Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου
Πλούσιες αστακομακαρονάδες, ζουμερά ψητά και υπέροχες πίτες είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού


Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου διακρίνεται για τον πλούτο της, γεγονός που οφείλεται από τη μια στην ποικιλομορφία του εδάφους – βοσκοτόπια στο Νοτιά και δάση και καλλιέργειες στον Βορρά – κι από την άλλη στην ποικιλία των αγροδιατροφικών της προϊόντων και στην αφθονία των αλιευμάτων της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο ότι εμβληματικά εδέσματα του νησιού είναι το κατσικάκι (βουνό) κι η αστακομακαρονάδα (θάλασσα) με ενδιάμεσο εκπρόσωπο την σκυριανή λαδόπιτα (κάμπος).
Πιο αναλυτικά, η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία παρέχει κρέατα από κατσικάκια που μαγειρεύονται ψητά, στον φούρνο ή μαγειρευτά, τυροκομικά ενδιαφέροντα (μυζήθρα, ξινοτύρι, γραβιέρα) και τραχανάδες.
Ο αγροτικός τομέας εκτός από ζαρζαβατικά παράγει ντόπια φάβα που ξεπερνά τους δύο τόνους παραγωγή. Το τοπικό μέλι -εκτός του άφθονου πευκόμελου- παράγεται από τους ανθούς του θυμαριού κι από τους ανθούς της ασμυριάς (αλογοθύμαρο ή σμύρος σε άλλα νησιά του Αιγαίου) που είναι ένα σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό (Anthyllis hermaniae) και το μέλι του είναι λαμπερό-ανοιχτόχρωμο κίτρινο με υπέροχο άρωμα.
Τέλος, η θάλασσα όπως σε όλα τα ελληνικά νησιά έτσι και στη Σκύρο προσφέρει άφθονο φρέσκο ψάρι αλλά κυρίως τους φημισμένους αστακούς του νησιού που μαγειρεύονται με μακαρόνια δημιουργώντας τις περίφημες αστακομακαρονάδες της Σκύρου.
Πίτες στη Σκύρο φτιάχνονται πολλές: με τραχανά, με ρύζι, με τυρί, με κολοκύθα, με χόρτα, με μέλι κι έχουν ονομασίες ιδιαίτερες! Η πιο γνωστή είναι η λαδόπιτα που την βρίσκεις παντού, οι τυρόπιτες, τα τυροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα), γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες, αλλά και οι μπουγάτσες. Από γλυκά συνηθίζονται οι λουκουμάδες, αλλά και οι λαδόπιτες με μέλι.
Παράγονται ακόμα κάποια ζυμαρικά χειροποίητα και προσφέρονται με δυόσμο και τριμμένη μυζήθρα ενώ οι τραχανάδες τρώγονται σκέτοι (γλυκείς ή ξινοί) είτε χρησιμοποιούνται στις πίτες και στα γεμιστά.
Άλλα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της σκυριανής κουζίνας είναι: Οι αγαλιποκεφτέδες που γίνονται από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας, οι καβουρομακαρονάδες, οι μανίτες, δηλαδή μανιτάρια που μαζεύονται από το δάσος το φθινόπωρο και τρώγονται ψητά, και τα τάφτιτσα ένα είδος ντόπιων μανιταριών που τηγανίζονται και σερβίρονται με σκόρδο.
Τέλος τοπικό κρασί θα βρει κανείς από τους οινοπαραγωγούς, αδερφούς Πανέρη που εδώ και λίγα χρόνια δραστηριοποιούνται στο νησί και παράγουν ενδιαφέροντα εμφιαλωμένα κρασιά.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.