Τι ψωνίζουμε 2 μελιτζάνες ● 4 κολοκυθάκια ● 3 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες ή κίτρινες ) ● 4 μέτριες ντομάτες ● 1 μεγάλο κρεμμύδι ● 1-2 σκελίδες σκόρδο ● 1/2 κουταλάκι ζάχαρη ● 1/4 φλιτζάνι τ. φρέσκο βασιλικό ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε τη σάρκα σε κύβους. Δεν πρέπει να λιώσουν και να γίνουν σάλτσα. Σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι και μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με κολοκυθάκια και πιπεριές. Προσοχή, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, γιατί στη συνέχεια θα μαγειρευτούν πάλι. Μη σκεπάσετε το τηγάνι με το καπάκι. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή (περίπου 5 λεπτά). Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το τσιγάρισμα, βάζουμε την ντομάτα, το μισό βασιλικό, τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματά τους. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Το τουρλού, το γνωστό μας ratatouille, διχάζει τους ιστορικούς της γεύσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861, όταν η Νίκαια της Νότιας Γαλλίας αποτελούσε κομμάτι του Βασίλειου της Σαβοΐας. Η συνταγή είχε μεγάλο σουξέ και από τη Νίκαια εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Καταλανοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το δικό τους Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι και έμοιαζε πολύ με το ratatouille. Το 1877 ο όρος “ratatouille” εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό μαγειρικής. Το 2007, μετά την ομώνυμη οσκαρική ταινία, το ratatouille γίνεται το trendy πιάτο της χρονιάς, μόνο που στην ταινία μαγειρεύουν μια παραλλαγή του, το μπαϊλντί κονφί.
Side dishes tip: Σερβίρεται με μακαρόνια, ομελέτα, ακόμα και με ψάρι.
Go Green tip: Μην πετάτε τηγανόλαδο στο νεροχύτη. Αν δεν μπορείτε να το ανακυκλώσετε (στα ΑΒ Ελληνικού υπάρχει κάδος), τοποθετήστε το σε πλαστικό μπουκάλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
Σκονάκι: Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες εύκολα χαράξτε τις σταυρωτά και βυθίστε τις μέσα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Αντικαταστήστε το βασιλικό με φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.