Δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, είναι ταυτόχρονα και ΤΟ ιστορικό bar restaurant της πόλης. Και μέρα να περάσω απ’ έξω με πιάνω να χαμογελάω ασυναίσθητα… (είμαστε πολλοί που έχουμε γράψει εδώ μέσα χρυσές σελίδες της ιστορίας μας.) Προχτές, περνάω την πόρτα του κήπου και ανεβαίνω την κινηματογραφική σκάλα – διπλή, μαρμάρινη, μεγαλειώδης, κάνει το τέλειο «entrance» άμα φοράς σωστά ρούχα και διάθεση. Το Balthazar μετά από λίγα χρόνια απουσίας φέτος ξανανοίγει χειμώνα και ο μάγος δηλώνει ξεκούραστος και έτοιμος για όλα. Δυνατό χαρτί πάντα οι αδελφοί Πιτσιλή, ο Αντρέας και ο Γιώργος, που επιμένουν εμμονικά στην ποιότητα, το λεπτό γούστο, την πραγματική πολυτέλεια, ακόμη κι όταν αυτά κρύβονται στις μικρές λεπτομέρειες, ακόμα και σε εποχές όπως η τωρινή που μας θέλει όλους πιο συγκρατημένους. Μαζί τους έχουν το μέγα και τρανό σεφ Χριστόφορο Πέσκια να στήνει ένα φρέσκο μενού, fusion και ευέλικτο, με κλασικές εμπνεύσεις και σύγχρονες αναζητήσεις.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις για αρχή, όπως η σαλάτα με την τέλεια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, η πατατοσαλάτα με μπέικον, μπρόκολο και λάδι τρούφας, μια άλλη με άγρια χόρτα και μανούρι, φιστίκια, ξίδι από ρόδι, υπάρχουν και μικρά «μεζεδάκια» όπως dumplings με γαρίδες, tartare σολομού σε πουρέ από μοβ πατάτα του Περού, tiradito λαυράκι (φέτες ωμού ψαριού μαριναρισμένου), καραμελωμένο χέλι με πουρέ παντζάρι και αυγά ρέγκας, κορυφαίο αυτό. Συνεχίζει με κυρίως πιάτα τύπου «μαμαδίστικο ρολό κοτόπουλο με σάλτσα του γιου» και «κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες του γείτονά μου του Ιάπωνα», τίτλοι που υπονοούν πως ο σεφ έχει αλλάξει τα φώτα της αρχικής συνταγής, αλλά και με πιο «διεθνή» όπως tagliata με σάλτσα chimichurri και λαυράκι με kale, ριζότο με quinoa και γαρίδες – πες το και κινότο αυτό. Σε όλα αυτά και στα πολλά ακόμη που υπάρχουν προσθέστε και finger foods με έμπνευση από το street food, όπως spring rolls τυρόπιτα με γλυκόξινο ντιπ πιπεριάς ή KFC (δηλαδή Κοτόπουλο-Φτερούγες-Καυτερό), για τσιμπολόγημα με κάποιο κοκτέιλ ή με ποτήρι κρασί – μεγάλη και γνωστή η δεξιοτεχνία της μπάρας του Balthazar, μεγάλη και με ελληνικές και ξένες ετικέτες η λίστα των κρασιών. Τρώγαμε ακούγοντας ωραίες μουσικές, ελέγχαμε τους απέναντι κι αυτοί εμάς, βγαίναμε συνέχεια έξω στο σαλονάκι της εισόδου, αφιερωμένο εξαιρετικά στους καπνίζοντες, ένα εντελώς smirting (smoking + flirting) σημείο όπου ποτέ κανείς δεν μένει μόνος.
Όμορφο, χαλαρό, αδιόρατα σέξι, με διάθεση να σου κλείνει πονηρά το μάτι, το Balthazar το βρήκα όπως πάντα. Ένα λαμπερό σημείο της Αθήνας που μπορεί να πας ένα τυχαίο βράδυ και να το θυμάσαι για τα όλα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Ανοιχτό μόνο βράδυ σερβίροντας από τις 8, τέλειο για after office συναντήσεις και κάθε είδους προσωπική ή εταιρική εκδήλωση, ο μάγος ξέρει να μεταμορφώνει με μεγάλη δεξιοτεχνία το χώρο του.
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, 2106441215, περίπου €25-40 το άτομο, κλειστά Κυριακή και Δευτέρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.