Θεματα

Σοκολάαατα!

Λιωμένη, καυτή κι υπέροχη. 5+1 στέκια για το απόλυτο ρόφημα.

Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι η λέξη που όταν την ακούς γλείφεις τα χείλια σου. Την προφέρεις και σε διαπερνά γλυκό ρίγος. Την ακούς και ψάχνεις να τη βρεις. Τη λες και γεμίζει το στόμα σου. Σο-κο-λά-τα. Ο οργασμός του γλυκαντζή. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από αυτό; Υπάρχει. Η λιωμένη σοκολάτα. Σε μεγάλη κούπα. Εσύ να βρίσκεσαι κάπου ζεστά κι όμορφα και έξω να βρέχει.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να βρεις τη σωστή σοκολάτα ρόφημα. Συνήθως παραγγέλνεις σοκολάτα και έρχεται σκόνη σε νερό. Ακόμη χειρότερα αν λιγουρευτείς την ωραία περιγραφή του καταλόγου. «Ζεστή σοκολάτα με γεύση καραμέλα/φουντούκι/καρύδα/βανίλια/δεν-ξέρω-τι» σου λέει και καταλήγεις με το παραπάνω ζαχαρόνερο που δεν του φτάνει η ιεροσυλία να βαφτιστεί σοκολάτα, περιέχει από πάνω και σιρόπι που κατακάθεται στο φλιτζανάκι και πουλάει μούρη ότι είναι «γεύση». Όχι και πάλι όχι.

Ωραία σοκολάτα ρόφημα είναι αυτή που φτιάχνεται από κομματάκια αληθινής σοκολάτας, λιωμένα στο μπρίκι. Ύστερα έρχεται και κάθεται μπροστά σου πλούσια, κρεμώδης κι αχνιστή για να σου σπάει τη μύτη. Αν μπορείς να αντισταθείς σε κάτι τέτοιο, σε θαυμάζω (αλλά να ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα). Πού τις βρίσκεις όμως αυτές τις σοκολάτες τις ωραίες, τις πληθωρικές, τις αληθινές; Έχουμε και λέμε...

Petit Fleur

image

image

Αν ήταν ταινία θα το λέγαν Amelie. Αν ήταν τραγούδι θα ήταν το Petit Fleur του Sidney Bechet (δηλαδή είναι, από εκεί πήρε το όνομά του). Και αν ήταν πόλη θα ήταν το Παρίσι. Μικρό, χρωματιστό και μυρωδάτο μοιάζει με λουλούδι που μόλις κόπηκε. Γιατί σε στέλνω εδώ; Γιατί στα μπρίκια του σιγολιώνουν οι καλύτερες σοκολάτες του κόσμου, μετά χύνονται σε φίνα φλιτζανάκια και τη στιγμή που η πρώτη γουλιά πλημμυρίσει το στόμα, ένα χαμόγελο απλώνεται σε όλο το πρόσωπο. Όταν δε η βελόνα του πικάπ (μόνο πικάπ, είναι νόμος) ακουμπήσει το δίσκο και jazz μουσικές εκσφενδονιστούν στον αέρα, τους παρακαλάς να σε υιοθετήσουν για να μείνεις εδώ για πάντα. Δεν δέχονται γαμώτο. Ομήρου 44, Κολωνάκι, 210 3613169 και Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, 210 6814825


Σοκολάτα

image

Η Πελαγία πιστεύει ότι η σοκολάτα μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Για αυτό και στο κουκλίστικο μαγαζάκι της στην Ερμού, δεν μπορεί να μπει οποιαδήποτε σοκολάτα, παρά μόνο η ντελικάτη Valrhona, που θεωρείται η καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο. Λευκή, γάλακτος ή bitter, με πάπρικα, με νότες πορτοκαλιού ή γιασεμιού, με καραμέλα, βανίλια ή μπισκότο, εδώ θα βρεις ό,τι σοκολάτα ποθεί η ψυχή σου. Όσο περιμένεις να λιώσει η σοκολάτα, κάτσε στα τραπεζάκια της μικρής στοάς και παρατήρησε προσεκτικά τη διακόσμηση. Έχεις ξαναδεί ποτέ τόσο χαριτωμένα κουτάκια μαζεμένα; Η Πελαγία τα συλλέγει με μανία εδώ και χρόνια. Θα τα ζηλέψεις. Ερμού 56, 210 3229919 και Βουλής 35& Απόλλωνος 7, Σύνταγμα.


