Θεματα

Crush Test Λαγάνα

Οι καλύτερες λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας και μία ακόμη που θα φτιάξεις εσύ!

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123130-276095.jpg

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «Καθαρά Δευτέρα»; Ακριβώς…Λαγάνα! Ζεστή, μοσχομυριστή και φρεσκοψημένη είναι από τα must του σαρακοστιανού τραπεζιού. Δεν είναι όμως πάντα εύκολη υπόθεση να βρεις τη σωστή. Για αυτό συλλέξαμε τους φούρνους που φτιάχνουν -κατά γενική ομολογία- την καλύτερη.

Άρτιστον

Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις. Τέσσερις λαγάνες ετοιμάζουν οι άνθρωποι για να είναι εντάξει με όλα τα γούστα. Κλασική, ολικής άλεσης, με ελιά ή με λιαστή ντομάτα. Σπ. Τρικούπη 61& Μετσόβου, Εξάρχεια, 210 8211029, Σόλωνος 91& Χ. Τρικούπη, 210 3629489, Σκουφά 41, Κολωνάκι, 210 3607907

Ο Τάκης

Σε δύο γεύσεις από τον φούρνο με τη μεγαλύτερη (για την ημέρα) ουρά του λεκανοπεδίου: κλασική και με ελιά. Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230052.

Βενέτης

Σε 5 εκδοχές (κλασική, Βαυαρίας με σίκαλη, με ελιά και κρεμμύδι, με ντομάτα και πιπεριά, με καλαμποκάλευρο και νιφάδες καλαμποκιού) και μάλιστα όχι μόνο για την ημέρα αλλά για όλη τη Σαρακοστή.


Κι αν το λέει η καρδούλα σου και έχεις ελεύθερο χρόνο να διαθέσεις, κόλλα στο ψυγείο σου και αυτή τη συνταγή που βρήκαμε στο καινούργιο βιβλίο της Ντίνας Νικολάου, «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας». Λες η λαγάνα που θα λατρέψουν όλοι φέτος να είναι από τα χεράκια σου; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το μάθουμε…

Λαγάνα της Καθαροδευτέρας

Υλικά για 2 λαγάνες:

1 φακελάκι (7-9γρ.) ξηρή μαγιά

600 γρ. νερό χλιαρό

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, για ψωμί)

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ. γλ. αλάτι

μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

Παίρνουμε ½ φλιτζάνι από το νερό, το βάζουμε σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μείγμα νερού-μαγιάς. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάντζο του μίξερ πάγκου), μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, αλλά να μην κομματιάζεται. Ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5-6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και με τις παλάμες ή με τον πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε οβάλ και σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα δηλαδή της κλασικής λαγάνας.

Τα αραδιάζουμε σε 1 ή 2 ρηχά ταψιά, στρωμένα με λαδόκολα. Τα σκεπάζουμε καλά με κουβερτούλες ή με μεγάλες και καθαρές πετσέτες, και τα τοποθετούμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45-50 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε τα ταψιά και με το δάχτυλό μας κάνουμε στις λαγάνες λακκούβες εδώ κι εκεί και ταυτόχρονα τις τρυπάμε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφουμε ελαφρώς με λίγο νερό, με ένα πινελάκι, και πασπαλίζουμε καλά με σουσάμι. Ψήνουμε τις λαγάνες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Tip: Αν θέλουμε δύο διαφορετικές λαγάνες, μπορούμε να χωρίσουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια. Στο ένα να προσθέσουμε 100 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και 150 γρ. μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες, και στο δεύτερο 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 100 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες. Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και πλάθουμε σύμφωνα με τη συνταγή.

*Το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου, «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Τιμή: €18.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.