Θεματα

Κορίνα Καραδήμου: The Saucha Life

Η αιώνια λιακάδα ενός υγιεινού μενού

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
113191-224448.JPG

Συνέντευξη με τη δημιουργό του blog The Saucha Life, Κορίνα Καραδήμου, για μια υγιεινή διατροφή και έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Το μπλογκ της είναι η ζωντανή απόδειξη ότι τρώγοντας υγιεινά, τρως καλά, τρως νόστιμα και, το κυριότερο, χορταίνεις. Εκεί θα βρεις πεντανόστιμες ιδέες και συνταγές για πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά γεύματα, για επιδόρπια και σνακς, για πρώτα πιάτα και σαλάτες, θα λιμπιστείς τα πάντα και θα αρχίσεις να τρέχεις στα μαγαζιά για να γεμίσεις τα ντουλάπια σου με φαγόπυρο, κινόα και κουάκερ. Μιλάμε με τη δημιουργό του The Saucha Life, Κορίνα Καραδήμου.

Τι σημαίνει The Saucha Life; Και γιατί ονόμασες έτσι το μπλογκ σου; Σάουτσα είναι μια από τις 8 βασικές αρχές της γιόγκα (που είναι η άλλη μου αγάπη μαζί με τη καλή διατροφή και τα ταξίδια) και σημαίνει καθαρότητα του μυαλού, της ψυχής και του σώματος. Στη γιόγκα η καθαρότητα θεωρείται απαραίτητη για την υγεία, την ευτυχία και τη συνολική ευμάρεια του ατόμου. Όταν υπάρχει έλλειψη καθαρότητας, τότε το σώμα γεμίζει τοξίνες και νοσεί. Με βάσει τη σάουτσα, λοιπόν, η υγιεινή διατροφή, μαζί με τη καθημερινή άσκηση αλλά και την αγνότητα της ψυχής και των συναισθημάτων, συμβάλλουν στη συνολική καθαρότητα του σώματος και οδηγούν σε μια πιο ισορροπημένη, πλήρη κι ευτυχισμένη ζωή. Η αρχαία αυτή λέξη εκφράζει για μένα απόλυτα την ολιστική προσέγγιση που πρέπει να έχουμε στο ευ ζην: που ξεκινάει από το πιάτο αλλά προεκτείνεται και στο πώς συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Ο στόχος μου είναι το thesauchalife να μην είναι απλά ένα μπλογκ με συνταγές μαγειρικής αλλά ένα μέρος που μπορεί να βρίσκει κανείς συμβουλές και ιδέες για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

image

Φακοκεφτέδες με σος βασιλικού και λάιμ


Πότε και πώς σου ήρθε η ιδέα να αρχίσεις να μαγειρεύεις υγιεινά αλλά και να γράφεις για αυτή τη διαδικασία; Ως Ελληνίδα μαγείρευα πάντα υγιεινά: γενικά βλέποντας το πώς μαγειρεύουν οι Άγγλοι θεωρώ ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε την ελληνική κουζίνα και διατροφή, που παγκόσμια αναγνωρίζεται σαν τις πιο ισορροπημένες του κόσμου. Αυτό που με έκανε όμως να ασχοληθώ πιο συστηματικά με τη διατροφή είναι μια κρίση αναφυλαξίας που έπαθα στη Νιγηρία από διατροφική αλλεργία. Ήταν μια περίοδος της ζωής μου που το ανοσοποιητικό μου ήταν πεσμένο και χωρίς πότε να έχω αλλεργία σε κάτι συγκεκριμένο κατέληξα σχεδόν λιπόθυμη σε ένα νοσοκομείο στο Λάγος για ένεση κορτιζόνης. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα αυτό που είχε πει ο Ιπποκράτης πριν από χιλιάδες χρόνια: ότι το φαγητό μπορεί να είναι φάρμακο αλλά και δηλητήριο. Νομίζω ότι θεωρούμε το φαγητό σαν κάτι δεδομένο και δεν αναλογιζόμαστε ποτέ τη δύναμη που έχει στο σώμα μας και τη δυνατότητά του να προκαλέσει αλλά και θεραπεύσει ασθένειες. Έτσι καθαρά από προσωπικό ενδιαφέρον ξεκίνησα να διαβάζω για διατροφή, να καταγράφω το ταξίδι μου στο μπλογκ και τελικά να το σπουδάζω κιόλας παράλληλα με την κανονική μου δουλειά!

