Θεματα

Το καφεπαντοπωλείο της Τερέζας στην Τήνο

«Δεν ξέρω τί σημαίνει διαφήμιση, ο ένας πελάτης φέρνει τον άλλο»

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
122184-273831.jpg

Στο Καφεοινοπαντοπωλείο Τερέζα στη Μυρσίνη της Τήνου είναι αυτό που λέμε εντυπωσιακή εμπειρία, γιατί εκεί είναι που συναντά κανείς τα «δαιμόνια» του τόπου.

Τριάντα χρόνια μαγαζάτορας η Τερέζα Χαρικιοπούλου στη Μυρσίνη. «Από τα δεκατέσσερα, στο κουρμπέτι, ξενοδούλευα κι έκαμα λάντζα σε ταβέρνα στη Χώρα, μάλιστα ήμουν ανεβασμένη σε ένα καφάσι μπύρες για να μπορώ να πλένω τα πιάτα. Πέντε δραχμές μεροκάματο τα μισά πήγαιναν στα ναύλα. Αργότερα, δυο χρόνια μετά, προήχθη σε βοηθό μάγειρα. Να δεις πως έτρεχε ο ιδρώτας όταν τηγάνιζα καλαμαράκια σε κάτι τεράστια τηγάνια. Με τον πρώτο μου μισθό αγόρασα ένα ζευγάρι παπούτσια και μετά πήγα και ξόφλησα το τεφτέρι το γονιών μου στο μπακάλικο του χωριού μας…», σου εξιστορεί και σε υποδέχεται με το ταπεραμέντο της και τη ζεστασιά της.

image

«Στα 28 μου έφτιαξα το μαγαζί εδώ στην άκρη της Μυρσίνης και το δουλεύω τριάντα χρόνια, εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου. Δεν ξέρω τι σημαίνει διαφήμιση, ο ένας πελάτης φέρνει τον άλλο».

Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι μια χρωματική πανδαισία από τα εμπορεύματα του μπακάλικου, ενώ στην αυλή που είναι συνέχεια ενός δρομίσκου, κάτω από δυο πασχαλιές και μια ακακία και ανάμεσα από δυο καμάρες είναι στρωμένα σε πεζούλια χαλάκια για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που σερβίρονται σε 6-8 τραπέζια.

Το μενού της είναι ένα τετράδιο σχολικό όπου γράφει με τα χέρια της τα πιάτα ημέρας. Από συνταγές, του πουλιού το γάλα: oι αρχικοί μεζέδες (αγκινάρες τουρσί, τυροπιτάκια, ντόπιο τυρί, λούζα, σκορδάτο λουκάνικο, ελιές, αγγουράκι) −όλα δική της παραγωγή− και κατόπιν φρουτάλια, κρέας σελινάτο, χοιρινό λεμονάτο, κατσικάκι λεμονάτο, κρέας κοκκινιστό, μελιτζάνες στον φούρνο, μαραθοπιτάκια κλπ. κλπ.

image

Στην Τερέζα της Μυρσίνης, θα απολαύσεις τις αυθεντικές γεύσεις της Τήνου ενώ η ίδια θα σε κερδίσει με τη φιλοξενία της και τα χαμόγελα της ανοικτής καρδιάς της.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

O Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας, το νέο δημιούργημα του Γιώργου Πίττα, σκοπό έχει σκοπό να μας αποκαλύψει τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Τόποι και τοπία, προϊόντα και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, δρώμενα και τελετουργίες, αγορές και επιχειρηματικότητα, γεύσεις, συνταγές και τοπικές κουζίνες, ταβέρνες και καφενεία, ξετυλίγονται μπροστά μας προκειμένου να συλλάβουμε «την ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου», αλλά και να γνωρίσουμε την Ελλάδα της Δημιουργίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.