- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Ουζερί της Βαρβακείου
Στον Καραγιάννη, όσοι προλάβουν πιάνουν στασίδι πάνω στα βαρέλια-σκαμπό για ακαταμάχητους μεζέδες και τσίπουρα
Μπαίνοντας στη Βαρβάκειο Αγορά από την κεντρική είσοδο της οδού Αθηνάς και προχωρώντας στην αριστερή πλευρά, στα πενήντα περίπου μέτρα φθάνεις στο Ιχθυοπωλείο Κοράκης, που ανήκει στον Νέστορα της Ψαραγοράς, Σπύρο Κοράκη, επί χρόνια πρόεδρο των ιχθυοπωλών και μέγα γνώστη της δουλειάς. Στο μαγαζί του στη γωνία, ξεκινάει κάθετα μια στενή στοά. Εκεί ακριβώς απέναντι από τον Κοράκη βρίσκεται το Ουζερί της Βαρβακείου, ο Καραγιάννης.
Το ουζερί μια σούδα, ένας χώρος τριάμισι μέτρα πλάτος και άλλα πέντε βάθος, εξυπηρετεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες την πελατεία της Αγοράς, διασκεδάζοντας την πείνα των ανθρώπων της και δημιουργώντας ένα κλίμα ευθυμίας και ευαρέσκειας στο αγοραστικό κοινό. Ένας επιτοίχιος στενός πάγκος, υποδέχεται τους επισκέπτες – όσους προλάβουν να πιάσουν στασίδι πάνω στα βαρέλια μπύρας που έχουν μετατραπεί σε σκαμπό μπαρ – , γιατί μέσα στο ουζερί δύσκολα χωρούν όρθιοι σφικτά-σφικτά πάνω από δέκα νοματαίοι. Οι υπόλοιποι, όρθιοι στον διάδρομο, καιροφυλακτούν να συλλάβουν περαστικούς φίλους τους και να τους κεράσουν τσίπουρα.
Το ουζερί του Κυρ-Γιώργου δεν φημίζεται για τις πολλές επιλογές του. Λίγοι και εκλεκτοί οι μεζέδες και αυτοί συνοδευτικοί του τσίπουρου, του ούζου ή της μπύρας. Το κόστος του ποτού 3.30 ευρώ (των ΦΠΑ και των δημοτικών τελών συμπεριλαμβανομένων!) και μαζί του ένα πιατάκι, με φετούλες ψωμάκι σαν αντίδωρο και πάνω τους ο ακαταμάχητος κεφτές, λουκανικάκι, ντοματούλα, πιπερίτσα. Αν η παρέα είναι δυο άτομα τότε έρχονται και οι δύο μεζέδες σε μεγαλύτερο πιατάκι. Τώρα, όσο προχωράει η τσιπουροκατάνυξη, οι μεζέδες (ποικιλίες τις λένε) ανανεώνονται ελαφρώς, με ντολμαδάκια, τυρί σαγανάκι, καραβιδούλες. Όλα τα λεφτά είναι όμως το κεφτεδάκι που φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και σαράντα χρόνια – μια μυστική συνταγή πολίτικη – από την εποχή που παρέλαβε ο 28χρονος τότε Γιώργος το μαγαζί από τους παλιούς ιδιοκτήτες Βραχνάκη και Χρηστάκη, Κρητικούς, από την Πόλη όμως. Ο κυρ-Γιώργης θυμάται με νοσταλγία τη στιγμή που του παρέδωσαν – γερασμένοι πια και κουρασμένοι από τη δουλειά – το μαγαζί με τον όρο «να μπορούν να έρχονται δυο-τρεις ώρες καθημερινά για να μην χάσουν την επαφή τους με τη ζωή».
Ο κυρ-Γιώργος Καραγιάννης είναι ευχαριστημένος γιατί τα δυο του παλικάρια Κώστας και Απόστολος, 36 και 37 χρόνων αντιστοίχως, έχουν αναλάβει τη δουλειά και καθημερινά – ημέρες που δουλεύει η αγορά – από τις 8.00 μέχρι τις 15.00 εξυπηρετούν τον κόσμο. Κι εκείνος με τη σειρά βοηθά τα παιδιά του, αλλά κυρίως είναι μες τη ζωή!
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.