image

Πόριτζ αμάραντου με βανίλια Μαδαγασκάρης


Στο Λονδίνο, είναι πιο εύκολο ενδεχομένως να πείσεις τους ανθρώπους να απαρνηθούν τα βούτυρα και να φάνε ένα πιάτο με φαγόπυρο. Τι θα έλεγες ωστόσο σε έναν Έλληνα, που έχει μάθει να θεωρεί την υγιεινή διατροφή ως «παραξενιά» κάποιων λίγων; Είναι όντως λίγοι; Θεωρώ ότι ο Έλληνας ασχολείται πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την άθληση και την υγιεινή διατροφή: οι δρόμοι είναι γεμάτοι ποδηλάτες, οι μαραθώνιοι είναι το νέο μέρος συνάντησης αντί για τα κλαμπ, οι λαϊκές αγορές και τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, χυμάδικα, ξηροκαρπάδικα ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τις αποτυχίες της σύγχρονης ιατρικής, που παρά τις εξελίξεις της επιστήμης δε βρίσκει λύσεις σε χρόνια προβλήματα υγείας (οι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο κλπ. αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια) και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Πρόκειται για μια παγκόσμια τάση που θεωρώ ότι ήδη είναι πολύ επίκαιρη και στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να είναι. Επίσης η φιλοσοφία της διατροφή που ακολουθώ είναι ξεκάθαρα ελληνική και έχει τις ρίζες της στις αρχές του Ιπποκράτη και στην κρητική κουζίνα: η καλή διατροφή δεν είναι κάτι καινούριο για μας τους Έλληνες, απλά δυστυχώς την έχουμε ξεχάσει υιοθετώντας τη γρήγορη, φθηνή και κενή σε διατροφική αξία δίαιτα της Δύσης. Δεν είναι φοβερό που θεωρούμε ξενικό το φαγόπυρο, που είναι από τις αρχαιότερες και πιο φθηνές πρώτες ύλες, και όχι το βούτυρο ή τα μπέργκερ;

image

Χυλός αμάραντου και καρύδας



Πού γεννήθηκες; Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά είμαι μισή Κύπρια εξ ου και η αγάπη που έχω για υλικά όπως το χαρούπι, το ταχίνι, το χούμους και ο κόριανδρος.


Πότε και γιατί έφυγες για Λονδίνο; Έφυγα το 2011, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση. Προέκυψε αρχικά στον άνδρα μου μια επαγγελματική μετακίνηση στη Μόσχα και ως ταξιδιάρα ψυχή αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Μετά το Λονδίνο προέκυψε σ' εμένα και ακολούθησε αυτός. Δεν είναι πάντα εύκολο να συνδυάσεις δύο καριέρες, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος!


Δουλεύεις; Και πού; Δουλεύω στο τμήμα μάρκετινγκ μια εταιρείας αλκοολούχων ποτών. Η βάση μου είναι η Αγγλία, αλλά δουλεύω για την Αφρική και καταλήγω να ταξιδεύω σε ένα σωρό απίθανους προορισμούς και να περνάω πολύ ώρα με ντόπιους προσπαθώντας να καταλάβω τι πίνουν και γιατί.

Πόσα κιλά είσαι; (χι χι) Κάνεις δίαιτες; Χαχα, είμαι γύρω στα 60 (εδώ είναι που πρέπει να με ρωτήσεις και τι ύψος έχω, αλλιώς το νούμερο δε λέει πολλά...) Γενικά δε ζυγίζομαι συχνά και δεν πιστεύω στις δίαιτες. Θεωρώ ότι, αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, το σώμα μας θα προσαρμοστεί στο φυσιολογικό του βάρος και θα παραμείνει σταθερό εκεί. Επίσης δεν πιστεύω στις πρωτεϊνικές δίαιτες τύπου Atkins, που καταλήγεις να λιμοκτονείς και πρέπει να χορτάσεις με ένα κομμάτι μαρούλι και μια φέτα καπνιστό σολομό. Άσε που έχουν αποδειχτεί ότι δεν κάνουν καλό κιόλας και τον Ντουκάν κοντεύουν να τον κλείσουν φυλακή. Πιστεύω στις δίαιτες που προσθέτουν περισσότερα «καλά» θρεπτικά συστατικά (και γι' αυτό είναι και πιο βιώσιμες) παρά αυτές που δαιμονοποιούν διατροφικές ομάδες και τις αφαιρούν από τη διατροφή.

image

Μούσλι με μπανάνες και φρούτα του δάσους


Δώσε μας το προσωπικό σου «μενού» ενός 24ώρου. Ξεκινάω πάντα με ένα καλό πρωινό που είναι και το αγαπημένο μου γεύμα της μέρας: τις καθημερινές θα έχω φτιάξει κάποιο μούσλι από το βράδυ που θα παγώνει στο ψυγείο σε βαζάκι για να το πάρω μαζί στο γραφείο. Παρασκευή και Σάββατο, που έχω περισσότερο χρόνο, θα φτιάξω κάποιο porridge με βρώμη ή φαγόπυρο, που με κρατάει για τουλάχιστον 8 ώρες καθώς απελευθερώνει αργά τους υδατάνθρακες και δίνει φοβερή ενέργεια. Κυριακή είναι η μέρα της τηγανίτας, δεν υπάρχει πιο νόστιμο πράγμα - για μας είναι ιεροτελεστία. Μεσημέρι θα φάω σίγουρα όσπρια ή κάποια σαλάτα με κινόα ή καστανό ρύζι. Φροντίζω πάντα την Κυριακή να βράσω την πρώτη ύλη (συνήθως φακές, φασόλια, ρεβίθια ή κινόα), τα φυλάω στο ψυγείο και μέσα στην εβδομάδα απλά προσθέτω τα λαχανικά και μια απλή σος (κατά βάση με ταχίνι). Το βραδινό εξαρτάται λίγο πολύ από τα κέφια: ποικίλει από σούπες (ειδικά το χειμώνα), ρεβιθοκεφτέδες ή φακοκεφτέδες, σαλάτες με λαχανικά, ζυμαρικά ολικής άλεσης και οτιδήποτε δω στο instagram και το λαχταρήσω. Το πιο εύκολο και γρήγορο βραδινό, όταν δεν έχω χρόνο, είναι αβοκάντο με λιαστή ντομάτα σε ψωμί σίκαλης.

