- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Τι ψωνίζουμε 2 μελιτζάνες ● 4 κολοκυθάκια ● 3 πιπεριές (πράσινες & κόκκινες ή κίτρινες ) ● 4 μέτριες ντομάτες ● 1 μεγάλο κρεμμύδι ● 1-2 σκελίδες σκόρδο ● 1/2 κουταλάκι ζάχαρη ● 1/4 φλιτζάνι τ. φρέσκο βασιλικό ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο πιπέρι ● 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Κόβουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους. Τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε τη σάρκα σε κύβους. Δεν πρέπει να λιώσουν και να γίνουν σάλτσα. Σε τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι και μέτρια θερμοκρασία τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε και τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με κολοκυθάκια και πιπεριές. Προσοχή, πρέπει να «κρατάνε» λίγο, γιατί στη συνέχεια θα μαγειρευτούν πάλι. Μη σκεπάσετε το τηγάνι με το καπάκι. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή (περίπου 5 λεπτά). Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το τσιγάρισμα, βάζουμε την ντομάτα, το μισό βασιλικό, τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, ώστε να ανακατευτούν καλά τα αρώματά τους. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε.
Μάθε ιστορία Το τουρλού, το γνωστό μας ratatouille, διχάζει τους ιστορικούς της γεύσης. Κάποιοι πιστεύουν ότι επινοήθηκε την περίοδο 1720-1861, όταν η Νίκαια της Νότιας Γαλλίας αποτελούσε κομμάτι του Βασίλειου της Σαβοΐας. Η συνταγή είχε μεγάλο σουξέ και από τη Νίκαια εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο. Οι Καταλανοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι αντέγραψαν το δικό τους Samfaina, ένα πιάτο που συνόδευε το ψάρι και έμοιαζε πολύ με το ratatouille. Το 1877 ο όρος “ratatouille” εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό μαγειρικής. Το 2007, μετά την ομώνυμη οσκαρική ταινία, το ratatouille γίνεται το trendy πιάτο της χρονιάς, μόνο που στην ταινία μαγειρεύουν μια παραλλαγή του, το μπαϊλντί κονφί.
Side dishes tip: Σερβίρεται με μακαρόνια, ομελέτα, ακόμα και με ψάρι.
Go Green tip: Μην πετάτε τηγανόλαδο στο νεροχύτη. Αν δεν μπορείτε να το ανακυκλώσετε (στα ΑΒ Ελληνικού υπάρχει κάδος), τοποθετήστε το σε πλαστικό μπουκάλι και πετάξτε το στα σκουπίδια.
Σκονάκι: Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες εύκολα χαράξτε τις σταυρωτά και βυθίστε τις μέσα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Αντικαταστήστε το βασιλικό με φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.