- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι ψωνίζουμε 2 μελιτζάνες ● 4 κολοκυθάκια ● 3 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες ή κίτρινες ) ● 4 μέτριες ντομάτες ● 1 μεγάλο κρεμμύδι ● 1-2 σκελίδες σκόρδο ● 1/2 κουταλάκι ζάχαρη ● 1/4 φλιτζάνι τ. φρέσκο βασιλικό ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε τη σάρκα σε κύβους. Δεν πρέπει να λιώσουν και να γίνουν σάλτσα. Σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι και μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με κολοκυθάκια και πιπεριές. Προσοχή, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, γιατί στη συνέχεια θα μαγειρευτούν πάλι. Μη σκεπάσετε το τηγάνι με το καπάκι. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή (περίπου 5 λεπτά). Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το τσιγάρισμα, βάζουμε την ντομάτα, το μισό βασιλικό, τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματά τους. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Το τουρλού, το γνωστό μας ratatouille, διχάζει τους ιστορικούς της γεύσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861, όταν η Νίκαια της Νότιας Γαλλίας αποτελούσε κομμάτι του Βασίλειου της Σαβοΐας. Η συνταγή είχε μεγάλο σουξέ και από τη Νίκαια εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Καταλανοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το δικό τους Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι και έμοιαζε πολύ με το ratatouille. Το 1877 ο όρος “ratatouille” εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό μαγειρικής. Το 2007, μετά την ομώνυμη οσκαρική ταινία, το ratatouille γίνεται το trendy πιάτο της χρονιάς, μόνο που στην ταινία μαγειρεύουν μια παραλλαγή του, το μπαϊλντί κονφί.
Side dishes tip: Σερβίρεται με μακαρόνια, ομελέτα, ακόμα και με ψάρι.
Go Green tip: Μην πετάτε τηγανόλαδο στο νεροχύτη. Αν δεν μπορείτε να το ανακυκλώσετε (στα ΑΒ Ελληνικού υπάρχει κάδος), τοποθετήστε το σε πλαστικό μπουκάλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
Σκονάκι: Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες εύκολα χαράξτε τις σταυρωτά και βυθίστε τις μέσα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Αντικαταστήστε το βασιλικό με φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.