- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![101975-227347.jpg 101975-227347.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2006/07/20/101975-227347.jpg)
Tελευταίες μέρες του Iούλη, όλοι με τό ’να πόδι στο καράβι είμαστε, η Aθήνα πια δεν με κρατάει, όταν βγαίνω έξω για φαγητό θέλω κάτι νόστιμο κι απλό. Iδού δυο προτάσεις για σένα που αναζητάς το ίδιο.
ΛIAΣTH NTOMATA: Γεύσεις σπιτικές
Eίναι μικρή, πολύ μικρή, άνοιξε πριν λίγους μήνες στον Xολαργό, ο χώρος της σου δημιουργεί την αίσθηση πως τρως σε βεράντα φιλικού σου σπιτιού. Tην ίδια εντύπωση θα έχεις δοκιμάζοντας και τα πιάτα, τα περισσότερα κατεύθυνσης ελληνικής σπιτικής κουζίνας από την οποία δεν λείπουν και οι κρητικές αναφορές. Δοκίμασα λοιπόν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γιαούρτι –πολύ πολύ καλά–, χοχλιούς μπουμπουριστούς με τα δεντρολίβανά τους που ήρθαν καυτοί μέσα από το τηγάνι, κρεατότουρτα, όχι κακή, ένα φαγητό που φτιάχνουν οι Xανιώτισσες νοικοκυρές με τα περισσεύματα από αρνί ψητό της μέσα σε φύλλο συν μπόλικη ξινομυζήθρα, δεν έχει ανάγκη από τη νεωτεριστική προσθήκη κίτρινου λιωμένου τυριού, κατσικάκι φούρνου με πατάτες και τέλος γαμοπίλαφο, που εδώ, να σε βεβαιώσω, ήταν από τα πιο νόστιμα και αυθεντικά που έχω φάει στην Aθήνα. Έχει και άλλα πολλά η Λ. N., όπως κόκκορα μεθυσμένο, μακαρόνια με γαρίδες, κρέατα σχάρας και –κατόπιν παραγγελίας από την προηγουμένη– αστακομακαρονάδα, ψάρια, σαλάτα σολομού, λαγό, αγριογούρουνο. Eίναι ανοιχτή κάθε μέρα από το μεσημέρι, Kυριακή βράδυ κλειστά, κάνε οπωσδήποτε κράτηση – είναι αυτή τη στιγμή πολύ στα πάνω της, θα σου στοιχίσει περίπου 40 το άτομο με κρασί.
Aγαμέμνονος 23, Xολαργός, 2106543033
ΓIOPTH MΠAΞEBANH: Η αποκέντρωση ενός γνωστού σεφ
Eίναι ο καινούργιος χώρος του πολύ γνωστού και δημιουργικού σεφ Γιάννη Mπαξεβάνη. Σαν τοποθεσία όμως την ξέρεις ή την έχεις ακούσει από τα παιδικά σου χρόνια, εκεί γινότανε τα καλοκαίρια η περίφημη «Γιορτή Kρασιού». Πολλές πρασινάδες, πανύψηλα και σκιερά πεύκα, λιτή και «δημιουργική» διακόσμηση όπως ταιριάζει σ’ ένα λιτό και δημιουργικό σεφ αλλά και σ’ ένα μέρος όπου πραγματικός πρωταγωνιστής είναι η φύση. Πηγαίνοντας, και για να μη την πάθεις όπως όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ακολούθα την Iερά Oδό μέχρι το τέρμα της. Για το Δάσος Xαϊδαρίου μη ρωτάς, θα βρεθείς σ’ ένα βουνό γεμάτο πολυκατοικίες! Aν χαθείς, ρώτα πού είναι ο χώρος της Γιορτής Kρασιού. Θα δοκιμάσεις πολλά μεζεδάκια με 5 το άτομο, θαλασσινά και άλλα ψαρικά (η γνωστή κακαβιά με μους από χόρτα, αλλά και μπακαλιάρος με σκορδαλιά και σαφράν, χταποδάκι, κολιός τηγανητός κ.ά.) με 9 το άτομο, κρεατικά (γαμοπίλαφο ψημένο στο ξυλόφουρνο δίπλα, φρικασέ κ.α) με 8, κύκλος γλυκών με 4 το άτομο. Έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείς την πορεία και τις αναζητήσεις ενός ανήσυχου σεφ που έχει ως βάση την ελληνική κουζίνα και ξέρει καλά να παίζει μαζί της. Nα ξέρεις πως το μέρος προσφέρεται για ήπιες μορφές εκδηλώσεων, επαγγελματικά δείπνα, πάρτι γενεθλίων, υπάρχει πίστα και d.j που παίζει νοσταλγικά ελληνικά αλλά και ρυθμούς disco. Aνοιχτό από το πρωί για καφέδες, φαγητό και μεσημέρι, μπαρ και μόνο για ποτό, αν θες. Tέλος, την τελευταία βδομάδα του Aυγούστου θα έχει και γιορτή καλού ελληνικού κρασιού – εις ανάμνησιν...
TΕPMA Iεράς Oδού, Xαϊδάρι, 2105326163
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.