- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Ζένια Καπλάν ανήκει σε μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Είναι αυτοί που καταπιάνονται με χίλια πράγματα και τα καταφέρνουν εξίσου καλά και στα χίλια (δυο). Κι όμως ζουν ανάμεσά μας.
Γεννήθηκε το 1984 στη Λευκορωσία. Ίσως να την έχεις δει στη «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, στην ελληνοαμερικάνικη παραγωγή του Νίκου Γκαϊτατζη «Χωρίς Σύνορα» ή στο «Illusion» του Στέλιου Καρύδα. Έχει κάνει επίσης εμφανίσεις στις τηλεοπτικές σειρές «Ίχνη», «Ιστορίες από την απέναντι όχθη», «Άγρια Παιδιά». Ο πρώτος της κινηματογραφικός ρόλος στη Λιούμπη την ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Από το Μόντρεαλ και το Σιάτλ, μέχρι το Νέο Δελχί, το Κάιρο και τη Σανγκάη, η μόλις 20 χρονών Ζένια καταλαβαίνει ότι η ηθοποιία της πάει γάντι. Σπουδάζει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών. Και στη σχολή υψηλής μαγειρικής Chef d'Oeuvre. «Το φαγητό μας συνδέει πάντα», λέει η ίδια. «Μας φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλον».
Σήμερα, η Ζένια εκτός από ηθοποιός, είναι σύζυγος, μαμά, μαγείρισσα και σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι τίτλοι και τα λαμπερά της μάτια για να πεις «ουάου», πρόσφατα πρόσθεσε στο βιογραφικό της κι εκείνο της σοκολατοποιού.
Συναντηθήκαμε μια Δευτέρα (η μέρα της εβδομάδας που αρχίζεις δίαιτα). Εκείνη ήρθε στο ραντεβού με δυο κουτιά σοκολατάκια. Σατανικό. Βουτάω ένα τρουφάκι. Μμμμ ..πρέπει να δοκιμάσω ακόμα ένα. Διαλέγω ένα σε σχήμα καρδιάς. Και ένα τρίτο με καφέ και βότκα. Και να μην τα πολυλογούμε, το κουτί είχε αδειάσει πριν ακόμα φύγει η Ζένια. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη χειροποίητη σοκολάτα, ειδικά όταν είναι «σπιτική».
Μιλάει για τη σοκολάτα με το ύφος που έχουν τα μικρά παιδιά όταν την τρώνε. Άρχισε να ανακατεύεται με αυτήν λίγο από τύχη και λίγο από πάθος. Έφτιαξε τα πρώτα της τρουφάκια για την κόρη μιας φίλης της. Ενθουσιάστηκε. Και σιγά-σιγά η κουζίνα της άρχισε να γεμίζει από όλων των ειδών σοκολάτες, καλούπια και είδη ζαχαροπλαστικής. Για βοηθό έχει τον 5χρονο Μιλτιάδη, που άλλο καλύτερο δεν έχει από το να δοκιμάζει τα σοκολατάκια της μαμάς του και να βγάζει ετυμηγορία.
«Στη ζωή μας έχουμε δύο επιλογές: να καλύψουμε το παιδί μέσα μας και να τρεφόμαστε υγιεινά. Εγώ λέω ότι η σοκολάτα είναι happy fruit. Είναι η βιταμίνη της χαράς. Και η καλή σοκολάτα, δηλαδή αυτή που έχει πάνω από 70% περιεκτικότητα σε κακάο, κάνει καλό σε όλους».
«Μου αρέσει η σοκολάτα γιατί μου αρέσει να προσφέρω. Με εκφράζει. Δίνω χαρά και όλη η διαδικασία είναι φανταστική». Λέει ακόμα πως η σοκολάτα είναι χαρούμενη. Πως είναι ένας τρόπος να γλυκάνεις τη ζωή. Και πως ίσως η σοκολάτα να είναι το απωθημένο της, γιατί σαν παιδί τη στερήθηκε. «Μα πάνω απ’ όλα μου αρέσει να τη δοκιμάζω και να την αφήνω να με ταξιδέψει.
Έχει, ξέρεις, πολλά μυστικά…». Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει περίπου 30 διαφορετικές γεύσεις, χρησιμοποιώντας υλικά όπως βότανα, μπαχαρικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά, αλκοόλ, μέλι, σιρόπι αγάυης και ό,τι άλλο σκεφτεί η αστείρευτη φαντασία της.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Βαγγέλη Δρίσκα για τη σοκολάτα και κάποια στιγμή θα ήθελε να πάει και σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής. Προτιμά όμως να μαθαίνει μέσα από την πράξη, «γιατί η θεωρία δεν έχει συναισθήματα».
Το όνειρό της για το μέλλον, είναι να αποκτήσει ένα handmade εργαστήριο σοκολάτας. Προς το παρόν όμως μαθαίνει όσο καλύτερα μπορεί την τέχνη της. «Η σοκολάτα» λέει, «είναι ένας ολόκληρος κόσμος και εγώ είμαι ακόμα στην αρχή». Για μότο της έχει μια ατάκα από την ταινία Forrest Gump: «Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get».
Η αγαπημένη τη στιγμή, είναι όταν έχει σκεφτεί την επόμενη συνταγή. «Όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι, όταν έχεις εμπνευστεί από κάτι, είσαι στην κουζίνα και πετάς. Βάζεις την αγαπημένη σου μουσική και φτάνει στη στιγμή που λέγεται «τώρα».
Info: Μπορείτε να δείτε τα σοκολατάκια της Ζένιας στη σελίδα της στο Facebook (Zenia Kaplan).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.