Θεματα

Το ψωμί του Βελώνη στη Νάξο

Όλο και λιγοστεύουν οι ξυλόφουρνοι στα Κυκλαδονήσια

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125504-281807.jpg

Χάνεται το νόστιμο καρβέλι. Χάνονται κι οι φουρνάρηδες, άνθρωποι ενός άλλου φυράματος. Οι καθημερινές συναναστροφές τούς είχαν κάνει πιο ανθρώπινους και πιο σοφούς.

Ο φούρνος του Βελώνη στη Χώρα της Νάξου είναι ένας από τους λίγους που αντιστέκεται σθεναρά και χαρίζει καθημερινά τη χαρά στους ντόπιους και τους περαστικούς αφού μοσχοβολά τη γειτονιά!

image

«Το μαγαζί που δούλευε σαν φούρνος από το 1922, το αγόρασε ο πατέρας μου το 1950 έναντι 15.000 δραχμών. Τότε δούλευε με φρύγανα όπως όλοι οι παλιοί, όπου η φωτιά έμπαινε μέσα στον φούρνο για να πυρώνουν οι πέτρες. Το 1955 τον μετέτρεψε να δουλεύει με ξύλα. Η δουλειά του φούρναρη είναι δύσκολη, κάνει τη νύχτα μέρα και, μην κοιτάς τώρα το καλοκαίρι που δουλεύουν τα εστιατόρια με τους τουρίστες, τον χειμώνα δύσκολα τα φέρνουμε βόλτα», μας αφηγείται ο κυρ-Νίκος Βελώνης.

Ο χώρος απλός, απέριττος, με δυο φωτεινά παράθυρα στην ανατολή και έναν τεράστιο πάγκο ξύλινο που γεμίζει ψωμιά, καρβέλια και κουλούρες. Κόσμος μπαινοβγαίνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, άλλοι από ανάγκη, κι άλλοι – οι περαστικοί – οδηγημένοι από τις μυρωδιές που ξετρελαίνουν όποιον περνά εκεί γύρω.

image

Και ενώ πάντα το παράπονο των παραδοσιακών επαγγελματιών είναι ότι τα παιδιά τους θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα, ο κυρ-Νίκος είναι τυχερός, γιατί ο γιος του – ένα παλικαράκι με περίσσια ήθους και ευγένειας – είναι έτοιμος να τον διαδεχθεί και να συνεχίσει τη δουλειά του φούρνου πάντα σ’ αυτήν τη μορφή! Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή τύχη και να τον βοηθήσει ο Θεός να έχει όσο το δυνατό περισσότερο τον κυρ-Νίκο δίπλα του. Έχει να του μάθει πολλά πράγματα ακόμα.

*Για τη γραβιέρα της Νάξου διαβάστε εδώ.

**Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διαβάστε εδώ.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.