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, 2106475417-8/ Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, 2108982608-9/ PierOne Μαρ. Φλοίσβου, Π. Φάληρο, 2109853281/ Athens Metro Mall, Λ. Βουλιαγμένης 276, Αγ. Δημήτριος, 2109717223 )
Aπό burgers και μεξικάνικη tortilla μέχρι εισαγόμενες μπίρες και κοκτέιλ τεκίλας. Το πιο συμπαθητικό και γελαστό σέρβις της Αθήνας και ντεκόρ με αμερικανιές, που θες ώρες να το χαζεύεις.
ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ Κρησίλα 34, πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 2107525777
Παραδοσιακή αθηναϊκή μονοκατοικία με ελληνική κουζίνα. Πολλά μεζεδάκια, καλό κρασί και ρακή. Πέμ.-Σάβ. βράδυ και Κυριακή μεσημέρι ρεμπέτικα και λαϊκα χωρίς μικρόφωνο. Δευτ. κλειστά.
ΤΑΒΕΡΝΕΣ
BYPINHΣ Aρχιμήδους 11, Παγκράτι, 2107012153
Παραδοσιακή ταβέρνα, πάνω από 50 χρόνια στην ίδια θέση.Τα τελευταία χρόνια την έχει αναλάβει η νεότερη γενιά και γνωρίζει καινούργιες δόξες. Σωστό παϊδάκι, πολύ καλή κατσαρόλα. Κυρ. βράδυ κλειστά.
KΑΡΑΒΙΤΗΣ Aρκτίνου 33 & Παυσανίου 4, Παγκράτι, 2107215155
Από τις πιο παλιές (1926) ταβέρνες της Αθήνας, πολλοί τουρίστες έρχονται «μιλημένοι». Σχάρα, μπεκρή μεζέ, τιμημένοι κεφτέδες.
MIKPH BOYΛH Πλ. Bαρνάβα 8, Παγκράτι, 2107565523
Θα σε μεθύσουν τα όμορφα ζωντανά ρεμπέτικα, λαϊκά και νησιώτικα τραγούδια, οι παραδοσιακοί μεζέδες, αλλά και το καλό κρασί. Aνοιχτό καθημερινά. Kυριακή μόνο μεσημέρι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.