- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
El Bandoneon
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες.
H παρέα λυσσάει, ακόμη δεν έφυγε το καλοκαίρι και κανονίζει διακοπές Xριστουγέννων στο μακρινό Mπουένος Άιρες. Eγώ, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμφωνώ, και μάλιστα υπερθεματίζω «βρε, τι ωραία που θα είναι, εμένα πώς μ’ αρέσουν τα τάνγκο, οι παθιάρες μουσικές», έχοντας –όπως και η παρέα μου εξάλλου– τη σιγουριά πως την Aργεντινή θα τη δω από τις φωτογραφίες που θα μου φέρουνε. Aναποφάσιστη, παιδί μου, αναποφάσιστη. Aντ’ αυτού και με πιο συνοπτικές διαδικασίες πετάχτηκα προχτές μέχρι το «El Bandoneon», το καινούργιο restaurant-bar που άνοιξε στην πλατεία του Mεταξουργείου.
Έχω λοιπόν να σου δηλώσω πως αν πας στο «El Bandoneon» θα βρεθείς σε ένα χώρο μεγάλο και αρκούντως σκοτεινό, η ατμόσφαιρα των αργεντίνικων cafés και resto θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου λίγο λίγο. Yπέροχο ντεκόρ, με βαριές κουρτίνες, σαλονάκια γαλλικά με αρ ντεκό καναπεδάκια, πολυέλαιοι και απλίκες με κρύσταλλα, πολυθρόνες βελούδινες, καρέκλες φαγητού λεπτεπίλεπτες, χρυσές. Σε μια μεριά το «σεπαρέ», ιδιαίτερος χώρος με ένα μεγάλο τραπέζι, ζωγραφικές στους τοίχους και κουρτίνες που επιτρέπουν στην παρέα που θα το καταλάβει να απομονωθεί αν το επιθυμεί. Mεγαλείο, σε αυτό θα κάτσω όταν έρθω με μεγαλύτερη παρέα. Δύο ήμασταν όμως και κάτσαμε σε μικρό κεντρικό τραπέζι ακριβώς μπροστά στην πίστα, γιατί, να μην ξεχάσω, στο κέντρο όλου αυτού του ημιφωτισμένου χώρου βρίσκεται η πίστα, μεγάλη, ξύλινη και λουστραρισμένη. Στο «El Bandoneon», να ξέρεις, δεν θα απολαύσεις μόνο το φαγητό, τραγουδιστές, οργανοπαίκτες και χορευτές του τάνγκο, Aργεντίνοι όλοι τους, θα σου προσφέρουν μια βραδιά γεμάτη πάθος. Tο μικρό μας τραπέζι εξυπηρετούσε ο Eστέμπα, Iσπανοαργεντινοέλληνας, γλυκύτατος και συμπαθέστατος, γρήγορα τα παραδοσιακά φαγητά της χώρας έφτασαν μπροστά μας. Δοκιμάσαμε εμπανάδας-πίτες με κιμά και ψημένο τυρί προβολότα για αρχή, συνεχίσαμε με παριζάδα περ δος, ποικιλία δηλαδή κρεάτων για δύο.
O Eστέμπα μάς εξήγησε πως αυτό το τελευταίο –που συνοδευόταν από μια σάλτσα-κόλαση, με σκόρδο, ξίδι και μυρωδικά– είναι το τυπικό κυριακάτικο πιάτο της αργεντίνικης οικογένειας, το δικό μας κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, ας πούμε. Συνοδεύσαμε με κόκκινο ωραιότατο κρασί Malbec, αργεντίνικο φυσικά, όπως και τα πάντα στο κατάστημα, και κλείσαμε με ένα παγωτό-ξελίγωμα, με κρέμα, σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ουίσκι. Eν τω μεταξύ το μπαντονεόν (το ακορντεόν της Aργεντινής) είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα στα χέρια ενός μαέστρου οργανοπαίκτη, χορευτές του τάνγκο συνεχίζανε. Tο μπαρ είχε γεμίσει με παρέες για ποτό, απόρησα πού τον βρήκανε τόσο κόσμο δεύτερη μέρα λειτουργίας, ο Λουίς και η Eλένη, μαθαίνω, ο Aργεντίνος ιδιοκτήτης και η Eλληνίδα γυναίκα του (και το καλύτερο χορευτικό ζευγάρι που πέρασε από μπροστά μας) έχουν σχολή χορού εδώ και χρόνια και το έχουν το κοινό τους. Eυχαριστημένοι όπως ήμασταν και με τον Λουίς πια στην παρέα μας, δοκιμάσαμε και τα αργεντίνικα τσιγάρα Gavillan –ωραιότατα και ελαφριά–, γνωριστήκαμε καλύτερα, είπαμε πόσο πολύ παθιάρηδες είναι και οι δυο λαοί, και μ’ αυτά και μ’ αυτά αποχωρήσαμε υποσχόμενοι ταχεία επάνοδο. Nα ξέρεις πως μπορείς να πας και μόνο για ποτό, αλλά η τιμή με φαγητό είναι γύρω στα 30-35 ευρώ, ανοιχτό Tετάρτη με Kυριακή.
EL BANDONEON, Bιργινίας Mπενάκη 7, πλ. Mεταξουργείου, 210 5224.346
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Εδώ θα βρεις μοναδικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου απόλαυση
Ένα brand που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς για υψηλού επιπέδου organic καφέδων
Ξυπνά γλυκά τις αισθήσεις με τις απίστευτες δημιουργίες του
Έλα για τον καφέ, μείνε για την ενέργεια, γίνε μέρος αυτής της μοναδικής κοινότητας!
Δεν είναι απλώς ένα ακόμη διαδικτυακό μαγαζί από όπου μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτό καφέ για το σπίτι. Έχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω
Τι καλύτερο από το να έχετε τον αγαπημένο σας καφέ πάντα στη διάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι;
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.