Θεματα

Όταν οι μετανάστες της Νέας Υόρκης γίνονται σεφ

Μια εταιρία delivery φαγητού με σεφ αποκλειστικά μετανάστες και πρόσφυγες και συνταγές από τις πατρίδες τους

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123325-276515.jpg

Στη Νέα Υόρκη τα ντελιβεράδικα είναι αμέτρητα και δύσκολα βρίσκει χώρο να πετύχει ένα νέο κατάστημα. Το Eat Offbeat όμως δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει. Όλοι οι σεφ της εταιρίας είναι μετανάστες που μαγειρεύουν μάλιστα τοπικές συνταγές της πατρίδας τους. Εντοπίστηκαν μέσω μίας μεγάλης αμερικάνικης ΜΚΟ που ασχολείται με την ενσωμάτωση και εγκατάσταση των μεταναστών στις ΗΠΑ με βασικό κριτήριο να ξέρουν να μαγειρεύουν και να έχουν όρεξη για δουλειά.

Ιδρυτές του Eat Offbeat είναι δύο αδέρφια από το Λίβανο, η Manal και ο Wissam Kahi. Η Manal έφτασε στη Νέα Υόρκη το 2013 για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και όπως γράφει η ίδια στην ιστοσελίδα της εταιρίας «εντυπωσιάστηκε με την ποιότητα και την ποικιλία του φυστικοβούτυρου αλλά απογοητεύτηκε με το χούμους». Της έλειπε φοβερά το χούμους της γιαγιάς της από την Συρία και άρχισε να το αναζητάει σε όλη την πόλη, αλλά πουθενά δεν βρήκε την γεύση που ήθελε. Είδε και απόειδε και ξεκίνησε τις δικές της απόπειρες μαγειρικής με βάση την οικογενειακή συνταγή.

image

Οι τρεις σεφ: από Νεπάλ, Ιράκ και Ερυθραία

Ο αδερφός της Wissam εργαζόταν ήδη σαν σύμβουλος επιχειρήσεων και της πρότεινε να μετατρέψει την νοσταλγία της σε επιχείρηση. Σκέφτηκε λοιπόν ότι όπως και στη Manal, μπορεί και σε άλλους να έλειπαν οι παιδικές γεύσεις της πατρίδας τους. Είδε την ανάγκη σαν ευκαιρία και έστησε μία στρατηγική για να πουλήσουν το αγαπημένο τους χούμους. Και ποιος θα μπορούσε να μαγειρέψει σαν την γιαγιά αν όχι οι μετανάστες που είχαν και αυτοί γεννηθεί στη Συρία και που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη;

image

image

Στην παρέα μπήκε γρήγορα και ο Juan Suarez de Lezo, ένας σεφ με μερικά αστέρια της Michelin στο βιογραφικό του. Ο βραβευμένος αυτός επαγγελματίας ανέλαβε να εκπαιδεύσει τους ερασιτέχνες σεφ σε θέματα προετοιμασίας φαγητού, υγιεινής και προσαρμογή της μαγειρικής σε μεγάλες ποσότητες. Δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση στις συνταγές, άλλωστε δεν ήταν αυτός ο ρόλος του αφού η αυθεντικότητα των συνταγών ήταν εξαρχής το ζητούμενο.

Οι τρεις πρώτοι σεφ είναι από το Νεπάλ, το Ιράκ και την Ερυθραία και αυτήν την περίοδο η εταιρία ψάχνει κι άλλους από διαφορετικές χώρες για να εμπλουτίσει το μενού της και να ικανοποιήσει τους όλο και αυξανόμενους πελάτες της. Οι ιδιοκτήτες εξηγούν σε κάθε ευκαιρία ότι σκοπός της εταιρίας ήταν και παραμένει το να αλλάξει η ιστορία των μεταναστών στις ΗΠΑ, να αποδείξει δηλαδή την πλούσια συμβολή τους στην κοινωνία με τους κατάλληλους χειρισμούς. 

image

Η σεφ Nida Al Janabi και η σεφ Mitslal Tedla με τον Juan Suarez de Lezo

image

image

Οι μερίδες, όπως παραδίδονται στους πελάτες

image

Τα δύο αδέρφια Manal και Wissam Kahi

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.