- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου
Πλούσιες αστακομακαρονάδες, ζουμερά ψητά και υπέροχες πίτες είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού
Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου διακρίνεται για τον πλούτο της, γεγονός που οφείλεται από τη μια στην ποικιλομορφία του εδάφους – βοσκοτόπια στο Νοτιά και δάση και καλλιέργειες στον Βορρά – κι από την άλλη στην ποικιλία των αγροδιατροφικών της προϊόντων και στην αφθονία των αλιευμάτων της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι εμβληματικά εδέσματα του νησιού είναι το κατσικάκι (βουνό) κι η αστακομακαρονάδα (θάλασσα) με ενδιάμεσο εκπρόσωπο την σκυριανή λαδόπιτα (κάμπος).

Πιο αναλυτικά, η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία παρέχει κρέατα από κατσικάκια που μαγειρεύονται ψητά, στον φούρνο ή μαγειρευτά, τυροκομικά ενδιαφέροντα (μυζήθρα, ξινοτύρι, γραβιέρα) και τραχανάδες.
Ο αγροτικός τομέας εκτός από ζαρζαβατικά παράγει ντόπια φάβα που ξεπερνά τους δύο τόνους παραγωγή. Το τοπικό μέλι -εκτός του άφθονου πευκόμελου- παράγεται από τους ανθούς του θυμαριού κι από τους ανθούς της ασμυριάς (αλογοθύμαρο ή σμύρος σε άλλα νησιά του Αιγαίου) που είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό (Anthyllis hermaniae) και το μέλι του είναι λαμπερό-ανοιχτόχρωμο κίτρινο με υπέροχο άρωμα.
Τέλος, η θάλασσα όπως σε όλα τα ελληνικά νησιά έτσι και στη Σκύρο προσφέρει άφθονο φρέσκο ψάρι αλλά κυρίως τους φημισμένους αστακούς του νησιού που μαγειρεύονται με μακαρόνια δημιουργώντας τις περίφημες αστακομακαρονάδες της Σκύρου.

Πίτες στη Σκύρο φτιάχνονται πολλές: με τραχανά, με ρύζι, με τυρί, με κολοκύθα, με χόρτα, με μέλι κι έχουν ονομασίες ιδιαίτερες! Η πιο γνωστή είναι η λαδόπιτα που την βρίσκεις παντού, οι τυρόπιτες, τα τυροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα), γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες, αλλά και οι μπουγάτσες. Από γλυκά συνηθίζονται οι λουκουμάδες, αλλά και οι λαδόπιτες με μέλι.
Παράγονται ακόμα κάποια ζυμαρικά χειροποίητα και προσφέρονται με δυόσμο και τριμμένη μυζήθρα ενώ οι τραχανάδες τρώγονται σκέτοι (γλυκείς ή ξινοί) είτε χρησιμοποιούνται στις πίτες και στα γεμιστά.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της σκυριανής κουζίνας είναι: Οι αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας, οι καβουρομακαρονάδες, οι μανίτες, δηλαδή μανιτάρια που μαζεύονται από το δάσος το φθινόπωρο και τρώγονται ψητά, και τα τάφτιτσα ένα είδος ντόπιων μανιταριών που τηγανίζονται και σερβίρονται με σκόρδο.
Τέλος τοπικό κρασί θα βρει κανείς από τους οινοπαραγωγούς, αδερφούς Πανέρη που εδώ και λίγα χρόνια δραστηριοποιούνται στο νησί και παράγουν ενδιαφέροντα εμφιαλωμένα κρασιά.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.