- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
![112851-223795.jpg 112851-223795.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/11/04/112851-223795.jpg)
Πού θα φας τα καλύτερα σουβλάκια; Από πού ψωνίζεις ονειρεμένο προφιτερόλ και βουτυρένιο γαλακτομπούρεκο; Πού βρίσκεται το πιο καλά κρυμμένο λαχματζούν της Αιόλου; Το πιο μικροσκοπικό και πάμφθηνο take out κινέζικο της πόλης; Και στα αλήθεια, ξέρει κανείς να πει που έχει φάει πεϊνιρλί η Σαμάνθα Φοξ;
Υπάρχουν ακόμα μυστικά σε αυτή την πόλη που ξέρουμε σαν την παλάμη μας; Υπάρχουν. Μερικές φορές μάλιστα βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας. Το νέο βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη «Άθενς Σπεσιάλ 2» μιλάει για όλα αυτά τα μικρά και ωραία που συναρμολογούν την πιο όμορφη και νόστιμη πόλη του κόσμου.
Το Άθενς Σπέσιαλ 2 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τιμή: €17,50
Ξεπατικώνω από το οπισθόφυλλο: «Από το Παρίσι βρέθηκα στου Γκύζη με τα μπαγκάζια, τις χελώνες με τη γούρνα τους και ένα δυάρι ρετιρέ με γιγάντια κοινόχρηστα και χεσμένη, από τα περιστέρια, όλη τη βεράντα. Το ταξίδι της ανακάλυψης ξεκίνησε εκείνο το πρώτο βράδυ. “Πεινάω ∙ σουβλάκια” σκέφτηκα και πήρα τους δρόμους να βρω κάτι να φάω. Κάπως έτσι, από ανάγκη να στρώσω τη νέα μου ζωή, ξεκίνησα ένα ταξίδι στην πόλη που κρατάει χρόνια τώρα. Έχω πάει παντού, μα σαν την Αθήνα δεύτερη δεν έχει.
»Είναι σαν να κατοχύρωσε κάποιος τα δικαιώματα, να έχουμε εμείς μόνο τα κοπιράιτ. Πράσινες τέντες ντουμπλ φας με μπανανόφυλλα, περίπτερα, κίτρινα ταξί, πράσινα κάγκελα, στούντιο νέον, φωταγωγοί με μπαλκονάκια αντικρινά, ηλιακοί θερμοσίφωνες, είσοδοι φίφτιζ επικές, άχρηστα ξύλινα θυρωρεία, παντού γιούκες και μπέντζαμιν, αδέσποτα και νεράντζια. Γι’ αυτό μου αρέσει η Αθήνα και αγαπώ που μένω εδώ. Στην πιο κουλ οριεντάλ πρωτεύουσα της Δύσης».
Στο Άθενς Σπέσιαλ 2 θα βρεις πολλά ωραία-από εστιατόρια και κρυφά μαγέρικα μέχρι vintage ζαχαροπλαστεία και καντίνες στην άκρη του πουθενά. Κάποια από αυτά τα ξέρεις, κάποια άλλα όχι. Αυτά που δεν ξέρεις σε οδηγεί στο δρόμο τους η γραφή του Καλλίδη, σπιρτόζα, χιουμοριστική, πάντα ετοιμοπόλεμη και κατευναστική για την επόμενη λιγούρα σου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.