- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μοντέρνα νοσταλγία στο Aleria
Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος από τη νέα γενιά Ελλήνων σεφ μεγαλουργεί στην κουζίνα
Η Νενέλα Γεωργελέ δοκιμάζει το μενού που έχει επιμεληθεί ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο «Aleria» στο Μεταξουργείο.
Οι βόλτες στο Μεταξουργείο, ακόμη κι αν δεν καταλήξουν κάπου, είναι από μόνες τους έξοδος. Ρομάντζα και φλας μπακ στην Αθήνα του ’50. Κάπου εκεί ξεπροβάλλει φωτεινό και λουσάτο –θα σου τραβήξει το βλέμμα– το νεοκλασικό που στεγάζει το Aleria. Μοντέρνο, κομψό, σε ψηλοτάβανο χώρο, με ξύλινα δάπεδα και διακοσμημένο με πολλή φινέτσα, το μπαρ είναι η πρώτη εικόνα που «γράφεις». Πιο έξω, περνώντας από μια τέλεια σιδερένια κατασκευή-σέρα, βρίσκεται η αυλή. Πλακόστρωτη, με πολύ πράσινο, δέντρα, λουλούδια, νερά που τρέχουν και δροσίζουν, υπέρκομψα έπιπλα, κρυστάλλινους πολυελαίους, ήσυχη και γαλήνια. Εντυπωσιάζομαι, ο χώρος δεν μοιάζει με τα «συνήθη». Μοιάζει με σπίτι – παλιό αρχοντικό που έχει ιδιοκτήτες μαθημένους στο ωραίο, που έχουν κρατήσει γοητευτικά στοιχεία του παρελθόντος και τα ’χουν συνδυάσει με τα όμορφα του σήμερα. Στα τραπέζια κομψές παρέες, νεαρά ζευγάρια, κάποιοι ξένοι – πού τα ξετρυπώνουν τα ωραία πάντα απορώ. Γνωρίζομαι με τον Νικηφόρο (Κεχαγιαδάκης), που είναι ο ιδιοκτήτης, εντυπωσιάζομαι κι εδώ, είναι πολύ νεαρός για επιχειρηματίας, είναι απ’ τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, έχει σπουδάσει σκηνοθέτης στη Νέα Υόρκη, και είναι γιος της κυρίας… “Liasso”. Για όσους δεν είναι σαν κι εμένα παλιοί Κυψελιώτες, το Liasso στην Επτανήσου είναι ένα από τα πρώτα καταστήματα “deco” στην Αθήνα, αρχίζω να μπαίνω στο νόημα.
Στην κουζίνα του Αleria μεγαλουργεί ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, νεαρός πολύ κι αυτός, ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων σεφ. Ξεκινήσαμε με χτένια με πράσινη φάβα και σάλτσα κόλιανδρου, περάσαμε σε ντοματοκεφτέδες με σάλτσα μέντα και wasabi, προσθέσαμε spring rolls με μοσχαρίσια ουρά, εστραγκόν και σάλτσα αγιολί καθώς και ριζότο με τραγανιστά κομμάτια σπαραγγιών. Όλα τους πεντανόστιμα και με φοβερή παρουσίαση στο πιάτο. Συγχαρητήρια δόθηκαν και στους κεφτέδες που ήταν καταπληκτικοί, δύο μπαλάκια πάνω σε φύλλα βασιλικού με έξτρα «αναμνηστική» γεύση, με το δυόσμο τους και όλα τα παλιά «δέοντα», αλλά και τζίντζερ καθώς και μια γραμμή από πουρέ σελινόριζας δίπλα, και πάνω της bon bon από μαστίχα!
Κλείσαμε με κοτόπουλο τυλιγμένο σε καπνιστό χοιρινό, ήπιαμε λευκό παγωμένο κρασί (καλή κάβα) και αποφασίσαμε πως η νέα γενιά –επιχειρηματικά και δημιουργικά– κάνει την εμφάνισή της πολύ δυναμικά. Ξεχωριστό σε όλα του, με τη δύναμη των νιάτων και την ομορφιά του χώρου του, με πολύ καλή κουζίνα και τιμές που δεν ξεπερνούν τα € 25 το άτομο χωρίς κρασί, με μπαρ και τρομερά κοκτέιλ και με δροσιά ανέλπιστη για κέντρο της πόλης! Μαθαίνω πως τις Τετάρτες μέχρι 29/7 φιλοξενεί τους πιο καλούς Έλληνες παραγωγούς, μεθαύριο έχει τον Σιγάλα, ακολουθούν Παπαϊωάννου, Καρυπίδης, Τσάνταλης, Κτήμα Εύχαρις, Αντωνόπουλος, Γαία, Σεμέλη για 10 ξεχωριστές βραδιές οινογνωσίας με τιμή μενού € 30 το άτομο. Ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Κυριακής, μόνο βράδυ, η κουζίνα σερβίρει μέχρι 1.00.
ΑLERIA: Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210 5222.633
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.