- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Χώρας της Αστυπαλιάς, που αναρριχάται ως το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, στην πλατεία δίπλα στους ανεμόμυλους, εκεί όπου το καλοκαίρι σφύζει η ζωή από κόσμο και γεμάτα μαγαζιά, τον χειμώνα επικρατεί ερημιά και συνήθως ο βοριάς με τον αγέρα θερίζει. «Πηγαίνετε στο καφενείο του Μουγγού, εκεί θα αποζημιωθείτε. Απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο», προτείνουν οι ντόπιοι στους τυχόν ξενομερίτες που περιφέρονται ψάχνοντας να βρουν καταφύγιο.
To καφενείο, πράγματι, είναι σκέτο μουσείο. Δάπεδο παλιό μωσαϊκό, οι διακοσμητικές επιλογές στα κουφώματα και στα ντουλάπια της κουζίνας – ένα σκούρο βεραμάν που συνδυάζεται με το μπλε – τολμηρές και ενδιαφέρουσες, ενώ οι τοίχοι πνιγμένοι από δεκάδες φωτογραφίες και παλιές ρεκλάμες. Φωτογραφίες τραβηγμένες μέσα στο μαγαζί από απίθανα γλέντια και ευχάριστες στιγμές, αλλά και φωτογραφίες ιστορικές από τον Τσε Γκεβάρα μέχρι τον αείμνηστο Κωνσταντίνο, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή. Ο κλασικός χάρτης των πρωθυπουργών της χώρας και βέβαια οι εικονογραφημένες παροιμίες για τη χαρτοπαιξία και ο «πωλών τοις μετρητοίς και πωλών επί πιστώσει».

Το καφενείο του «Μουγγού», από τότε που απεβίωσε ο καφετζής, πέρασε στα χέρια του ιδιοκτήτη του κτιρίου, του Νικόλα, του επονομαζόμενου για αδιευκρίνιστους λόγους «Μουγγού», οικοδόμου και παράλληλα εργαζόμενου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αστυπάλαιας. Το καφενείο προσφέρει τα πάντα, έρχεται ο ξένος, πίνει τον καφέ του, τρώει ένα μεζέ, ρωτά πληροφορίες για το νησί, για ευκαιρίες αγοράς σπιτιών και σε κανά-δυο χρόνια, παραλαμβάνει το σπίτι του με το κλειδί στο χέρι. Πού να τρέχεις! Βίος και πολιτεία η ζωή του Νικόλα, οι απίστευτες διηγήσεις του με τις ατελείωτες ιστορίες του, αλλά και η αγάπη και η εμπιστοσύνη που του τρέφουν φίλοι, γνωστοί και οι επίδοξοι πελάτες του το επιβεβαιώνουν.
Στον καφενέ σερβίρονται καφέδες, ροφήματα από βότανα, ούζα, και ουίσκια, αλλά δεν λείπουν, ειδικά το καλοκαίρι, στο παρακείμενο βεραντάκι οι ολόφρεσκοι ουζομεζέδες και το ψητό χταποδάκι.

Κατάμεστο το καφενείο του Μουγγού, όμως το χειμώνα έχει τις δόξες του, καθότι τα περισσότερα «τουριστικά» λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι. Ντόπιοι, συγγενείς από την Αθήνα, αλλά και κάποιοι ξέμπαρκοι τουρίστες που έχουν ξεμείνει στην Ελλάδα, γύρω από την ξυλόσομπα, παίζουν χαρτιά, ρίχνουν κανένα τάβλι, πίνουν το ρακόμελό τους και συζητούν για έρωτες, για δουλειές, για κάποιο πανηγύρι, και βέβαια για πολιτική. Αφού για όλα υπάρχει χρόνος, καθώς οι χειμώνες στο νησί είναι ατελείωτοι…
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
O Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας, το νέο δημιούργημα του Γιώργου Πίττα, σκοπό έχει σκοπό να μας αποκαλύψει τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Τόποι και τοπία, προϊόντα και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, δρώμενα και τελετουργίες, αγορές και επιχειρηματικότητα, γεύσεις, συνταγές και τοπικές κουζίνες, ταβέρνες και καφενεία, ξετυλίγονται μπροστά μας προκειμένου να συλλάβουμε «την ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου», αλλά και να γνωρίσουμε την Ελλάδα της Δημιουργίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.