Θεματα

Άμα Λάχει Chez Violette

Μια Γαλλίδα στα Εξάρχεια

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 543
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111391-248051.jpg

Όταν άνοιγε το Άμα Λάχει καταγοητεύτηκα από την πανέμορφη αυλή του και την έντονη νοσταλγία που έβγαζε το παλιό Δημοτικό Σχολείο των Εξαρχείων. Είναι χαριτωμένη ακόμη και η ονοματοδοσία στα δύο «τμήματα» του Άμα Λάχει, με την ελληνική και με τη γαλλική κουζίνα. Οι δύο νεαροί ιδιοκτήτες έχουν δυο μικρές κόρες, τη Νεφέλη και τη Violette, που έχει μαμά τη νεαρή και συμπαθέστατη Γαλλίδα Marlene. Το ελληνικό κομμάτι έγινε το «Στης Νεφέλης», πήρε τη μεγάλη αυλή πάνω και απόκτησε αμέσως το κοινό του. Το γαλλικό στεγάζεται στον κάτω όροφο, και σε κερδίζει με την αυθεντική ατμόσφαιρα γαλλικού σπιτιού. Μαυροπίνακες με παροιμίες… “C’est dans les vieilles marmites qu’on fait les meilleures soupes”, δηλαδή «στις παλιές μαρμίτες φτιάχνονται οι καλύτερες σούπες», καδράκια με φωτογραφίες, ασπρόμαυρα πλακάκια, βάζα με φρέσκα λουλούδια και τραπέζια με άσπρα-κόκκινα πουά. Βγάζει τραπεζάκια στη δική του καταπράσινη αυλή (με σόμπες-μανιτάρια θα μείνει ανοιχτή και χειμώνα για όσους καπνίζουν).

Σεφ είναι ο Στάθης Παπαμανουσάκης, με σπουδές και μεγάλη θητεία στο Costa Navarino, το Life Gallery και άλλα. Πολύτιμο βοηθό έχει τη Μαρλέν που του δίνει μικρά μυστικά γεύσης της πατρίδας της. Ο ίδιος παίζει στα δάχτυλα τις γαλλικές τεχνικές και του αρέσει να μπλέκει το κλασικό με το μοντέρνο. Φάγαμε σαλάτα με αντίβ, καρύδια, μήλο, σέλερι και βινεγκρέτ με ροκφόρ και, πιστέψτε με, δεν αφήσαμε ούτε φυλλαράκι. Περάσαμε σε απαλό πατέ μαζί με πικάντικο τσάτνεϊ βανίλιας, ήταν εντελώς σπιτικό, το περιποιηθήκαμε με φρυγανισμένο ψωμάκι. Δοκιμάσαμε και την υπέροχη πάπια κονφί, για ώρες σιγομαγειρεμένη στο λίπος της μαζί με κρασί πόρτο, δίπλα της είχε και ένα μυρωδάτο πουρέ σελινόριζας. Προσθέσαμε μοσχαρίσια μάγουλα μπουργκινιόν με πουρέ πατάτας, ένα λουκούμι που απολαύσαμε κάθε του μπουκιά. Ήπιαμε κόκκινο γαλλικό κρασί σε ποτήρι (€2,5), υπάρχουν και εμφιαλωμένα, κλείσαμε με μπράουνι με σοκολάτα ganache και βατόμουρα και με μια τάρτα λεμόνι που ήρθε σε βαζάκι, πάρα πολύ καλή.

Στη μικρή αυλίτσα κάτσαμε ώρες ακούγοντας ένα ντουέτο δύο αγοριών που με την κιθάρα και το ακορντεόν εξάντλησαν όλα εκείνα τα παλιά γαλλικά τραγουδάκια των Πιάφ, Μπρελ, Αζναβούρ, που ξέρει και σιγομουρμουράει ο Έλληνας. Έχει κι άλλα ατού η Violette, όπως ωραία τυριά από παραγωγούς της Γαλλίας, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και μπορεί κάποιος να τα ευχαριστηθεί μ’ ένα ποτήρι κρασί, έχει και καταπληκτικά μύδια μαρινιέρ, κρεμμυδόσουπα γκρατινέ, και πολλά ακόμα να ανακαλύψετε μόνοι σας. Καθόλου κυριλέ και ανεπιτήδευτο, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής (περίπου €20-25 το άτομο), είναι ένα αυθεντικό γαλλικό μπιστρό που ήδη αποκτά το δικό του κοινό, μαζί και πολλούς Γάλλους που ζουν εδώ και βρήκαν τις γεύσεις της πατρίδας τους. Μαθαίνω πως από Νοέμβριο θα κάνουν και κυριακάτικο brunch α λα γαλλικά, να ξέρετε μόνο βράδυ, κλειστά τη Δευτέρα.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845974

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.