- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, είναι ταυτόχρονα και ΤΟ ιστορικό bar restaurant της πόλης. Και μέρα να περάσω απ’ έξω με πιάνω να χαμογελάω ασυναίσθητα… (είμαστε πολλοί που έχουμε γράψει εδώ μέσα χρυσές σελίδες της ιστορίας μας.) Προχτές, περνάω την πόρτα του κήπου και ανεβαίνω την κινηματογραφική σκάλα – διπλή, μαρμάρινη, μεγαλειώδης, κάνει το τέλειο «entrance» άμα φοράς σωστά ρούχα και διάθεση. Το Balthazar μετά από λίγα χρόνια απουσίας φέτος ξανανοίγει χειμώνα και ο μάγος δηλώνει ξεκούραστος και έτοιμος για όλα. Δυνατό χαρτί πάντα οι αδελφοί Πιτσιλή, ο Αντρέας και ο Γιώργος, που επιμένουν εμμονικά στην ποιότητα, το λεπτό γούστο, την πραγματική πολυτέλεια, ακόμη κι όταν αυτά κρύβονται στις μικρές λεπτομέρειες, ακόμα και σε εποχές όπως η τωρινή που μας θέλει όλους πιο συγκρατημένους. Μαζί τους έχουν το μέγα και τρανό σεφ Χριστόφορο Πέσκια να στήνει ένα φρέσκο μενού, fusion και ευέλικτο, με κλασικές εμπνεύσεις και σύγχρονες αναζητήσεις.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις για αρχή, όπως η σαλάτα με την τέλεια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, η πατατοσαλάτα με μπέικον, μπρόκολο και λάδι τρούφας, μια άλλη με άγρια χόρτα και μανούρι, φιστίκια, ξίδι από ρόδι, υπάρχουν και μικρά «μεζεδάκια» όπως dumplings με γαρίδες, tartare σολομού σε πουρέ από μοβ πατάτα του Περού, tiradito λαυράκι (φέτες ωμού ψαριού μαριναρισμένου), καραμελωμένο χέλι με πουρέ παντζάρι και αυγά ρέγκας, κορυφαίο αυτό. Συνεχίζει με κυρίως πιάτα τύπου «μαμαδίστικο ρολό κοτόπουλο με σάλτσα του γιου» και «κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες του γείτονά μου του Ιάπωνα», τίτλοι που υπονοούν πως ο σεφ έχει αλλάξει τα φώτα της αρχικής συνταγής, αλλά και με πιο «διεθνή» όπως tagliata με σάλτσα chimichurri και λαυράκι με kale, ριζότο με quinoa και γαρίδες – πες το και κινότο αυτό. Σε όλα αυτά και στα πολλά ακόμη που υπάρχουν προσθέστε και finger foods με έμπνευση από το street food, όπως spring rolls τυρόπιτα με γλυκόξινο ντιπ πιπεριάς ή KFC (δηλαδή Κοτόπουλο-Φτερούγες-Καυτερό), για τσιμπολόγημα με κάποιο κοκτέιλ ή με ποτήρι κρασί – μεγάλη και γνωστή η δεξιοτεχνία της μπάρας του Balthazar, μεγάλη και με ελληνικές και ξένες ετικέτες η λίστα των κρασιών. Τρώγαμε ακούγοντας ωραίες μουσικές, ελέγχαμε τους απέναντι κι αυτοί εμάς, βγαίναμε συνέχεια έξω στο σαλονάκι της εισόδου, αφιερωμένο εξαιρετικά στους καπνίζοντες, ένα εντελώς smirting (smoking + flirting) σημείο όπου ποτέ κανείς δεν μένει μόνος.
Όμορφο, χαλαρό, αδιόρατα σέξι, με διάθεση να σου κλείνει πονηρά το μάτι, το Balthazar το βρήκα όπως πάντα. Ένα λαμπερό σημείο της Αθήνας που μπορεί να πας ένα τυχαίο βράδυ και να το θυμάσαι για τα όλα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Ανοιχτό μόνο βράδυ σερβίροντας από τις 8, τέλειο για after office συναντήσεις και κάθε είδους προσωπική ή εταιρική εκδήλωση, ο μάγος ξέρει να μεταμορφώνει με μεγάλη δεξιοτεχνία το χώρο του.
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, 2106441215, περίπου €25-40 το άτομο, κλειστά Κυριακή και Δευτέρα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.