The dark side of the chocolate

image

Το όνομά του είναι εύστοχο. Σε παραπέμπει αμέσως στη μουσική που θα ακούσεις και στη σοκολάτα που θα πιεις. Έχει 8 είδη bitter σοκολάτας (θα βρεις όμως λευκή και γάλακτος) και μόλις πέντε τραπεζάκια. Συνόδευσε με χειροποίητα σοκολατάκια που παρασκευάζονται εδώ και χάζεψε τη Σόλωνος μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία. Σόλωνος 49, 210 3392348


Rezin

image

Κλασικό cult μαγαζάκι των Εξαρχείων. Δεν είναι σοκολατερί, είναι μπιραρία και νομίζω ότι πια δεν έχει μείνει ούτε εκατοστό τοίχου χωρίς αφίσα συγκροτήματος πάνω. Λιώνει όμως στο μπρίκι γενναιόδωρες ποσότητες Lacta και αργότερα στη φέρνει σε τεράστια κούπα, να γλείφεις τα μουστάκια σου! Εμμανουήλ Μπενάκη 53, Εξάρχεια, 210 3846385


Cake

image

Τι πάει καλύτερα με μια βελούδινη σοκολάτα; Μια φέτα αφράτου cake! Για αυτό προτείνω το σπίτι του cake, όπου ξέρουν να τα φτιάξουν εξίσου καλά και τα δύο. Βολέψου στις αναπαυτικές πολυθρόνες και παίξε ά-μπε-μπα-μπλομ με τα 17 διαφορετικά είδη cake του καταλόγου. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να διαλέξω αλλιώς. 2ας Μαΐου, Νέα Σμύρνη, 213 0210114


Πρίγκηπος

image

Μπορεί αυτή η επιλογή να μην πέφτει και τόσο κοντά, αλλά εγώ οφείλω να το πω...Η ζεστή ιταλική σοκολάτα τους, είναι η καλύτερη που έχω πιει στη ζωή μου! Είναι σαν να πίνεις το ρευστό εσωτερικό ενός σουφλέ σοκολάτας...Χρειάζεται να πω κι άλλα; Αποστόλου Παύλου 22, Θεσσαλονίκη, 231 0248188


Αν παρόλα αυτά κάνει τόσο κρύο, που δεν θες να βγεις από το σπίτι ή αν απλά διαβάζεις αυτό το άρθρο στις 3 τα ξημερώματα και δεν ξέρεις πού να βρεις τη σοκολάτα που απεγνωσμένα θες, ορίστε μια συνταγή, εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική για να φτιάξεις σοκολάτα μόνος/η σου. Πηχτή, κρεμώδης και τέλεια.

Υλικά για μία μεγάλη κούπα

2 κ.σ. φυσική σκόνη κακάο

2 φλιτζάνια γάλα

2 κ.σ. καλαμποκάλευρο

ζάχαρη

image

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο (μία κουταλιά τη φορά) με μισή κούπα γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα αργά, μέχρι να διαλυθεί τελείως το καλαμποκάλευρο.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με το κακάο σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σιγά-σιγά, ρίχνουμε το μείγμα με το καλαμποκάλευρο στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η σοκολάτα να αποκτήσει παχιά και κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε όση ζάχαρη θέλουμε. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει.

Βολευόμαστε και την απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμα ζεστή. Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Της πάει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου