- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πουπέκι η ελληνική (αρβανίτικη) κρεμ μπρουλέ
Ο τελευταίος πειρασμός πριν πέσεις στους χαλβάδες
Με αρβανίτικες ρίζες, το παραδοσιακό γλυκό πουπέκι συναντάται στα μέρη που κατοικούσαν Αρβανίτες και τρώγεται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σηκώνει επίσης πολλές παραλλαγές της μαγειρικής σου φαντασίας. Η κλασσική συνταγή είναι:
Υλικά
4 κούπες γάλα ολόπαχο
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη για από πάνω
4 αυγά
Βανίλια
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
Χλιαίνουμε το γάλα με την βανίλια και το σιμιγδάλι σε κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα 3/4 κούπας ζάχαρη, σιγά-σιγά με κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος σ’ αυτό των αυγών μέχρι να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία, επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κάποιες συνταγές θέλουν κι ένα παραδοσιακό φύλλο σαν βάση πριν ρίξουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί. Εγώ προτιμώ σκέτη την κρέμα που τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στο σημείο αυτό που μπορούμε να σκορπίσουμε την επιπλέον κούπα ζάχαρη και να την ψήσουμε μαζί, την ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45 λεπτά ή μέχρι να κρυσταλλώσει και να «καεί» η ζάχαρη. Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.
Αλλιώς ψήνουμε μόνο την κρέμα και σκορπίζουμε κατόπιν τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί κάτω από δυνατό γκριλ ή κάνουμε την ίδια δουλειά με το ειδικό καμινέτο.
Αυτά ως προς την παράδοση, τώρα για να «πειράξουμε» την παράδοση μπορούμε να βάλουμε:
*Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι στη θέση της βανίλιας
**Μαστίχα 2-3 κόκκους όσο ζεσταίνουμε το γάλα που μετά θα τους αφαιρέσουμε
***Μαραθόσπορους
Ή ακόμη και να διαλύσουμε 150 γρ. κουβερτούρας μέσα στην κρέμα πριν την ψήσουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.