Budoo Νύχτες του Σιάμ στο κέντρο της Αθήνας
Χώρος, φαγητό, μουσικές, όλα σε στέλνουν ταξίδι εξωτικό
Στρίβω από τη Λέκκα μέσα στη στοά και βρίσκομαι σε ντεκόρ ταινίας νουάρ. Μισοσκόταδο με πορτοκαλιές ανταύγειες, μουσικές του ονείρου, ρολά από κλειστά μαγαζιά, στο βάθος τραπεζάκια με φίνες καρεκλίτσες από μπαμπού. Τον ξέρω χρόνια τον Μίλτο (Επιθυμιάδης, ιδιοκτήτης και του Small8 στο Παγκράτι), ξέρω καλά και το πολύ κομψό γούστο του.
Μέσα, κολλάω ώρα σ’ ένα υπέροχο μπουκέτο από φουξιοκόκκινες αμυγδαλιές (;) σε βάζο, στο κλαδί βλέπω και το πουλί, πράσινο αυτό κι εξωτικό. Βλέπω μπαρ φτιαγμένο με χρυσούς κύβους, στην πλάτη του υπέροχη κατασκευή-ραφιέρα γεμάτη μπουκάλια (και) με ανατολίτικες ετικέτες, βλέπω καθρέφτες (από το Βερολίνο, μου λέει ο Μίλτος), καταλήγω σ’ ένα αίθριο με μια φωτισμένη μπανανιά εντός του, περισσότερο installation παρά πραγματικό, όμως συμπληρώνει ωραιότατα το άκρως εξωτικό εφέ.
Το Budoo cocktail restaurant άνοιξε αρχές καλοκαιριού. Δηλώνει urban thai και το υποστηρίζει στο έπακρο. Έχει καβάτζα την ήσυχη στοά (εκεί που παλιά βρισκόταν το Capu, γι αυτούς που ξέρουν), έχει ατμόσφαιρα καταπληκτική, έχει μια απίστευτη φινέτσα, έχει και τέ-λει-ο ταϊλανδέζικο φαγητό. Δεν είμαι φαν αλλά το βράδυ εκείνο τρώω πιάτα θεσπέσια, ελαφριά και ταυτόχρονα γεμάτα γεύση και αρώματα.
Ξετρελαίνομαι (εγώ, τώρα…) με μια σαλάτα μάνγκο, χυμό από λεμόνι, καρότο και κάσιους, γίνεται από όλους μας ανάρπαστη, την ξαναπαίρνουμε. Τρώω καταπληκτικά Satay Gai, σουβλάκια κοτόπουλου με φιστικοβούτυρο, εξαίσια Thung Thong, πουγκιά γαρίδας, και, για να περάσω σε απλά ελληνικά, τρώμε όλα τα χρώματα του κάρι σε πιάτα αυθεντικά ταϊλανδέζικα. Δηλαδή, κοτόπουλο με πράσινο κάρι, μοσχάρι με κόκκινο κάρι, γαρίδες με κίτρινο κάρι.
Στην αρχή είμαι γεμάτη ενδιαφέρον, ρωτάω διάφορα, ο Μίλτος μου εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια και μαζί μου λέει ιστορίες (λατρεύει Ταϊλάνδη). Μετά το τέταρτο πιάτο απλώς απολαμβάνω ότι ακουμπάει στο τραπέζι (όλος ο κατάλογος). Τρώω και κάτι ψιλοκομμένα κρεατάκια υπέροχα-«ο ταϊλανδέζικος γύρος, θα μπορούσες να πεις», μου λέει ο φωστήρας Μίλτος, κι εγώ απορώ πως ένα σκέτο και υπέρκομψο κρέας (ελάχιστες θερμίδες) μπορεί να είναι τόσο ενδιαφέρον και λιμπιστικό.
Συνοδεύουμε όχι με κρασί (υπάρχουν ελληνικές και ξένες ετικέτες) αλλά με κοκτέιλ. Παίρνουμε κι από αυτά μια σειρά, Negroni με τζιν και Campari για παράδειγμα, αλλά έχει μέσα κι ένα σωρό μπαχάρια που το κάνουν μεθυστικό, και ναι, ναι, πολύ εξωτικό. Ενθουσιασμένη από το φαγητό, ζητώ και γνωρίζω τη μαγείρισσα που κρύβεται στα άδυτα της κουζίνας της.
Η Κανίτα είναι Ταϊλανδή, είναι πολύ ντροπαλή και με τα χίλια ζόρια την στήνω για μια φωτογραφία-μου βγαίνει κουνημένη, τζάμπα το ψηστήρι… Πίσω στο τραπέζι μου πίνω Tai Dream με sake, vanilla, lychee liqueur, cucumber, mint, ginger ale, θεσπέσιο. Μαζί με τις φευγάτες, πραγματικά καταπληκτικές μουσικές, και με τα αρώματα όσων έχω φάει και έχω πιει νομίζω πως κάπου μακριά, πολύ μακριά βρίσκομαι… Στην Μπανγκόκ κατά πάσα πιθανότητα και παίζω σε ταινία νουάρ, πάντα καημό το είχα…
info: Λέκκα 14, Σύνταγμα, 2103313845, ανοιχτό κάθε μέρα από το απόγευμα, περίπου 25-30€ με φαγητό και ποτά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.