Θεματα

Μπακαλιάρος ελληνικός και ορθόδοξος!

Τηγανητός συν σαλτσούλα φρέσκιας ντομάτας, όπως στη Καλαμάτα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124203-278759.jpg

Οι Καλαματιανοί, όπως και όλοι οι Πελοποννήσιοι τον αγαπούν πολύ τον παστό και ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο. Το «ψάρι του βουνού» (τον λένε έτσι γιατί μπορούν να τον μαγειρεύουν κάθε μέρα ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά), το φτιάχνουν όλο τον χρόνο, τη δε ημέρα της εθνικής γιορτής τον αποθεώνουν. Τον τηγανίζουν με ωραίο κουρκούτι, φτιάχνουν και την πατροπαράδοτη σκορδαλιά και του δίνουν και καταλαβαίνει…

Για τους πιο μερακλήδες, οι καλαματιανές νοικοκυρές φτιάχνουν μια νόστιμη σαλτσούλα. Δεν σας γράφω υλικά και διαδικασία γιατί είναι πανεύκολη. Απλά ρίξτε σ’ ένα τηγάνι 5-6 (μη σας πω και παραπάνω) σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες, «ξανθύνετέ» τις για πολύ λίγο (να μη μαυρίσουν), ρίξτε από πάνω 4-5 ντομάτες που έχετε τρίψει στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τέλος, προσθέστε και μια γερή δόση δεντρολίβανο (ξερό που είναι πιο «δυνατό»). Αλατοπιπερώστε και αφήστε στη (μέτρια) φωτιά μέχρι να πιει η σάλτσα τα νερά της ντομάτας.

Σερβίρετε σε πιατέλα τα κομμάτια του τηγανισμένου μπακαλιάρου και δίπλα ένα μπολ με τη σάλτσα. Όποιος θέλει προσθέτει μια ή δυο ή και περισσότερες κουταλιές στο πιάτο του. Το ωραίο είναι πως κάθε κομμάτι είναι και τραγανό από το τηγάνι και το κουρκούτι αλλά και «μελωμένο» από την προσθήκη της σάλτσας. Πολύ συχνά συνοδεύουν το πιάτο και με πατατούλες τηγανητές. Κόλαση σας λέω, κόλαση…!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.