- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Λίγα ακόμα ελληνικά…
Σπιτικά, μέχρι και βιολογικά: πράγματα που βρίσκεις σε μπακάλικα της Αθήνας και αισθάνεσαι οκέι που είσαι ‘Έλληνας…
![Μανίνα Ζουμπουλάκη Μανίνα Ζουμπουλάκη](/images/120x120/3/jpg/files/2023-11-13/m-zoumpoulaki.jpg)
![114503-226993.jpg 114503-226993.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/11/21/114503-226993.jpg)
Οι ευκαιρίες (να αισθάνεσαι οκέι ως Έλληνας) δεν είναι και ατέλειωτες τα τελευταία χρόνια. Αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι μου μιλάνε για τρόφιμα, φαγητά, μαγειρικές, μπακάλικα, κουζίνες και συνταγές. Από κει που ήτανε το χόμπι του περίεργου (πριν δεκαετίες λέμε) έγινε το χόμπι του μέσου ‘Έλληνα. Ο οποίος μαγειρεύει με τρέλα κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία...
Ανεξάρτητα από ηλικίες: φίλοι που παλιά έστελναν αστεία λινκ, ή τσοντο-ειδή πονηρά λινκ, ή ανέκδοτα, ή άλλες κρυάδες, τώρα στέλνουν συνταγές από ξένες εφημερίδες και σάιτ. Ωραία το φτιάχνει το κοτόπουλο ο Ινδός, καλά το αλατίζει το χάμπουργκερ ο Αμερικάνος και νόστιμα το ψήνει το κουνέλι ο δεν-ξέρω-ποιος. Ο οποίος γράφει τις 800 λέξεις του για ένα φαί, και τις γράφει υπέροχα, και τις διαβάζουμε εξ ίσου υπέροχα, μέχρι που δοκιμάζουμε να συναρμολογήσουμε τη συνταγή με εγχώρια υλικά. Διεθνισμός και επικοινωνία μαζί σε πολλές κουζίνες της χώρας. Σούπερ. Απορώ γιατί έχουμε παράπονο.
Επιμένω ελληνικά όμως: κάποιος μπάρμπας στην Κορώνη (σίγουρα όχι δικός μου) απλώνει τραχανά, κάποια γιαγιά στην Κρήτη λιάζει ντομάτες, ένα μικρούτσικο εργαστήριο ξεσκονίζει βιολογικές λαχανίδες και ψήνει τσιπς. Τα ψάχνω και τα προτιμώ γιατί… είναι νοσταλγικά. Είναι σαν επίσκεψη σε δημοτικό σχολείο πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση – οι σκάλες μυρίζουν άπλυτα παιδάκια, πατημένη κιμωλία, χαρτί με υγρασία, σκονισμένη μελάνη βιβλίων του Οργανισμού και κάτι ακόμα απροσδιόριστο που μας κάνει να χαμογελάμε χωρίς λόγο. Το ίδιο και τα εγχώρια τρόφιμα, τα μικρών-παραγωγών, όπως και τα κλασσικά ελληνικά που μας ζητάνε οι ξένοι φίλοι μας όταν έρχονται στην Ελλάδα.
Τα πιάνω ένα-ένα κι άμα βαρεθείτε δεν πειράζει, εξακολουθείτε να νοιώθετε οκέι που είστε Έλληνες:
Παραδοσιακά Σπιτικά Ζυμαρικά Ηπείρου «Σπανέλλη», για την ακρίβεια μακαρούνες με σπανάκι, καρώτο, παντζάρι, ντομάτα και αγνά παραδοσιακά υλικά. Όλα τα ζυμαρικά τους είναι άψογα αλλά σκίζουν οι μακαρούνες (κάτι ανάμεσα σε ταγιατέλες και μακριές χυλοπίτες). Μαγειρεύονται πολύ εύκολα και γρήγορα… εννοείται πως ότι προτείνω μαγειρεύεται ενώ μιλάς στο τηλέφωνο, καμιά φορά και ενώ απλώνεις τα ρούχα.
Χυλοπίτες και αγνά ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα «Κερκίνη», της Σοφίας Αβραμίδου που τα φτιάχνει με τα χεράκια της (που αλλού;) στην Κερκίνη την ίδια. Όλα χωρίς συντηρητικά, με παραδοσιακές συνταγές του Πόντου ή/και της Μακεδονίας.