Ποιες οι αγαπημένες σου αγορές τροφίμων ανά τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα; Μου αρέσει πάρα πολύ το Borough Market στο Λονδίνο και το πιο ψαγμένο αδελφάκι του, το Maltby - καταλήγω να τρώω τα πάντα και να φεύγω με πρησμένη τη κοιλιά. Δυστυχώς επειδή λείπω αρκετό καιρό έχω χάσει λίγο την επαφή με τις αγορές στην Ελλάδα.

image

Μπράουνι με κολοκύθα και μπαχάρια


Κάνεις τραπέζια σε φίλους; Έχεις οικογένεια; Τι λένε οι άνθρωποί σου για τη μαγειρική σου; Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για φίλους και δεν υπάρχει περίπτωση να πάω επίσκεψη σε σπίτι χωρίς γλυκάκι που έχω φτιάξει. Νομίζω ότι αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο όταν μαγειρεύω είναι το βλέμμα έκπληξης στα μάτια των φίλων μου όταν τους λέω τα υλικά, γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως, για παράδειγμα, ένα τσίζκεϊκ μπορεί να είναι τόσο νόστιμο χωρίς να έχει γάλα, ζάχαρη ή τυρί (και πόσο μάλλον όταν έχω κρύψει και αβοκάντο μέσα). Νομίζω ότι ο πιο δύσπιστος «πελάτης» είναι η μητέρα μου: ως κλασική Ελληνίδα μαμά (και μάλιστα πολύ καλή μαγείρισσα) δεν μπορεί να χωνέψει ότι ξεστράτισα έτσι και δεν ακολουθώ τη μαγειρική της. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχει φτιάξει μια δύο συνταγές μου, γιατί της ζητάει ο αδελφός μου!

Μπορεί να χορτάσει ένας άνθρωπος τρώγοντας υγιεινά; Γιατί υπάρχει και αυτή η παρεξήγηση, ότι στην ουσία μένεις νηστικός... Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: δε χορταίνεις όταν τρως επεξεργασμένα φαγητά και απλούς υδατάνθρακες που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες και δίνουν ψεύτικο αίσθημα κορεσμού. Οι περισσότερες συνταγές μου βασίζονται σε σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς κλπ), που το σώμα μας διασπά αργά σε ενέργεια και επομένως μας διατηρούνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Ο άνδρας μου τρέχει μαραθωνίους με αυτά που μαγειρεύω και πίστεψε με, αν έμενε νηστικός θα έτρωγε, εμένα ολόκληρη!

Δώσε μας την πιο αγαπημένη σου συνταγή. Ορίστε πώς φτιάχνονται οι τηγανίτες φράουλας με σπιτικό σιρόπι σοκολάτας (χωρίς ζάχαρη και γλουτένη)

image

Υλικά (για 2)

Για τις τηγανίτες:

3/4 κούπα αλεύρι φαγόπυρου

1/4 κούπα αλεύρι καρύδας (μπορείς να αντικαταστήσεις και με φαγόπυρο)

1 κ. σούπας μπέικιν πάουντερ

1/8 κ. γλυκού αλάτι

1 κ. σούπας λάδι καρύδας

1 κούπα γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

1 κ. γλύκου βανίλια (προτίμησε φυσικό απόσταγμα)

4 φράουλες

Για το σιρόπι σοκολάτας:

3 κ. σούπας λάδι καρύδας

1 κ. σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

2 κ. σούπας ακατέργαστη σκόνη κακάο

1 κ. σούπας ταχίνι

1 κ. γλύκου βανίλια

6 φράουλες για σερβίρισμα

Ανακατεύεις τα υλικά για τις τηγανίτες μέσα σε μπλέντερ. Προσθέτεις λίγο νερό ή έξτρα αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά παχύρρευστο και σχεδόν να στέκεται στο κουτάλι. Ζεσταίνεις μια κουταλιά λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνεις μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα μέχρι να ψηθεί και να βλέπεις μικρές τρυπούλες στη ζύμη. Μετά γυρνάς για να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Για το σιρόπι σοκολάτας ζεσταίνεις σε πολύ χαμηλή φωτιά το λάδι καρύδας μέχρι να αρχίσει να λιώνει, και προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας. Γαρνίρεις τις τηγανίτες με τις φράουλες και περιχύνεις με το σιρόπι σοκολάτας.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουτσούκος

www.thesauchalife.com

www.facebook.com/thesauchalife

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.