Μοντέρνα νοσταλγία στο Aleria
Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος από τη νέα γενιά Ελλήνων σεφ μεγαλουργεί στην κουζίνα
Η Νενέλα Γεωργελέ δοκιμάζει το μενού που έχει επιμεληθεί ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος στο «Aleria» στο Μεταξουργείο.
Οι βόλτες στο Μεταξουργείο, ακόμη κι αν δεν καταλήξουν κάπου, είναι από μόνες τους έξοδος. Ρομάντζα και φλας μπακ στην Αθήνα του ’50. Κάπου εκεί ξεπροβάλλει φωτεινό και λουσάτο –θα σου τραβήξει το βλέμμα– το νεοκλασικό που στεγάζει το Aleria. Μοντέρνο, κομψό, σε ψηλοτάβανο χώρο, με ξύλινα δάπεδα και διακοσμημένο με πολλή φινέτσα, το μπαρ είναι η πρώτη εικόνα που «γράφεις». Πιο έξω, περνώντας από μια τέλεια σιδερένια κατασκευή-σέρα, βρίσκεται η αυλή. Πλακόστρωτη, με πολύ πράσινο, δέντρα, λουλούδια, νερά που τρέχουν και δροσίζουν, υπέρκομψα έπιπλα, κρυστάλλινους πολυελαίους, ήσυχη και γαλήνια. Εντυπωσιάζομαι, ο χώρος δεν μοιάζει με τα «συνήθη». Μοιάζει με σπίτι – παλιό αρχοντικό που έχει ιδιοκτήτες μαθημένους στο ωραίο, που έχουν κρατήσει γοητευτικά στοιχεία του παρελθόντος και τα ’χουν συνδυάσει με τα όμορφα του σήμερα. Στα τραπέζια κομψές παρέες, νεαρά ζευγάρια, κάποιοι ξένοι – πού τα ξετρυπώνουν τα ωραία πάντα απορώ. Γνωρίζομαι με τον Νικηφόρο (Κεχαγιαδάκης), που είναι ο ιδιοκτήτης, εντυπωσιάζομαι κι εδώ, είναι πολύ νεαρός για επιχειρηματίας, είναι απ’ τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει, έχει σπουδάσει σκηνοθέτης στη Νέα Υόρκη, και είναι γιος της κυρίας… “Liasso”. Για όσους δεν είναι σαν κι εμένα παλιοί Κυψελιώτες, το Liasso στην Επτανήσου είναι ένα από τα πρώτα καταστήματα “deco” στην Αθήνα, αρχίζω να μπαίνω στο νόημα.
Στην κουζίνα του Αleria μεγαλουργεί ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, νεαρός πολύ κι αυτός, ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων σεφ. Ξεκινήσαμε με χτένια με πράσινη φάβα και σάλτσα κόλιανδρου, περάσαμε σε ντοματοκεφτέδες με σάλτσα μέντα και wasabi, προσθέσαμε spring rolls με μοσχαρίσια ουρά, εστραγκόν και σάλτσα αγιολί καθώς και ριζότο με τραγανιστά κομμάτια σπαραγγιών. Όλα τους πεντανόστιμα και με φοβερή παρουσίαση στο πιάτο. Συγχαρητήρια δόθηκαν και στους κεφτέδες που ήταν καταπληκτικοί, δύο μπαλάκια πάνω σε φύλλα βασιλικού με έξτρα «αναμνηστική» γεύση, με το δυόσμο τους και όλα τα παλιά «δέοντα», αλλά και τζίντζερ καθώς και μια γραμμή από πουρέ σελινόριζας δίπλα, και πάνω της bon bon από μαστίχα!
Κλείσαμε με κοτόπουλο τυλιγμένο σε καπνιστό χοιρινό, ήπιαμε λευκό παγωμένο κρασί (καλή κάβα) και αποφασίσαμε πως η νέα γενιά –επιχειρηματικά και δημιουργικά– κάνει την εμφάνισή της πολύ δυναμικά. Ξεχωριστό σε όλα του, με τη δύναμη των νιάτων και την ομορφιά του χώρου του, με πολύ καλή κουζίνα και τιμές που δεν ξεπερνούν τα € 25 το άτομο χωρίς κρασί, με μπαρ και τρομερά κοκτέιλ και με δροσιά ανέλπιστη για κέντρο της πόλης! Μαθαίνω πως τις Τετάρτες μέχρι 29/7 φιλοξενεί τους πιο καλούς Έλληνες παραγωγούς, μεθαύριο έχει τον Σιγάλα, ακολουθούν Παπαϊωάννου, Καρυπίδης, Τσάνταλης, Κτήμα Εύχαρις, Αντωνόπουλος, Γαία, Σεμέλη για 10 ξεχωριστές βραδιές οινογνωσίας με τιμή μενού € 30 το άτομο. Ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Κυριακής, μόνο βράδυ, η κουζίνα σερβίρει μέχρι 1.00.
ΑLERIA: Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210 5222.633
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.