Θεματα

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκόρδα και τα μήλα με 2 πράσα κομμένα όπως τα καρότα

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 328
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10895-24736.gif

Τι χρειαζόμαστε 1½ -2 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο ● 2 μπίρες ● ολόκληρο κεφάλι σκόρδο πλυμένο και κομμένο στη μέση ● 2 ½ κ.σ. μέλι ● 3 κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν ● 2 καρότα κομμένα κατά μήκος ● 2 πράσινα μήλα στα τέσσερα ● αλάτι ● 2 κ.σ. μηλόξιδο ● πιπέρι ● 1½ ποτήρι νερού ● φυσικός χυμός μήλου (προαιρετικό) ● ελαιόλαδο

Πώς το φτιάχνουμε Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τις μπίρες και μαρινάρουμε το κρέας για 2 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το ξίδι. Βγάζουμε το κρέας από την μπίρα, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα ταψί βάζουμε το σκόρδο, τα καρότα και τα μήλα. Τοποθετούμε το κρέας και το αλείφουμε προσεκτικά με το μείγμα του μελιού. Ρίχνουμε το χυμό του μήλου ή νερό και ψήνουμε στους 180° C για 10΄ και μετά στους 150° C για 2-3 ώρες. Κατά το ψήσιμο το περιχύνουμε κάθε τόσο με το μείγμα που έχει περισσέψει. Το αφήνουμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Μάθε ιστορία Στη Ν.Α. Τουρκία βρέθηκαν κόκαλα γουρουνιού από το 8000 π.Χ., γεγονός που κάνει το γουρουνάκι, εκτός από το σκύλο, το πρώτο εξημερωμένο ζώο και αφαιρεί την πρωτοκαθεδρία του πρόβατου και της κατσίκας. Τα συμπαθητικά γουρουνάκια τράβηξαν πολλά. Συνδέθηκαν με θρησκευτικούς συμβολισμούς και θυσίες, η κατανάλωσή τους απαγορεύτηκε για θρησκευτικούς λόγους, λατρεύτηκαν ως μπέικον και κατέληξαν αγαπημένη τροφή σήμερα.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας

Σκονάκι Όση περισσότερη ώρα το μαρινάρουμε, τόσο πιο τρυφερό θα γίνει το κρέας. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκόρδα και τα μήλα με 2 πράσα κομμένα όπως τα καρότα. Aν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό σημείο του κομματιού και αν δείξει 70°C τότε το κρέας είναι έτοιμο.

➜ jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.