Παραδοσιακά ζυμαρικά που βρίσκω συνήθως στη λαϊκή της Μιχαήλ Βόδα ή του αποκάτω δρόμου, η ετικέτα λέει «Το Σταυροδρόμι» - χυλοπίτες, κριθαράκι, αχιβάδες, ωραιότατα όλα και χωρίς συντηρητικά, πάντα σύμφωνα με την ετικέτα. Που είναι προσεγμένη (όπως και σε όλα όσα αναφέρονται εδώ), με καλαθάκι-αυγά σχεδιασμένο αφαιρετικά. Οι ετικέτες πια στα ελληνικά προϊόντα είναι εξ ίσου καλόγουστες με τα ίδια τα προϊόντα.
Μείγματα ξηρών καρπών «ΚΟΚΟΥΣ» - μεξικάνικα, ελληνικά, ιταλικά, μεσογειακά πακετάκια καθώς κι ένα ειδικό για λιποδιάλυση που βγαίνει κομματάκι τσιμπημένο (5 ευρώ περίπου τα 120 γραμμάρια…) σε σχέση με τα υπόλοιπα. Όλα είναι ελληνικά, απλώς βαφτίζονται ανάλογα με το περιεχόμενο – το Μεξικάνικο μείγμα, πχ, έχει μέσα και καρύδια πεκάν. Που από κάπου τα εισάγουν ίσως, αλλά πωλούνται από ντόπια, Θεσσαλονικιά («από το 1998») εταιρεία. Μαζί με σταφίδες Κορίνθου. Ελπίζω δηλαδή. Ελπίζω να μην είναι σταφίδες Καλιφόρνιας, που τις έχει πολλές η Καλιφόρνια πλην όμως ποτιστικές και βγαίνουνε σαν αχλάδια.
Παστέλι μελάτο Καλαμάτας «Λάμπου», μαλακό και σουσαμένιο, υπερ-υγιεινό, απλό, με δύο μόνο υλικά (μέλι-σουσάμι) – είναι το τέλειο σνακ, πολύ ελαφρύτερο από τα εγγλέζικα flapjack.
Άλλου τύπου είναι η “Rawsophy” στο εξωτικό Λαγονήσι: φτιάχνουν «κρακεράκια από ενεργοποιημένους ξηρούς καρπούς με μαύρο σουσάμι» και “Ωμά τσιπς kale” , δηλαδή λαχανίδας. Νόστιμα, βιολογικά και υγιεινά, vegan, χωρίς αλάτι-γλουτένη-καλιαρντά, όχι φθηνά αλλά αισθάνεσαι ότι κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου επιτέλους, εκτός που έχεις κόψει τσιγάρο-καφέ-ντραγκς και έχεις ενθουσιαστεί με την αφυδατωμένη λαχανίδα. Την οποίαν έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι – απλώς την ξαναβρήκαμε και πολύ χαρήκαμε.
Ε μετά μπαίνεις στο Καταραμένο και βρίσκεις συνταγές, να φτιάξεις μόνος σου τσιπς λαχανίδας πολύ-πολύ καυτερά, πικάντικα, με λίγο παραπάνω λάδι, με κόκκινο πιπέρι, με τζίντζερ, με ότι σε φωτίσει ο θεός. Ναι. Παλιά, όταν μας έλεγε κάτι ανάλογο ένας, μοναδικός και μονόχνωτος φίλος με γυαλιά τελεβιζιόν, του απαντούσαμε ειρωνικά “Get a life!” Τώρα κάνουμε όλοι τα ίδια, από 25 χρονών και πάνω – μέχρι και οι φοιτητές δηλαδή που στον καιρό μου τρώγανε παραδοσιακά μπίρες και ακρίδες, φιλοτεχνούν πιάτα με επτάζυμα ψωμιά, κους-κους ολικής και βιολογική κάπαρη. Και πολύ καλά κάνουν – ορίστε που μας έβγαλε η πολλή ακρίδα…
· Σπανέλλη, Παραδοσιακά Σπιτικά Ζυμαρικά Ηπείρου, Αετορράχης 4, Ιωάννινα, 2651076313 www.spanelli.gr
· Κερκίνη, παραδοσιακά προϊόντα Κερκίνης, Αβραμίδου Σοφία, 2327 041242
· ΚΟΚΟΥΣ, ξηροί καρποί/μείγματα, 2310 734112, Fb: Kokous nuts and coffee
· Το Σταυροδρόμι, Παραδοσιακά ζυμαρικά, Ηρ. Πολυτεχνείου & Λάμπρου Κατσώνη, 210-5578848, mporas_staurodromi@yahoo.gr
· Λάμπου παστέλι από το 1950, Θουρία Καλαμάτα, 27210-33023, www.pasteli.com
· Rawsophy Handmade, Λεωφ. Καλυβίων & Θήρας, Λαγονήσι www.rawsophy.gr
Αρχική φωτογραφία: Παραδοσιακά Σπιτικά Ζυμαρικά Ηπείρου «Σπανέλλη»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.