- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πουπέκι η ελληνική (αρβανίτικη) κρεμ μπρουλέ
Ο τελευταίος πειρασμός πριν πέσεις στους χαλβάδες
Με αρβανίτικες ρίζες, το παραδοσιακό γλυκό πουπέκι συναντάται στα μέρη που κατοικούσαν Αρβανίτες και τρώγεται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σηκώνει επίσης πολλές παραλλαγές της μαγειρικής σου φαντασίας. Η κλασσική συνταγή είναι:
Υλικά
4 κούπες γάλα ολόπαχο
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη για από πάνω
4 αυγά
Βανίλια
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
Χλιαίνουμε το γάλα με την βανίλια και το σιμιγδάλι σε κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα 3/4 κούπας ζάχαρη, σιγά-σιγά με κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος σ’ αυτό των αυγών μέχρι να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία, επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κάποιες συνταγές θέλουν κι ένα παραδοσιακό φύλλο σαν βάση πριν ρίξουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί. Εγώ προτιμώ σκέτη την κρέμα που τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στο σημείο αυτό που μπορούμε να σκορπίσουμε την επιπλέον κούπα ζάχαρη και να την ψήσουμε μαζί, την ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45 λεπτά ή μέχρι να κρυσταλλώσει και να «καεί» η ζάχαρη. Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.
Αλλιώς ψήνουμε μόνο την κρέμα και σκορπίζουμε κατόπιν τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί κάτω από δυνατό γκριλ ή κάνουμε την ίδια δουλειά με το ειδικό καμινέτο.
Αυτά ως προς την παράδοση, τώρα για να «πειράξουμε» την παράδοση μπορούμε να βάλουμε:
*Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι στη θέση της βανίλιας
**Μαστίχα 2-3 κόκκους όσο ζεσταίνουμε το γάλα που μετά θα τους αφαιρέσουμε
***Μαραθόσπορους
Ή ακόμη και να διαλύσουμε 150 γρ. κουβερτούρας μέσα στην κρέμα πριν την ψήσουμε