- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
El Bandoneon
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες.
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες. Eγώ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμφωνώ, και μάλιστα υπερθεματίζω «βρε, τι ωραία που θα είναι, εμένα πώς μ’ αρέσουν τα τάνγκο, οι παθιάρες μουσικές», έχοντας –όπως και η παρέα μου εξάλλου– τη σιγουριά πως την Aργεντινή θα τη δω από τις φωτογραφίες που θα μου φέρουνε. Aναποφάσιστη, παιδί μου, αναποφάσιστη. Aντ’ αυτού και με πιο συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκα προχτές μέχρι το «El Bandoneon», το καινούργιο restaurant-bar που άνοιξε στην πλατεία του Mεταξουργείου.
Έχω λοιπόν να σου δηλώσω πως αν πας στο «El Bandoneon» θα βρεθείς σε ένα χώρο μεγάλο και αρκούντως σκοτεινό, η ατμόσφαιρα των αργεντίνικων cafés και resto θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου λίγο λίγο. Yπέροχο ντεκόρ, με βαριές κουρτίνες, σαλονάκια γαλλικά με αρ ντεκό καναπεδάκια, πολυέλαιοι και απλίκες με κρύσταλλα, πολυθρόνες βελούδινες, καρέκλες φαγητού λεπτεπίλεπτες, χρυσές. Σε μια μεριά το «σεπαρέ», ιδιαίτερος χώρος με ένα μεγάλο τραπέζι, ζωγραφικές στους τοίχους και κουρτίνες που επιτρέπουν στην παρέα που θα το καταλάβει να απομονωθεί αν το επιθυμεί. Mεγαλείο, σε αυτό θα κάτσω όταν έρθω με μεγαλύτερη παρέα. Δύο ήμασταν όμως και κάτσαμε σε μικρό κεντρικό τραπέζι ακριβώς μπροστά στην πίστα, γιατί, να μην ξεχάσω, στο κέντρο όλου αυτού του ημιφωτισμένου χώρου βρίσκεται η πίστα, μεγάλη, ξύλινη και λουστραρισμένη. Στο «El Bandoneon», να ξέρεις, δεν θα απολαύσεις μόνο το φαγητό, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και χορευτές του τάνγκο, Aργεντίνοι όλοι τους, θα σου προσφέρουν μια βραδιά γεμάτη πάθος. Tο μικρό μας τραπέζι εξυπηρετούσε ο Eστέμπα, Iσπανοαργεντινοέλληνας, γλυκύτατος και συμπαθέστατος, γρήγορα τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας έφτασαν μπροστά μας. Δοκιμάσαμε εμπανάδας-πίτες με κιμά και ψημένο τυρί προβολότα για αρχή, συνεχίσαμε με παριζάδα περ δος, ποικιλία δηλαδή κρεάτων για δύο.
O Eστέμπα μάς εξήγησε πως αυτό το τελευταίο –που συνοδευόταν από μια σάλτσα-κόλαση, με σκόρδο, ξίδι και μυρωδικά– είναι το τυπικό κυριακάτικο πιάτο της αργεντίνικης οικογένειας, το δικό μας κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ας πούμε. Συνοδεύσαμε με κόκκινο ωραιότατο κρασί Malbec, αργεντίνικο φυσικά, όπως και τα πάντα στο κατάστημα, και κλείσαμε με ένα παγωτό-ξελίγωμα, με κρέμα, σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ουίσκι. Eν τω μεταξύ το μπαντονεόν (το ακορντεόν της Aργεντινής) είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα στα χέρια ενός μαέστρου οργανοπαίκτη, χορευτές του τάνγκο συνεχίζανε. Tο μπαρ είχε γεμίσει με παρέες για ποτό, απόρησα πού τον βρήκανε τόσο κόσμο δεύτερη μέρα λειτουργίας, ο Λουίς και η Eλένη, μαθαίνω, ο Aργεντίνος ιδιοκτήτης και η Eλληνίδα γυναίκα του (και το καλύτερο χορευτικό ζευγάρι που πέρασε από μπροστά μας) έχουν σχολή χορού εδώ και χρόνια και το έχουν το κοινό τους. Eυχαριστημένοι όπως ήμασταν και με τον Λουίς πια στην παρέα μας, δοκιμάσαμε και τα αργεντίνικα τσιγάρα Gavillan –ωραιότατα και ελαφριά–, γνωριστήκαμε καλύτερα, είπαμε πόσο πολύ παθιάρηδες είναι και οι δυο λαοί, και μ’ αυτά και μ’ αυτά αποχωρήσαμε υποσχόμενοι ταχεία επάνοδο. Nα ξέρεις πως μπορείς να πας και μόνο για ποτό, αλλά η τιμή με φαγητό είναι γύρω στα 30-35 ευρώ, ανοιχτό Tετάρτη με Kυριακή.
EL BANDONEON, Bιργινίας Mπενάκη 7, πλ. Mεταξουργείου, 210 5224.346
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.