Θεματα

Πουπέκι η ελληνική (αρβανίτικη) κρεμ μπρουλέ

Ο τελευταίος πειρασμός πριν πέσεις στους χαλβάδες

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123086-275887.jpg

Με αρβανίτικες ρίζες, το παραδοσιακό γλυκό πουπέκι συναντάται στα μέρη που κατοικούσαν Αρβανίτες και τρώγεται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σηκώνει επίσης πολλές παραλλαγές της μαγειρικής σου φαντασίας. Η κλασσική συνταγή είναι:

Υλικά

4 κούπες γάλα ολόπαχο

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

3/4 κούπας ζάχαρη

1 κούπα ζάχαρη για από πάνω

4 αυγά

Βανίλια

150 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

Χλιαίνουμε το γάλα με την βανίλια και το σιμιγδάλι σε κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα 3/4 κούπας ζάχαρη, σιγά-σιγά με κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος σ’ αυτό των αυγών μέχρι να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία, επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.

Κάποιες συνταγές θέλουν κι ένα παραδοσιακό φύλλο σαν βάση πριν ρίξουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί. Εγώ προτιμώ σκέτη την κρέμα που τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στο σημείο αυτό που μπορούμε να σκορπίσουμε την επιπλέον κούπα ζάχαρη και να την ψήσουμε μαζί, την ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45 λεπτά ή μέχρι να κρυσταλλώσει και να «καεί» η ζάχαρη. Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.

Αλλιώς ψήνουμε μόνο την κρέμα και σκορπίζουμε κατόπιν τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί κάτω από δυνατό γκριλ ή κάνουμε την ίδια δουλειά με το ειδικό καμινέτο.

Αυτά ως προς την παράδοση, τώρα για να «πειράξουμε» την παράδοση μπορούμε να βάλουμε:

*Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι στη θέση της βανίλιας

**Μαστίχα 2-3 κόκκους όσο ζεσταίνουμε το γάλα που μετά θα τους αφαιρέσουμε

***Μαραθόσπορους

Ή ακόμη και να διαλύσουμε 150 γρ. κουβερτούρας μέσα στην κρέμα πριν την ψήσουμε

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.