Belle Amie, ο Πειραιάς σε στιγμές γαστρονομικής δόξας
Νοσταλγική και μαζί σύγχρονη κουζίνα από τον Χρήστο Τζιέρα
Θέλω καιρό να πάω στο Belle Amie. Βλέπω φωτογραφίες (ωραίες), ακούω ενθουσιώδη σχόλια, ξέρω τον Χρήστο Τζιέρα και την τέχνη του στη μαγειρική. Μεταξύ μας με συγκινεί και η επωνυμία, έχω μεγαλώσει με το ομώνυμο τραγούδι του Σερ Μπιθι(κώτση).
Προχτές, μια βραδιά με αρκετή κουφόβραση, από αυτές που θέλεις να ξεφύγεις από το κέντρο της καυτής Αθήνας, μαζί με δυο φίλους κατηφορίζουμε Πειραιά. Η περατζάδα στο Πασαλιμάνι είναι γεμάτη κόσμο και στον πεζόδρομο της Αγγέλου Μεταξά ψάχνουμε το Belle Amie. Το αναγνωρίζω με τη μία, και από μακριά ακόμα το παλιό κτίριο σου τραβάει την προσοχή. Είναι ένα υπέροχο παλιό νεοκλασικό, με ιστορία 125 χρόνων που έχει ανακαινιστεί αριστουργηματικά.
Πλησιάζοντας εντύπωση μου κάνει και ο κόσμος που κάθεται στις διάφορες γωνιές του εξωτερικού του χώρου. Ένα συνονθύλευμα όλων των ηλικιών και όλων των …φυλών. Άλλοι πίνουν ποτό, άλλοι ούζο με μεζέ, άλλοι καφέ ελληνικό με κάποιο γλυκό, σε κάποιες παρέες τα…κάνουν όλα, ο καθένας με την όρεξή του.
Παρά τη ζέστη μπαίνω και μέσα για να δω και με τα μάτια μου τις ομορφιές που έχει στον εσωτερικό χώρο το Belle Amie. Κοσμοπολίτικη αύρα και vintage άρωμα παντού, από τα καλογυαλισμένα παλιά έπιπλα μέχρι τα βιτρό και το βαρύτιμο πολυέλαιο της οροφής. Πίσω στο τραπέζι μας βλέπω την επιτυχημένη καλοκαιρινή βερσιόν του. Πέργκολες, καναπέδες, μαξιλάρες, γωνιές φαγητού, μπάρες με σκαμπό σ’ ένα χαριτωμένο μπαράκι, όλα εδώ σε φτιάχνουν για άραγμα με τις ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Σε λίγο εμφανίζεται και ο συμπαθέστατος Χρήστος Τζιέρας, προσωπικότητα έντονη και μάγειρας μέγας που με δυο κουβέντες μας βάζει στο κλίμα. «Δεν θέλαμε για το Belle Amie ένα πολύπλοκο κατάλογο με μοντερνιές και δηθενιές», ξεκαθαρίζει με τη μία. «Ούτε εγώ να επιδοθώ σε συνταγές και εκτελέσεις που αποδεικνύουν τη γνώση μου στις τεχνικές. Αντίθετα, βάλαμε πρωταγωνιστή την Ελλάδα, τα υπέροχα προϊόντα κάθε τόπου, πιάτα που όλοι μας ξέρουμε και νοσταλγούμε τη γεύση τους. Και πολλή αγάπη».
Ξεκινάμε με πανόραμα ορεκτικών. Δηλαδή, καρπάτσιο από λαβράκι μαριναρισμένο σε κόλιανδρο, lime και πορτοκάλι, γεύση λεπτή και εξαίσια. Δοκιμάζουμε λουκουμάδες κολοκυθιού-γραβιέρας με αλοιφή τυριών με λιαστές ντομάτες. Περνάμε σε χταποδάκι σχάρας με λαδόξυδο ρίγανης και ψητά ντοματίνια. Στο τραπέζι ακουμπάνε και φιλέτα σαρδέλας κλεισμένα μέσα σε αμπελόφυλλα μαζί με μυρωδικά-μούρλια, και καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριές και λαδόξιδο μαϊντανού, μερακλίδικη αυτή.
Δεν έχουμε σταματημό, μας έχει ανοίξει και ή όρεξη μ’ όλα τούτα τα ωραία, οπότε τσιμπάμε και ντολμαδάκια σε αμπελόφυλλα με σάλτσα γιαουρτιού, και κρέμα φάβας με καραμελωμένα κρεμμύδια και λεμόνι, και μαριναρισμένο γαύρο με μους λευκού ταραμά, ακριβώς όπως μου αρέσει. Με μπουκιές τσουγκρίσματα και γέλια από την ακατάσχετη φαγοποσία, περνάμε οι αθεόφοβοι και σε …κυρίως! Μπουκίτσες χοιρινού με πιπεριές, κρεμμύδια, γραβιέρα και πικάντικη σαλτσούλα, σπαγγέτι με γαρίδες, κρέμα ντομάτας και ούζο, δεν μας ξεφεύγει ούτε κι ένα μοσχαράκι γιουβέτσι.
Είναι αληθινά πεντανόστιμη η κουζίνα του Τζιέρα, νοσταλγική και σύγχρονη μαζί. Περιέχει όλα όσα εκτιμώ, δηλαδή άψογη πρώτη ύλη, παράδοση, φαντασία και μεράκι. Φάγαμε και γλυκό-πορτοκαλόπιτα με παγωτό καϊμάκι και γαλακτομπούρεκο-αθάνατη Ελλάς-, κι επειδή μας ξεφύγανε μερικά πιάτα καθώς κι εκείνο το μπαράκι που σας έλεγα, λέω σύντομα και μέσα στο καλοκαίρι να ξανακάνω τη βόλτα μου στον Πειραιά.
Να ξέρετε πως έχει και υπερνόστιμα πρωινά, finger foods, κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, σερβίρει και brunch, πως είναι ανοιχτά κάθε μέρα, παίζει ωραίες μουσικές, πως οι τιμές είναι πραγματικά πολύ καλές… σας λέω, στο Belle Amie περνάνε φίνα!
Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη (πλατεία Κανάρη), Πειραιάς, 210 4175740
ΔΕΙΤΕ ΤΗ GALLERY
INFO
Το ιστορικό στέκι, ζει δεύτερη ένδοξη ζωή, με υπέροχα ανακαινισμένο το παλιό αρχοντικό. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ και "Δεκατιανό" με αυγά καγιανά, αυγόφετες και άλλα ωραία παραδοσιακά, στη συνέχεια και μέχρι αργά το βράδυ με ελληνικά πιάτα από τον σεφ Μάρκο Ρόσσι που δίνει έμφαση στα ελληνικά κυρίως κυκλαδίτικα προιόντα-κοπανιστή Μυκόνου, καρμπονάρα Απεράθου κλπ. Ωραία γλυκά, ελληνικά κρασιά και καλά αποστάγματα. Κάθε μέρα από το πρωί, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.